zaterdag 1 december 2007

Archief Maastricht Moet Je Horen! (2009)

Welkom in het archief van onze gezellige online studio Maastricht Moet Je Horen! De audio items hieronder zijn helaas niet meer te beluisteren.

Op dit moment kun je echter luisteren naar ons actueel aanbod van een groot aantal interessante interviews! Deze kun je vinden in het menu. Loop eens rond in onze gezellige online studio! Je bent van harte welkom!

De onderstaande audio content is opgenomen in 2009.


572 - 3FM Glazen Huis naar Maastricht! (26 februari 2009).
Roel Rutten, Erwin Heuts en Bjorn Jacobs zijn drie goede vrienden die het Glazen Huis van 3FM naar Maastricht willen halen. Een goed doel waar ze hard aan werken om dit voor elkaar te krijgen. Roel vertelt ons wat het Glazen Huis precies is en de ontwikkelingen op dit moment. Het Glazen Huis laat zien dat entertainment en het verbeteren van de wereld hand in hand samen kunnen gaan. Met de enorme hoeveelheid mensen (Maastrichtenaren en toeristen) die elk jaar Winterland bezoeken (het huis is tijdens deze periode 'in de lucht') zal het Glazen Huis in Maastricht ongetwijfeld een geweldig succes worden!

573 - Noets geit 't gebäöre.... (28 januari 2009).
Over ludiek schilderij, waarop burgemeester Gerd Leers op pijnlijke wijze geconfronteerd wordt met een reeks politieke ontwikkelingen die niet geheel naar wens verlopen, is geschilderd door Jacqueline Klingenstijn, uitbaatster van café De Bombardon. Zij vertelt ons meer over deze kritische en creatieve uitspatting!

574 - Kunstposter voor carnavalesk Limburg! (11 februari 2009).
In een oplage van 75.000 stuks wordt ieder jaar de 'Vastelaovend in Limburg' poster uitgegeven. Een initiatief van de Provincie, Media Groep Limburg en de Sjeng Kraft Kompenei. Voor 2009 mocht Frans Malschaert de kunstposter schilderen en hij vertelt ons o.a. over zijn inspiratie, manier van werken en de geheimzinnige donkere kant van carnaval.

575 - Singing the blues met Bert Smeets (31 januari 2009).
In zijn documentaire '46 Lights' vertelt Bert Smeets het verhaal van twee Maastrichtse meiden die in Nepal ontdekken dat een directeur van een kindertehuis kinderen misbruikt. Bert vertelt tevens over zijn eigen ervaringen in Kerkrade waar hij als kind in een internaat opgroeide en te maken kreeg met misbruik. Eerst praat Bert hieronder over het schrijven van liedjes, zijn blog en de gesloten cultuur van Maastricht.

576 - Bekend gezicht van TV Maastricht: Nira! (6 februari 2009).
Nira Kakerissa (22) presenteert sinds december 2008 het nieuws op TV Maastricht en dat doet ze zo goed dat ze direct gebombardeerd is tot 'kijkcijferkanon', zoals we kunnen lezen op een aparte 'fancy presentatrice' Hyves voor alle fans! Nira praat met Maastricht Moet Je Horen! over haar ervaringen als nieuws presentatrice van TV Maastricht.

577 - IRFAK: vet naar voedsel recycling! (7 maart 2009).
Welkom bij IRFAK. Bij IRFAK weten we hoe belangrijk het is elke dag voldoende gezonde voeding ter beschikking te hebben. Bij IRFAK weten we ook dat dit niet altijd en overal op de aarde zo is. IRFAK draagt bij aan een betere verdeling van gezonde voeding wereldwijd.

IRFAK verwerkt het, door over- voeding ontstane vetoverschot uit de rijkere westerse landen tot specifieke, gezonde en uitgebalanceerde voedings- producten voor de zogenaamde derde wereld. Daar waar nood is, is IRFAK. Daar waar voedseltekorten zijn helpt IRFAK. IRFAK doneert snel en efficiënt haar diverse gezonde voedselproducten, daar waar voedselhulp noodzakelijk is, op elke gewenste plek ter wereld.

Mieke Smits is de initiatiefneemster van IRFAK en zij vertelt je graag meer in een interview gehouden door Amanda Sauerkraut.

578 - Prachtige oude boeken in olieverf! (20 januari 2009).
Gerd Renshof heeft een grote liefde voor schilderen, maar ook voor het lezen van boeken. Inmiddels heeft hij zo'n 10.000 boeken gelezen. Het is dan ook niet vreemd dat er veel boeken voorkomen in zijn schilderwerk. Meer dan 100 boekstillevens heeft Gerd geschilderd en een selectie hiervan kunt u zien in selexyz dominicanen. De boekstillevens zijn geschilderd met de schilder technieken die gebruikt werden in de 17e eeuw. Een interview met de enige kunstschilder ter wereld die meer dan 100 boekstillevens geschilderd heeft!

579 - Kom spelen in speeltuin Fort Willem! (25 juli 2009).
Ed Sprenger praat met ons over de leuke dingen die er allemaal te doen zijn in deze bekende speeltuin van Mestreech. Ook staan we stil bij de speeltoestellen die er vroeger waren en momenteel nog voortleven in de herinneringen van vele Maastrichtenaren.

580 - Mis in de Koepelkerk (5 juli 2009).

581 - Mis in de Koepelkerk (2 augustus 2009).
De muzikale begeleiding is in handen van het trio El-Amit (zang, trompet en keyboard).

582 - Mis in de Koepelkerk (6 september 2009).
Afgelopen zondag was de Koepelkerk wederom een populaire plek voor vele mensen. Deze zondag werd de eerste Koepeldag georganiseerd. Tijdens de mis konden de vele bezoekers genieten van een prachtig concert van het Koninklijk Heerlens Mannenkoor Sint Pancratius o.l.v. Emmanuël Pleijers (dirigent) en begeleid door Jef Streukens (orgel).

583 - Kunst van het kijken! (17 januari 2009).
Kunst van het kijken bestaat uit een enthousiaste en creatieve groep kunstenaars die het belangrijk vinden om de integratie tussen gehandicapten en niet gehandicapten te bevorderen. Peter Vrehen is de initiator van dit initiatief, een project dat valt onder de paraplu van stichting Kompas Nederland. De ambassadeur van deze groep sociaal bewuste mensen is Marc Rieu en samen met Armand Wachelder en Lejon Troost vertellen zij je graag meer!

584 - Amanda Sauerkraut! (13 januari 2009).
Maastricht Moet Je Horen! is zeer trots op het feit dat wij een interview konden houden met niemand minder dan de zeer bekende, razend populaire, charmante entertainment dame Amanda Sauerkraut! Mocht je de afgelopen jaren in een grot gewoond hebben, dan is nu jouw kans om kennis te maken met dit fenomeen! Amanda vertelt je graag wie zij is en hoort ook graag wie jij bent! Nieuwsgierig? Ontdek Amanda. Richtig toll!

585 - Awdal Ontwikkelings Organisatie (20 juni 2009).
De Awdal Ontwikkelings Organisatie is een humanitaire en vrijwillige organisatie en is opgezet om Somaliërs te helpen. De belangrijkste focus is de provincie Awdal van Somalië. Deze organisatie probeert ieder kind in deze regio de mogelijkheid te geven om naar school te gaan, want onderwijs is in Awdal cruciaal voor een betere toekomst! Hasan Giire vertelt je graag meer.

586 - Odin en Maastricht! (11 februari 2009).
Odin Wijnhoven (bekend van TV Maastricht) geeft zijn mening over de volgende onderwerpen: campagne van gemeente Maastricht om excessen tijdens carnaval te voorkomen, burgerinitiatief tegen nieuw logo van de gemeente, nieuwe live programma's van TVL (TV Limburg) en L1, teleurstellende uitslag van het LVK en Odin vertelt dat hij de grote optocht van carnaval zal voorzien van commentaar op TV Maastricht.

587 - Burgerinitiatief tegen gemeente logo (10 februari 2009).
Stichting Ingelegilde Mestreech wil een burgerinitiatief indienen tegen het nieuwe logo van de gemeente Maastricht. Ingelegilde: "Met dit nieuwe logo maakt Maastricht zich te schande. Met zo'n in elkaar geflanst modernistisch gekrabbel kan deze stad zich niet presenteren." Paul Berben van het Ingelegilde vertelt ons meer (in 't Mestreechs) en ook over hoe jij dit burgerinitiatief kunt steunen!

588 - Opvangcentrum Impuls: Redder in nood! (3 februari 2009).
Eduard Disch, directeur van Algemeen Opvangcentrum Impuls, vertelt over de opvangmogelijkheden voor mensen in Maastricht en het Heuvelland die op straat komen te staan en direct huisvesting nodig hebben. Het lijkt soms alsof onze samenleving steeds harder wordt, maar gelukkig zijn er nog mensen zoals Eduard die zelf een opvangcentrum opstarten en mensen in nood graag helpen!

Kitty Claessens maakt momenteel met haar twee dochters van 10 en 13 jaar gebruik van opvangcentrum Impuls en vertelt over haar situatie.

589 - Columns van profwielrenner Karsten Kroon (4 maart 2009).
In selexyz dominicanen, misschien wel de mooiste boekhandel ter wereld, presenteerde profwielrenner Karsten Kroon in februari 2009 zijn boek ´Kronieken´. In dit boek kun je columns lezen die hij de afgelopen jaren geschreven heeft over zijn leven als topsporter. Een aanrader, ook als je geen fan van wielrennen bent! Maastricht Moet Je Horen! interviewde Karsten over zijn boek en zijn leven op de fiets. Hieronder kun je luisteren naar de presentatie van het boek. De uitgever houdt een korte toespraak en deelt het eerste exemplaar uit aan Karsten. Daarna vertelt Karsten over zijn boek en leest enkele columns voor. Maastricht Moet Je Horen! is nieuwsgierig naar hoe de vele mensen die deze boekpresentatie bijwonen denken over deze profwielrenner en vraagt hieronder naar hun mening.

590 - TV serie van boek Jacques Vriens (23 januari 2009).
Met zijn boek Tien Torens Diep neemt de bekende kinderboekenschrijver Jacques Vriens ons terug naar de tijd van de mijnbouw in Zuid-Limburg. Dit boek laat een waarheidsgetrouw beeld zien van het leven in een mijnkolonie, gezien door de ogen van drie kinderen. Van Tien Torens Diep zal in de zomer van 2009 een TV serie worden gemaakt, waarin ook u een rol kunt spelen. Voor Maastricht Moet Je Horen! vertelt Jacques Vriens meer over dit boeiende boek en de komende TV serie!

591 - Blauwe ogen, blond haar, anders nog iets? (27 februari 2009).
Laurens Landeweerd vertelt over hoe de medische wetenschap de gezondheid van de volgende generatie mensen kan verbeteren, doordat de wetenschap steeds meer ontdekt over de rol van de verschillende genen van ons lichaam. Hierdoor kunnen ziektes voorkomen worden. Maar is het ook mogelijk om het ideale kind te maken? Intelligent, gevoel voor humor, blauwe ogen en blond haar? Willen wij als maatschappij in een wereld leven waarin wij onze ideale kinderen eenvoudig kunnen scheppen?

Laurens promoveerde in februari 2009 op zijn proefschrift "Reconstructing the Self, Problems of Choice, Fate and Justification in the Eugenics-debate", waarin hij deze belangrijke onderwerpen en de ethische vragen die gentechnologie opwerpen behandelt.

592 - CliniClowns zorgen voor happy kids! (30 april 2009).
De serviceclub Fifty-One International was tijdens Koninginnedag 2009 aanwezig in het stadspark van Maastricht om spulletjes te verkopen. De opbrengst gaat naar de bekende en altijd vrolijke CliniClowns. John de Vogel is lid van Fifty-One International en hij vertelt ons meer over deze sociaal bewuste organisatie en hun actie voor de CliniClowns. In moeilijke tijden zorgen de CliniClowns ervoor dat kinderen toch nog kunnen lachen!

593 - Enthousiast over toekomst ENCI gebied! (29 april 2009).
Victor Coenen vertelt ons over de huidige stand van zaken rondom de invulling van het toekomstige ENCI gebied. Victor is de projectleider van het Transformatie ENCI project en hij praat in dit interview over de Concept-Contourennota.

594 - You Are Kind in Den Helder (5 april 2009).
Stichting YAK (You Are Kind) was op 5 april 2009 te gast bij een Tibet bijeenkomst in Den Helder, georganiseerd door de Rigdzin Foundation. Lambert Geurten en Estelle Eestermans van You Are Kind vertellen je graag meer over deze dag en over de komende YAK bijeenkomst die in Maastricht gehouden zal worden.

595 - Het Wonder van het Kruis (19 maart 2009).
In selexyz dominicanen, misschien wel de mooiste boekhandel ter wereld, heeft Wilkin van de Kamp een lezing gegeven over zijn boek Het wonder van het kruis. Het boek gaat over de laatste achttien uur van het leven van Jezus van Nazareth. Wat speelde zich af rondom de kruisiging van Jezus van Nazareth, de Zoon van God?

Begrepen zij, die persoonlijk betrokken waren bij de kruisiging van Jezus, wat er precies gebeurde en waarom Hij stierf? Wisten zij dat de loop van de geschiedenis in enkele uren een volkomen andere wending zou nemen?

Door naar deze mannen en vrouwen te kijken, die er met hun neus boven op stonden, worden ook wij geconfronteerd met de vraag: Begrijpen wijzelf de betekenis van het wonder wel zo goed??

In een interview voor Maastricht Moet Je Horen! vertelt Wilkin over zijn boek en de emotionele impact tijdens de research naar de laatste 18 uur van het leven van Jezus.

596 - Mestreech in oudste mop van Nederland! (26 maart 2009).
De oudste mop van Nederland gaat over onze heilige Sint Servaas en dat is toch best speciaal te noemen. De mop is opgetekend door de schrijver Hendric van Veldeke. Maastricht Moet Je Horen! praat met Theo Meder over de oudste mop van Nederland. Theo onderzoekt volksverhalen aan het Meertens Instituut in Amsterdam.

597 - Bouw je eigen huis van stro! (12 maart 2009).
Warme mensen bouwen warme huizen. Casa Calida stimuleert het bouwen van huizen gemaakt van hout, stro en leem. Dit doen zij door o.a. het aanbieden van opleidingen, workshops en het verhuren van een strobalen huis, zodat je zelf de gezellige en natuurlijke sfeer kunt proeven! Geert Goffin vertelt hier graag meer over.

598 - Koken met Limburgs bier! (1 maart 2009).
Limburg is de provincie met de meeste brouwerijen, zowel in Belgisch als in Nederlands Limburg. Vandaar dat er ook heel veel biervariëteiten bestaan die het koken ermee uiterst interessant en aantrekkelijk maken. Wat dunkt u van de speciale bieren van Brand, Alfa, Gulpener Bier, Hertog Jan, De Leeuw Bier en Lindeboom en de De Fontein, maar ook Brouwerij Sint Jozef, Brouwerij Kerkom, Martens, Maes Alken, Abdijbrouwerij Ter Dolen en Trappistenbier van de Achelse Kluis? Al deze brouwers hebben meegedaan om de beste bieren in de lekkerste gerechten te krijgen. Het resultaat mag er zijn: het kookboek 'Koken met Limburgs bier'. De heerlijke recepten in dit kookboek zijn samengesteld door Wil en Netty Engels-Geurts. Netty vertelt je graag meer!

599 - "Benny Neyman was mijn enige houvast" (19 maart 2009).
Voor Carla Schouwstra speelt de muziek van Benny Neyman een grote rol in haar leven en dit heeft haar onlangs doen besluiten om een tatoeage van Benny te laten zetten. Carla woont in Harderwijk en vertelt over haar jeugd, de muziek van Benny, de tatoeage en de kracht die Benny haar gegeven heeft om een pijnlijke jeugd te overleven.

600 - Zeven chakra's (september 2008 t/m februari 2009).
Regina Florack presenteert in zeven afleveringen de verschillende chakra's.

601 - Domestic Landscapes (31 maart 2009).
De schilderachtige online fototentoonstelling Domestic Landscapes van fotograaf Bert Teunissen toont vertederende, poëtische en tegelijkertijd zeer herkenbare, alledaagse beelden van mensen in hun huiskamers of keukens.

Teunissen (Ruurlo, 1959) reisde meer dan 10 jaar door Europa op zoek naar de sfeer die hij kende van zijn ouderlijk huis in de Achterhoek. Het resultaat is een serie tijdloze portretten van mensen in de vertrekken waar ze de meeste tijd doorbrengen, ruimtes die over de jaren heen het landschap van hun leven zijn gaan vormen.

Alle ervaringen, herinneringen en verlangens liggen besloten in de voorwerpen die hen omringen. Teunissen fotografeert in kleur en uitsluitend bij natuurlijk licht; het is juist deze lichtval in het interieur die de atmosfeer bepaalt die hij zoekt.

Het licht en de atmosfeer in zijn beelden roepen herinneringen op aan schilderijen als die van Hollandse meesters, zoals Vermeer en Pieter de Hoogh.

602 - Van Hemel tot Fossiel (4 mei 2009).
Tineke de Jong (IVN Maastricht) vertelt ons over het IVN wandelboekje Van Hemel tot Fossiel, waarmee je een prachtige wandeling kunt maken door het stadspark van Maastricht en heerlijk kunt genieten van bijzondere en mooie bomen.

Het boekje bevat veel informatie over 55 verschillende soorten bomen en dit is slechts een klein deel van het totale aanbod aan bomen in het park. Bekijk de bomen in het stadspark eens van dichtbij. Met dit boekje gaat een nieuwe wereld open!

603 - Hans Stolp met weer een boeiende lezing: Tien Levenslessen voor deze tijd! (8 april 2009).
Wat zijn de lessen van deze nieuwe tijd voor ons veranderende bewustzijn? Hoe kun je eigenlijk helderziend worden? En hoe weet je of een helderziende te vertrouwen is? En hoe weet je of helderziende waarnemingen kloppen of niet? En hoe kun je leren aarden? Allemaal vragen die in deze tijd naar voren komen, nu ons bewustzijn aan een ingrijpende verandering onderhevig is. Onze geestelijke lichamen raken wat losser van ons fysieke lichaam en daardoor verandert onze manier van denken en voelen. Velen hebben bijvoorbeeld last van heimwee; hoe leer je daarmee omgaan? Daarnaast vragen velen van ons zich af hoe we niet alleen de verantwoordelijkheid voor ons eigen leven, maar ook die voor ons lichaam op ons kunnen nemen. De tien levenslessen van deze tijd gaat op al deze vragen in.

604 - De tweede kant: fantasie en psychologie! (11 april 2009).
Iris Hoekstra en Eva Thuijsman vertellen over hun boek De tweede kant, een lyrische vertelling over het leven van de tiener Aryéa in een wereld vol fantasie. Het verhaal is geschreven door Iris en voorzien van prachtige illustraties van Eva. In De tweede kant maakt de lezer kennis met de complexe relatie tussen Aryéa en haar moeder en juist dit aspect zorgt voor een dosis psychologie, waardoor dit boek zeker de volwassen lezer zal aanspreken. Iris en Eva zijn 15 jaar, hebben onlangs hun boekpresentatie gehouden in selexyz dominicanen en vertellen je graag meer over Aryéa!

605 - St. Caecilia Sweykhuizen in de Koepelkerk (4 januari 2009).

606 - Koepelkerk mis van 1 februari 2009.
Gehouden door pastoor Jan Schafraad in de Koepelkerk in Maastricht, inclusief prachtige zang van het Koninklijk Sint Caeciliakoor uit Heer o.l.v. Guido Janssen, dirigent en begeleid door Ben Kerkhof, organist.

607 - Lijdensmeditaties in de Koepelkerk (maart 2009).

608 - Kruisweg in de Koepelkerk (10 april 2009).
Leo Crijns bespeelt het orgel.

609 - Mis in de Koepelkerk (3 mei 2009).
Gehouden door pastoor Jan Schafraad in de Koepelkerk in Maastricht, inclusief prachtige zang van het gemengd Kerkelijk Zangkoor Sint Caecilia van de Petrus en Paulus Parochie te Schaesberg (Landgraaf), o.l.v. Isabella Bikkembergs (dirigent) en begeleid door Umberto Cleuren (organist). Maar liefst 400 mensen bezochten de mis van deze moderne pastoor.

610 - Welkom bij ’t Huys-de(n)s Kristallen! (20 oktober 2009).
Uniek in Maastricht: nieuwe vestiging ’t Huys de(n)s Kristallen (Oude Tweebergen Poort 5). Wendy Ebus heeft 10 oktober 2009 in Maastricht haar kristallen winkel geopend. De derde vestiging van ’t Huys de(n)s Kristallen is een feit!

Wendy vertelt je graag meer over haar winkel en de bijna magische, maar toch wetenschappelijk bewezen krachten die in kristallen zitten en gezond zijn voor lichaam en geest!

611 - Welkom bij FijnBevallen! (22 oktober 2009).
FijnBevallen geeft een cursus waarmee jij en je partner, je samen met jullie baby kunnen voorbereiden op een veilige, makkelijker en fijne manier van natuurlijk bevallen. Je leert er het geboorteproces te ondersteunen door middel van diepgaande ontspannings technieken en krijgt er ook hele praktische tips. Deze interessante cursus wordt gegeven door Minke Boxma.

612 - Welkom bij Otografie! (3 november 2009).
Otografie is een jong bedrijf dat zich in toenemende mate richt op bruids- en rouwreportages. Over bruidsreportages wordt vaak veel te makkelijk gedacht in Nederland en dat is jammer. Een bruidsreportage maak je niet zo maar even, het zijn bepaald geen vakantieplaatjes. Een mooie pakkende foto vraagt om meer dan alleen een vrolijk bruidspaar en iemand met een goede camera. De enthousiaste kracht achter Otografie is Nanno Kroen. Hij woont in Urmond en vertelt je graag meer! Te beginnen met onze eerste vraag: hoe bevalt het leven in Urmond?

613 - Creatieve Vrijmarkt Bonnefantenmuseum (21 mei 2009).
Op de eerste dag van de KunstTour 2009 (21 mei) organiseerde het Bonnefantenmuseum Maastricht een creatieve vrijmarkt waar ongeveer zestig kunstenaars en ontwerpers hun creaties aan het publiek konden aanbieden.

Maastricht Moet Je Horen! ging een kijkje nemen en was erg onder de indruk van de creativiteit en de originaliteit. Een audio reportage van deze vrijmarkt, waarin zes kunstenaars vertellen over hun werk.

Deze kunstenaars zijn Marianne Amano, Jacqueline, Rina van den Brandt, Remco Mettrop, Hans Bergman, Jellie van Kranen en Esther Raben.

614 - Maastricht, een souvenir in tekeningen! (9 mei 2009).
Piet Winnubst tekent al tien jaar prachtige tekeningen van de vele mooie plekjes in onze stad. Op zonnige dagen zit Piet op een klapstoeltje heerlijk te tekenen en regelmatig kijken de mensen die voorbij lopen even over zijn schouder mee naar hoe weer een souvenir van Maastricht voor eeuwig wordt vastgelegd in grijstinten. In selexyz dominicanen presenteerde Piet onlangs voor het eerst een boekje met een selectie van zijn tekeningen. Een mooi kado voor jezelf, maar uiteraard ook om aan iemand te geven! Piet vertelt je graag over zijn liefde voor het tekenen en onze stad.

Inhoud in het kort:
Rome vergelijkbaar met Maastricht, nieuw Maastricht versus oud, Pothuiske, Poort Waerachtig, Stadhuis, Vrijthof, Servaasbasiliek, Sint Jan, OLV-basiliek, Oostenrijk, Adolf Osterider, Jeker, Plein 1992, Jo Ruyters, Josef Goumans, Desiree Tonnaer, Entre Deux en meer.

615 - Le Jour du Muguet (1 mei 2009).
De Alliance Française Maastricht heeft ook dit jaar weer het initiatief genomen om een kleinschalig festival te organiseren op 1 mei in Maastricht: ‘Le Jour du Muguet’. Het festival is bedoeld om uiting te geven aan de verbondenheid van Maastricht met het Franse cultuurgebied.

Op het programma stond o.a. een reeks prachtige concerten in selexyz dominicanen.

Het idee van het kleinschalige festival is geënt op een eeuwenoud gebruik om op de eerste dag van mei aan iemand waarvan men houdt een Lelietje van Dalen (un Muguet) te geven, als geluksbrenger.

Hieronder kunt u het muzikale programma lezen.

Symphonieorkest Avanti o.l.v. Alice Hendriks, met zang van Fenna Ograjensek.
- ‘Menuet’ uit de Ballet suite Xantis van Andrée Bonhomme
- ‘La Flute de Jade’ van Andrée Bonhomme

Sielke Smeets, piano.
- ‘Etude nr. 10, pour les sonorités opposées’ van Claude Debussy
- ‘Etude nr. 11, pour les arpèges composés’ van Claude Debussy

Symphonieorkest Avanti o.l.v. Alice Hendriks.
- ‘Petite Suite’ van Claude Debussy

Kamermuziekensemble Helicon o.l.v. Björn Bus.
- 'Allegro Vivace' uit Divertissement van Emile Bernard
- 'Iskia Samaisi' uit Suite Persane van André Caplet
- 'Suite Paris' van Jean Lambrechts

Lies van de Wege, zang en Sielke Smeets, piano.
- 'L’amour est un oiseau rebelle' uit Carmen van G.Bizet
- 'Près des remparts de Seville' uit Carmen van G.Bizet
- 'Je te veux' van E.Satie
- 'Chanson d’amour' van G.Fauré
- 'Oh Dieu , que de bijoux' et
- 'Je ris de me voir si belle' uit Faust van Gounod
- 'Les Berceaux' van G.Fauré
- 'Il est doux, il est bon' uit Hérodiade van Massenet

Chansons van Edith Piaff, Jacques Brel en Axelle Red.

De Alliance Française is een actieve vereniging van en voor mensen die geïnteresseerd zijn in Frankrijk, de Franse taal en de Franse cultuur en samenleving.

616 - Waarom zorgen maken over de toekomst? (5 april 2009).
Filosoof Bas Haring heeft onlangs een lezing gehouden in selexyz dominicanen over waarom wij ons zorgen maken over de toekomst van de aarde. In het kader van de Maand van de Filosofie (april 2009) schreef Bas een essay hierover met de titel: "Het aquarium van Walter Huijsmans of waarom zouden we ons zorgen maken over de toekomst van de aarde?". De tweede vraag die Bas aan ons stelt is: "hoe erg is een toekomst zonder natuur?". Een boeiende lezing!

617 - MosaKopter: de vliegende camera! (28 maart 2009).
De een verzamelt postzegels, de ander bouwt zijn eigen helikopter. Er is niets mis met het verzamelen van postzegels, maar het is gewoon iets stoerder om je eigen helikopter te bouwen en dat heeft Harrie Gulikers dan ook gedaan.

Zijn heli heet de MosaKopter en is bewapend met niets minder dan een mobieltje. De MosaKopter kan nog niet praten, maar wel foto's en video opnamen maken op grote hoogte. Mocht je dus op een dag een Unidentified Flying Object boven Maastricht zien vliegen, denk dan niet meteen dat het een buitenaards wezen is. Het is gewoon Harrie met zijn heli, maar wel nog steeds erg indrukwekkend! Maastricht Moet Je Horen! vliegt een stukje mee met de MosaKopter.

618 - Welkom bij Uncle Syd! (20 oktober 2009).
De webwinkel met exclusieve woondecoraties, tuindecoraties, cadeau's en sieraden. Gemaakt in het Verenigd Koninkrijk en Australië. Merendeel met de handgemaakt door kunstenaars. Alle kunstenaars kennen we persoonlijk wat betekent dat aan wensen en vragen van klanten veel gehoor kan worden gegeven. Robert en Myriam Einerhand zijn deze webwinkel begonnen. Ze wonen in Eindhoven, maar hun roots liggen in onze prachtige provincie Limburg. Robert vertelt je graag meer over Uncle Syd!

619 - Effecten van cannabis op de hersenen! (5 juli 2009).
In samenwerking met Mondriaan en het azM doet de afdeling Mental Health van de Maastricht University momenteel onderzoek naar de effecten van cannabis op de hersenen. De onderzoekers zijn benieuwd naar de rol die cannabis speelt bij het ontstaan van psychotische symptomen. Rebecca Kuepper vertelt ons meer over dit belangrijk onderwerp.

620 - Paragnost en medium Tresi Barros (19 mei 2009).
Medium Tresi Barros is helderziend, -ruikend, -proevend, -voelend, -wetend en helderhorend en zij spreekt dagelijks met overledenen. Haar gids Isaak is een hoge leermeester uit het hiernamaals en al jarenlang werken zij dag in dag uit samen om de mens op aarde bij te staan. Tresi vertelt ons o.a. over haar gaven, haar jeugd en relatie met haar ouders, hoe ze mensen helpt, met welke vragen de mensen haar benaderen en hoe je zelf meer kunt leven vanuit je intuïtie. Momenteel zijn er drie boeken verschenen, geschreven door Elise Schuitenmaker, over het leven van Tresi en haar gids Isaak. Tresi helpt tevens mensen op het gebied van relaties.

621 - "Alleen maar hartelijkheid en goedheid" (23 mei 2009).
Henk Bos en Lambert Geurten vertellen ons over het leven in Nepal, Tibet en India. De mensen in deze landen zijn vaak gelukkiger dan wij in Europa, terwijl zij bijna niets hebben en wij in het paradijs wonen. Hoe komt het dat zij gelukkiger zijn? Het verschil tussen het leven daar en hier is namelijk gigantisch groot.

Door kleinschalige, maar concrete projecten zorgt stichting YAK (You Are Kind) voor een verbetering van de levensomstandigheden van de inwoners van Nepal, Tibet en India. Henk en Lambert (links op de foto) praten over hun projecten, het bezoek van de Dalai Lama aan Nederland en hun motivatie om zich bezig te houden met onderwerpen waar je niet bepaald vrolijk van wordt.

Hoe zou de Nederlandse maatschappij eruit zien als we de schoonheid van de culturen van Nepal, Tibet en India zouden omarmen?

622 - Spirituele lezing door medium Tresi Barros (24 mei 2009).
Er is meer tussen hemel en aarde, dat is iets dat medium Tresi Barros u kan verzekeren. Zij is paranormaal begaafd en met haar 'gids' Isaak, verspreidt zij diepgaande wijsheden, via de boeken die Elise Schuitenmaker schrijft. Allerlei onderwerpen, als de dood, intuïtie, dementie, natuurrampen en dromen komen daarin aan bod. Tresi Barros is een vrouw met een bijzondere paranormale gave en samen met haar gids Isaak brengt zij haar beroep als medium al jarenlang ten uitvoer.

Veel mensen bezochten de lezing van Tresi, die gehouden werd op 24 mei 2009 in Centre Céramique. Haar boeken zijn te leen in de bibliotheek. Tresi woont in Brabant.

Isaak is haar geestelijk meester. Zijn levenslessen worden in Elise's boeken verteld. Allerlei onderwerpen komen daarin aan bod. Er wordt verteld over het hiernamaals, de sferen, de dood en zeer uiteenlopende zaken zoals dementie, euthanasie, donorschap, natuurrampen, abortus, buitenaardse wezens, engelen, dromen, reïncarnatie, intuïtie en zo meer.

In navolging van de eerste twee boeken – 'Bekijk het, voel het en laat het los' en 'Mijn naam is Isaak' – is inmiddels het derde boek 'Wie is Tresi' verschenen van de hand van Elise Schuitenmaker, Tresi Barros en Isaak. De boeken liggen allemaal in de spirituele sfeer en hebben zowel een informatief als leerzaam karakter. Ze zijn allen te leen bij de bibliotheek.

In dit derde boek geeft Isaak opnieuw leerzame lessen over het leven op aarde en gaat hij diep in op het onderwerp 'leven in echtheid'. Isaak laat ons zien hoe het leven is zonder maskers, zonder aangemeten jasjes. Hij laat ons zien hoe we bij onze echtheid kunnen komen, hoe we weer naar onze zielsverlangens kunnen luisteren en hoe we kunnen worden wie we werkelijk zijn.

623 - Een culturele carrière in/voor Maastricht? (28 mei 2009).
In het parallelprogramma van de expositie Exile on Main St. organiseerde het Bonnefantenmuseum een discussieavond over Culturele Carrières en de spanning tussen pretentie en werkelijkheid vanuit het perspectief van de carrière van cultuurproducenten. Maastricht als stad van culturele carrières? Maastricht wil nadrukkelijk de mogelijkheid vergroten om in deze stad culturele carrières te maken. Daarvoor wil de stad een aantal randvoorwaarden scheppen.

Dit plan gaat verder dan de neoliberale kreten over creatieve industrie en creative city die je tegenwoordig bijna overal hoort. Met deze debatavond wil het museum enkele vragen uitdiepen die voor de makers van cultuur van belang zijn.

De avond staat onder leiding van Bas van Heur van de Universiteit Maastricht. Hij zal de vragen eerst bespreken met mensen uit verschillende disciplines: Anne Nigten van Patching Zone Rotterdam, Geert Lovink van het Instituut voor Netwerkcultuur van de Hogeschool Amsterdam en Leo zum Vörde sive Vörding, hoofd cultuur Gemeente Maastricht.

Deze discussieavond was een onderdeel van het parallelprogramma rondom de tentoonstelling Exile on Main St. Humor, overdrijving & dwarsigheid in de Amerikaanse kunst. Deze tentoonstelling is inmiddels helaas afgelopen.

624 - Mis in de Koepelkerk (7 juni 2009).
Gehouden door pastoor Jan Schafraad in de Koepelkerk in Maastricht, inclusief prachtige zang van Coro Incanto, o.l.v. Véron Jongstra. Ongeveer 400 mensen bezochten de mis van deze moderne pastoor.

625 - Ambachtelijke kunst met linoleum! (6 juni 2009).
Kunstenares Nella Làzàr-Schilthuis vertelt ons over linoleumsnedes, oftewel het snijden in linoleum, waarna inkt en een pers ervoor zorgen dat het resultaat op papier te zien is. Het ambachtelijke aspect maakt deze kunstvorm juist zo charmant. Nella's werk was onlangs te zien in galerie Onyva. Tevens vertelt Nella over haar geheel zelf gemaakt boekje met linoleumsnedes en zelfgeschreven gedichten en daarnaast over haar gravures in plexiglas.

626 - We proudly present: Amanda Sauerkraut! (10 juni 2009).
De immens populaire Amanda Sauerkraut is altijd richtig toll op de bühne en vermaakt al jarenlang duizenden mensen met haar optredens. "Mijn aura vult al snel een voetbalveld" en zij is dan ook een fenomeen waar je niet omheen kunt!

Een geweldige vrouw met wie je het liefst vandaag nog zou willen trouwen! Voor Maastricht Moet Je Horen! praat zij over drie interessante onderwerpen, namelijk de wietpas, de Europese verkiezingen en Pinkpop.

627 - You Are Kind Himalayafestival! (7 juni 2009).
Stichting YAK (You Are Kind) organiseerde op 7 juni 2009 een Himalayafestival in Maastricht, waarin de stichting haar diverse projecten presenteerde. De singer-songwriter Bert Smeets zorgde voor de muzikale begeleiding en daarnaast kon men een klankschalen meditatie ervaren door Johni Clevis. Een bijzonder festival, waarin liefde en warmte voor de inwoners van Tibet en Nepal centraal staat.

628 - Wat anders!? (6 juni 2009).
Peter Vrehen, Marcel Lemaire en Jeroen Weijnen vertellen ons over een uniek initiatief in de toneelwereld, namelijk een toneelgroep van spelers met en zonder een handicap. Deze groep wil een grappige en soms zelfs hilarische toneelproductie maken over situaties en vooroordelen rondom mensen met een handicap.

629 - Tussen Kathmandu en Blijerheide (5 juni 2009).
Tussen Kathmandu en Blijerheide is een film/docu van singer-songwriter Bert Smeets die gaat over ontkenning en manipulatie, de kenmerken van en bij kindermisbruik / mishandeling en verwaarlozing, een wereldwijd probleem. Deze documentaire / film vertelt het verhaal van de onderhuid dat ver onder ieders vel kruipt. Kindermishandeling, misbruik, verwaarlozing is van alle tijden en komt voor in alle sociale lagen. Singer-songwriter / documentaire maker Bert Smeets heeft 3 jaar op het Franciscaner jongensinternaat gezeten te Blijerheide. Jarenlang zweeg hij over de mistoestanden op dit internaat en door een link te leggen met de zaak Kathmandu vertelt hij nu zijn onderhuidsverhaal.

In deel 1 praat Bert over zijn film / docu en de première in Lumière Cinema. In deel 2 vertelt hij over het ontbreken van de chemie en kruisbestuiving tussen de diverse cultuurmakers in Maastricht en de Europese Culturele Hoofdstad 2018.

Inhoud deel 1:
Stichting YAK, zedenzaak Kathmandu, Landbouwbelang, zwijgcultuur, Fritzl, opvangen homoseksuelen door kerk, celibaat, seksverslaving, Verenigde Naties, Limburgse vlaaien media, Geert Wilders, Tim Kretschmer, Karst Tates, behandeling misbruikers, verzoening en meer.

Inhoud deel 2:
Struyskommitee, Tempeleers, Strauss, Beethoven, Halfautomatische Troostmachine, Michel Huisman, Kunstacademie, Toneelacademie, prijkcultuur, André Rieu, hangjongeren docu, TV Maastricht, Preuvenemint, KunstTour en meer.

630 - The engagement of art institutions with artists (25 juni 2009).
The connection between art institutions and artists are governed by a mix of public and private elements. Even if the sky is the limit in the official mission of an art institution, socio-cultural contexts seem to influence the relationship with artists, by circumstance or by choice. So the question is: how do the cultural environment effect the possibilities and strategies? In order to focus on the topic of the discriminating context, Bonnefantenmuseum has invited the directors of two important art institutions, operating in two quite distinct situations:

Mrs. Maria Anna Potocka, director of the Bunkier Sztuki Contemporary Art Gallery in Krakau (Pl) and Mrs. Iwona Blazwick, director of the Whitechapel Art Gallery in London. Introduction: Paula van den Bosch. Interview: Annie Fletcher.

The Gallery of BWA in Krakau was established in 1965 and developed into one of the most important venues for contemporary art in Poland. Its history reflects the change of a rather isolated position in an Eastern European country into a well established open position in the international art scene.

The Whitechapel Gallery is an influential Art Centre in a leading art metropolis. Its enlarged Gallery has been opened in April 2009. The Whitechapel, being established in a quite poor and immigrant constituency, has a double focus: a focal point for the local people and a player on the international art scene.

631 - Centre Céramique foto-expo Slimmerds, creativiteit en innovatie in actie! (30 juni 2009).
Tijdens het Europese jaar van Creativiteit en Innovatie (2009) presenteert fotograaf Maarten van Haaff een serie foto's waarop de creatieve en innovatieve aanpak van mensen tot hun maatschappelijke problemen te zien zijn. Spraakmakende voorbeelden op het gebied van ondernemerschap, cultuureducatie, creatieve industrie, digitalisering van erfgoed en het stimuleren van innovatie in organisaties. De tentoonstelling is gemaakt in opdracht van SICA (Stichting Internationale Culturele Activiteiten). Mareile Zuber en Laura Grijns van deze stichting vertellen je graag meer!

632 - TwiedeHands TwiedeKans! (24 augustus 2009).
"Er gebeuren hier mooie dingen!", zo vertelt Mia Dircke van de stichting Twiedehands-Twiedekans. Deze enthousiaste groep sociaal bewuste Maastrichtenaren heeft sinds kort haar eigen locatie in de François de Veijestraat, waar heel veel mooie dingen gebeuren!

633 - Die Entführung aus dem Serail (27 juli 2009).
In selexyz dominicanen kon u onlangs luisteren naar een voorpremière van de door Wolfgang Amadeus Mozart zelf gemaakte bewerking van zijn opera ‘Die Entführung aus dem Serail’. Het stuk werd uitgevoerd door het kamermuziekensemble Helicon in blaasoctetbezetting: 2 hobo’s, 2 klarinetten, 2 hoorns en 2 fagotten. Dr. Bastiaan Blomhert was de gastdirigent en is tevens de ontdekker van deze bijzondere bewerking. De dag na deze voorpremière werd het muziekstuk uitgevoerd op het 16e Wereld Muziek Concours in Kerkrade, i.s.m. het Orlando-festival. Ongeveer 140 mensen hebben dit muzikaal optreden bijgewoond.

634 - De wereld volgens Fiep! (12 augustus 2009).
Fiep Westendorp is ongetwijfeld de meest geliefde illustratrice van Nederland. De karaktertjes die ze ontwierp en tekende voor kinderboeken zijn wereldberoemd geworden... Jip en Janneke, Floddertje, Pim en Pom.

Voor Maastricht Moet Je Horen! vertelt Gioia Smid van de Fiep Westendorp Foundation over het leven van Fiep, haar werk en de tentoonstelling De wereld volgens Fiep!, momenteel te bezoeken in Centre Céramique. De illustraties en tekeningen van Fiep leven nog steeds vrolijk verder, zodat we kunnen blijven genieten van Fiep's levenswerk!

635 - Wat doet D66 op dit moment voor ons? (2 juni 2009).
Mieke Damsma is de fractievoorzitster van D66 Maastricht en zij vertelt ons over de actuele onderwerpen die momenteel spelen in onze stad en waar deze partij haar aandacht op richt. De topics zijn: stemtent op Plein 1992 en de Europese verkiezingen, de wijkagent die onvoldoende zichtbaar is, voelsprieten van de partij en energie beperkende maatregelen. We kunnen bijvoorbeeld veel leren van de Low Impact Man! Oftewel, een inwoner van Gent, die enkele maanden zijn leven heeft ingericht om zo min mogelijk energie te verbruiken. Zo gebruikte hij opgewarmd regenwater om zichzelf te douchen. Is D66 van plan om dit idee ook in Maastricht in te voeren?

636 - Wat doet de Liberale Partij Maastricht op dit moment voor ons? (16 juni 2009).
Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht vertelt ons over de volgende onderwerpen: werkgelegenheid, historisch cultureel erfgoed, Lambertuskerk, Geusselt zwembad, parkeerbeleid, WMO, teveel geld naar culturele instellingen, Trajekt, Pottenberg, wijkactiviteiten, openstelling zondagen voor meubelbranche, wijnkelder, Marres, drugsrunners, optreden politie, festi-village, cellenoverschot, slechte communicatie gemeenteraad en de reclamebelasting voor ondernemers.

637 - Wat doet de VVD op dit moment voor ons? (17 juni 2009).
Alex Meij van de VVD (Maastricht) praat in dit interview over de volgende issues, waar onze stad momenteel mee te maken heeft: protest tegen de reclamebelasting voor winkels, goed nieuws voor de amateurcultuur, moeilijkheden bij financiering WMO en het laatste onderwerp gaat over "autootje pesten", oftewel de bereikbaarheid van onze stad en parkeermogelijkheden.

638 - Welkom bij ChristenUnie Maastricht! (13 juni 2009).
Simon Vels is in de ledenvergadering van de ChristenUnie op 18 juni 2009 gekozen tot de lijsttrekker van de ChristenUnie Maastricht. De ChristenUnie zal meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010. Voor Maastricht Moet Je Horen! vertellen Simon Vels en Klaas Koelewijn (lijsttrekker ChristenUnie Limburg) over o.a. de algemene uitgangspunten van de ChristenUnie en enkele standpunten betreffende onderwerpen, die momenteel leven onder de inwoners van onze stad.

De onderwerpen die in dit interview besproken worden zijn werkgelegenheid, duurzaamheid, veiligheid, WMO, casino in Maastricht, coffeeshops, reclamebelasting, parkeerbeleid en homoseksualiteit.

639 - Wat doet GroenLinks op dit moment voor ons? (28 juni 2009).
Wij krijgen steeds meer gratis bewaakte fietsenstallingen en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Het zwembad bij de Geusselt zal qua energie het meest zuinige zwembad van Nederland worden. De lucht in onze stad is op sommige plekken en momenten niet zo fris en daar gaat de gemeente iets aan doen. In 2030 wil de gemeente dat onze stad klimaatneutraal is. Mantelzorgers zijn onmisbaar in onze samenleving, maar moeten soms ook pauzeren en daarom is er iets nieuws, namelijk respijtzorg! Voor Maastricht Moet Je Horen! praat Gerdo van Grootheest, fractievoorzitter van GroenLinks Maastricht, over deze interessante onderwerpen.

640 - Invulling van het ENCI gebied (4 juli 2009).
Hoe geweldig zal het ENCI gebied gaan worden? Maastricht Moet Je Horen! praat hierover met drie betrokken burgers van onze stad, namelijk Coen van der Gugten, Frans Eikelboom en Karel van der Esch.

Coen neemt namens de belangengroeperingen rond de Sint Pietersberg deel aan de projectgroep van 'ENCI transformeert NU'. Frans en Karel hebben voor de GroenLinks Ideeënactie Toekomst ENCI-groeve in 2008 een zelf ontworpen idee ingediend rondom de invulling van het ENCI gebied. Er staat een geweldig mooie toekomst op het programma voor onze Sint Pietersberg!

641 - Evolutie van Maastricht gaat verder! (11 augustus 2009).
Kansen zien en benutten! Het verrijkt niet alleen het leven van een ondernemer, maar ook het leven van een oma op de hoek van de straat, die net begonnen is met een blog over borduren. Simon Duindam is een ondernemer en hij vertelt je hier graag meer over! We brengen eerst een virtueel bezoekje aan de binnenkort te openen Coffeelovers (Glacisweg, Sint Pieter) om een kopje koffie te drinken.

642 - Leraar wiskunde over dingen die gebeuren! (12 augustus 2009).
Guido Mertens geeft het vak wiskunde (VMBO) aan het Bonnefantencollege en is als burger-niet-raadslid actief voor D66 Maastricht. We beginnen dit interview met de D66 stemtent, waar iedere maand de mening van de Maastrichtenaar gepeild wordt. Wat moeten we doen met mensen die niet gaan stemmen in maart 2010 bij de gemeenteraads verkiezingen? Denken mensen die op Geert Wilders willen stemmen met hun onderbuik? Willen we betalen om te parkeren in de binnenstad op koopzondagen?

Is een pasjessysteem voor coffeeshops een goed idee? Is D66 al bezig met de verkiezingen? Naast deze vragen kijken we naar scholieren die regelmatig doorweekt van de regen aankomen op school en het in 2009 nog steeds niet stoer is om een regenpak aan te doen. Guido vertelt tevens over het leven als docent wiskunde.

643 - Erwin, bekend van TV Maastricht! (24 augustus 2009).
Erwin Lennarts (bekend van het TV Maastricht programma Déjà Vu) praat met Maastricht Moet Je Horen! over de volgende onderwerpen. De onlangs gehouden demonstratie tegen de verkoop van bont. De Eneco tour die stilletjes door enkele buitenwijken vloog. De beruchte doseerlichten, die nog steeds voor veel gevloek zorgen. Het toekomstige Geusselt zwembad, waar weinig fun te beleven zal zijn. Moeten onze kinderen de waterpret er zelf maar bij fantaseren? Het laatste onderwerp gaat over het chauvinisme van de Maastrichtenaar op muziek gebied.

644 - Harry Potter en de magische toverkunst! (17 juli 2009).
Harry Potter is al jarenlang een wereldwijd bekend en geliefd fenomeen. De boeken en films van Harry Potter vliegen over de toonbank! Onlangs ging de film 'Harry Potter en de half-bloed prins' in première en brak direct diverse records. Maastricht Moet Je Horen! praat met Hanneke Koene over het succes van de boeken en films rondom Harry Potter. Hanneke heeft haar eigen kinderboekwinkel, De Boekenwurm in de Mariastraat in Maastricht en is een grote Harry Potter fan.

645 - Corry Konings in selexyz dominicanen! (30 juli 2009).
In deze prachtige boekhandel signeerde Corry Konings onlangs haar biografie Mooi was die tijd, de koningin van het levenslied, die Evert Santegoeds schreef ter gelegenheid van haar 40-jarig jubileum. Daarna gaf Corry een prachtig optreden voor de aanwezige fans en bezoekers. Hier vraagt Maastricht Moet Je Horen! een aantal fans naar de betekenis van Corry Konings in hun leven. Je ontdekt tevens wellicht de grootste fan van Corry en ook ontmoeten we geheel toevallig Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht en onlangs te gast bij ons audio podium.

646 - Voor jou als vrouw! (10 juli 2009).
Het Vrouwengezondheidscentrum Maastricht houdt zich bezig met het vergroten van de kennis over het eigen lichaam, gezondheid, zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Het Vrouwengezondheidscentrum bestaat dit jaar 25 jaar. Voor welke onderwerpen en vragen kun je als vrouw bij dit centrum terecht? Jolanda Kikken vertelt je graag meer over het Vrouwengezondheidscentrum in onze stad. Voor jou als vrouw! Tevens vertelt een deelneemster aan een van de cursussen over haar ervaringen.

647 - "Paardrijden geeft een kick!" (24 juli 2009).
Bryan Leclaire (14) vertelt over zijn hobby paardrijden. Dit doet hij bij manege Cadier & Keer en dat bevalt hem erg goed. Zijn grote voorbeeld is springruiter Jos Lansink.

648 - Boeken met een ziel zijn zeldzaam! (19 augustus 2009).
Originele handgemaakte boeken zijn zeldzaam en de mensen die ze nog maken zijn rare vogels. Het zijn ware kunstenaars, bescheiden alchemisten die leven en werken in verborgen werkplaatsen waar de tijd geen vat op heeft.

Zonder zich te laten beïnvloeden door de snelle nieuwetijdstechnieken, verzegelen ze in stilte hun eigen creatieve kracht in de handgebonden pagina’s van de kunstwerken die ze achterlaten.

Wie zo’n boek in handen krijgt, wordt diep geraakt door een subtiele schoonheid en een liefdevolle kracht die elk hart sneller doet slaan. In een ogenblik, een niet te vatten gebeuren, wordt er diep in ons iets geopend.

Deze expositie wordt aangeboden door Life Art. Fran De Frangh en fotograaf Piter Smelov vertellen u graag meer. In dit interview wordt Engels gesproken.

De stichting Life Art werd in het leven geroepen om tegemoet te komen aan het verlangen van velen om, in een steeds veranderende wereld, gewoon rustig jezelf te kunnen zijn en in openheid te kunnen genieten van het leven. De stichting organiseert regelmatig workshops, trainingen, lezingen, presentaties en/of tentoonstellingen die kunnen bijdragen aan het algemeen welzijn.

Er wordt geijverd om mensen de mogelijkheid te bieden in contact te staan met hun gevoel en het zintuiglijke waarnemen te activeren om dan in vertrouwen de stille stem van het hart te kunnen volgen. Gelukkig zijn, is je gevoel vertrouwen en de weg van het hart durven bewandelen.

Contactgegevens:
Life Art vzw
Fran De Frangh, voorzitter
Deurnestraat 255
B-2640 Mortsel (België)
Tel: 0032(0)3 448 03 31
e-mail: life.art@telenet.be

649 - RenaisSenseMovement, een Sense met elke religie en wijsheidstraditie als bron (21 juli 2009).
Binnenkort zal er in ons land een nieuwe kerk open gaan en wel een heel bijzondere, namelijk een kerk voor alle religies! Zoals o.a. christendom, islam, humanisme en wicca (hekserij), maar er wordt ook gekeken naar filosofie, psychologie, kunst en wetenschap. Joan Elkerbout heeft dit initiatief genomen. Zij woont in Sint-Oedenrode (bij Eindhoven). Je bent van harte welkom bij de eerste viering op zaterdag 5 september 2009 op een locatie in het midden van het land. Een kerk voor alle religies? Joan vertelt je graag meer!

650 - Mensen helpen zichzelf te helpen! (16 augustus 2009).
De internationale gezondheidsorganisatie Simavi organiseert in de maand september 2009 de landelijke Estafette voor Wereldmoeders. Om hiermee iedereen uit te nodigen om voor wereldmoeders te lopen en om mondiale moedersterfte terug te dringen.

Stichting YAK heeft in het kader van het Himalayafestival hiervoor een korte wandeling vormgegeven langs historisch Maastricht. De gemeente Maastricht maakt historie door actief als Millenniumdoelengemeente mensen bewust te maken van de waarde van Millenniumdoelen. Daartoe heeft zij aan Stichting YAK een subsidie verleent voor het Himalayafestival.

Dit project omvat promotie van de activiteit van Simavi, het YAK microkredietproject voor Dalits in India en het kerstlied/clip '46 Lights' van Bert Smeets (vrijwilliger bij stichting YAK). Ook spreken penningmeester Estelle Eestermans en secretaris Lambert Geurten over een benefietavond voor het microkrediet en de wens om een ander idee van Bert Smeets, Space Circus, te gaan verwezenlijken.

651 - Linda & Johan! (10 oktober 2009).
Op zaterdag 10 oktober 2009 zijn Johan en Linda getrouwd. Nu al worden de vier sacramenten: doop, eerste communie, vormsel en huwelijk vanuit de geïntegreerde catechese methode voorbereid. Wat dit betekent voor de huwelijksvoorbereiding kunt u horen wanneer u de onderstaande preek beluistert.

Vanaf deze plaats wensen wij Johan en Linda eerst een fijne vakantie toe en daarna een gelukkig huwelijksleven. Moge de kracht van trouw werkelijk in hun relatie zichtbaar blijven. Een relatie waarin bij hen beiden het beste wordt boven gehaald. (Pastoor J. Schafraad)

652 - Mis in de Koepelkerk (4 oktober 2009).
Gehouden door pastoor Jan Schafraad. Tijdens de mis konden de vele bezoekers genieten van een prachtig concert van het mannenkoor CCK.74 (Camillus - Caecilia Koor 74) uit Esch-Lemiers o.l.v. Jean Lardinois (dirigent) en begeleid door Jos Besselink (orgel).

653 - 6211 Kunstkwartier moet open blijven! (26 oktober 2009).
Maria Essers overhandigde op 3 november 2009 bijna 700 handtekeningen aan burgemeester Gerd Leers om via een burgerinitiatief de toekomst van het 6211 Kunstkwartier (Grote Gracht 48) op de agenda te krijgen van de gemeente. Op dit moment moeten de deuren van dit culturele hoofdkwartier van onze stad in december 2009 worden gesloten en dat zou heel erg jammer zijn.

654 - Ambtenaar van de burgerlijke stand (1 april 2009).
Van alle belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven maakt de afdeling burgerlijke stand van de gemeente akten op. Dat gebeurt bij geboorte, huwelijk, echtscheiding, geregistreerd partnerschap, beëindiging of omzetting van geregistreerd partnerschap en overlijden. Mira Cramer werkt bij de burgerlijke stand van Maastricht en in het kader van de Zicht Op Maastricht tentoonstelling DoodLeven! vertelt zij over de werkzaamheden die zij verricht bij het overlijden.

655 - DoodLeven! op het Vrijthof (11 maart 2009).
In het kader van de Zicht Op Maastricht tentoonstelling DoodLeven! heeft Maastricht Moet Je Horen! een interview gehouden met Denis Eijssen, Jean Spronck en Maria van Stratum. Denis is pastoor van de parochie van de Heilige Michaël Heugem Randwyck. Jean is een gepensioneerd begrafenisondernemer en Maria zingt bij het kerkkoor van Heugem. Deze drie inwoners van Heugem vertellen over de rol die de dood speelt in hun leven, hoe zij omgaan met de dood en over de vraag of er leven is na de dood.

656 - De verleden tijd van DoodLeven! (13 september 2009).
Op historische wijze met paard en koets en onder muzikale begeleiding werd zondag 13 september 2009 DoodLeven! ten grave gedragen. Deze plechtige publieke uitvaart markeert het einde van de bijzondere belevenis tentoonstelling DoodLeven! over de dood en het leven in het heden en verleden van onze stad. De culturele biografie Zicht op Maastricht gaf het atelier van Paul Tieman de opdracht de tentoonstelling in te richten. Kunstenaar Paul blikt terug op een succesvolle expo! Regisseur van de culturele biografie van Maastricht is Jac van den Boogard en hij is tevens de bedenker van deze tentoonstelling. Jac vertelt over deze belangrijke expositie, de culturele biografie in relatie tot een historisch museum en de onlangs geopende fysieke plek van de culturele biografie op Plein 1992.

657 - Kinderen helpen in Zuid-Afrika! (20 september 2009).
Heidi Remmers en Pamela Berbers gaan in augustus 2010 vier weken vrijwilligerswerk doen in Zuid-Afrika, waar ze mishandelde, verwaarloosde en misbruikte kinderen en tienermoeders gaan helpen. Heidi en Pamela gaan dit vrijwilligerswerk doen via de organisatie Be More (project Isiaiah54). Om geld in te zamelen voor de werkzaamheden die Heidi en Pamela gaan doen organiseren zij op 24 oktober 2009 een benefietavond in Maastricht. Er zullen optredens plaatsvinden van Frans Theunisz, Huub Adriaens, The methods, Hamerslag, The flow, A Simplyfied Meaning, Discry en The Roy Hoeben Dancers. Maar er is nog meer te beleven!

658 - Veur leefhöbbers vaan aw kloete! (5 september 2009).
In 2008 werd de vrouwebend Mac Sókkerstek opgericht door Marlies Haemers (geheel rechts op de foto), samen met haar vriendinnen Anjo en Christa. Deze vrolijke bende geeft vele optredens in Mestreech en zorgt ervoor dat vele mensen simpelweg heerlijk genieten van het leven! Maastricht Moet Je Horen! nodigde Marlies uit om haar mening te geven over enkele actuele onderwerpen, die spelen in onze stad: komst van een crematorium in Belfort-Daalhof, registreren van kentekens in en rondom Maastricht door Rijkswaterstaat en sluiting van dierenpension. Natuurlijk vertelt Marlies ook graag over Mac Sókkerstek! En uiteraard in 't Mestreechs!

659 - Blik op het nieuws met Richard! (9 september 2009).
Richard Schoffeleers is de afdelingsvoorzitter van D66 Maastricht en daarnaast in het dagelijks leven werkzaam als adviseur op het gebied van ruimtelijke ordening. Richard bespreekt de volgende onderwerpen: bevrijding van Maastricht 65 jaar geleden, te bouwen sportcomplex bij de Geusselt, registreren van kentekens door Rijkswaterstaat, nieuwe website met nieuws uit onze stad en peiling onder bezoekers Bruis festival over gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

660 - Welkom bij de Christelijke VolksPartij Maastricht! (11 september 2009).
Jan Hoen is de fractievoorzitter van de Christelijke VolksPartij Maastricht. Deze partij werd in 2008 opgericht door Jan Hoen en Mia Dircke en zal meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2010. In dit interview praat Jan over de volgende onderwerpen: vertrek uit CDA, oprichten CVP, museum voor onze stad, stichting De Ommekeer, programma CVP, ouderenbeleid, campagne stunts, teveel christelijke partijen in Maastricht, toegankelijkheid van Maastricht, evenementenbeleid voor jong en oud, Vrijthof, Andre Rieu en minder regelgeving. Tevens vertelt Jan over zijn motivatie om actief te blijven in de Maastrichtse politiek.

661 - Ruben Komkommer is gezond voor je! (10 september 2009).
Poppenspeler en theatermaker Ruben Komkommer praat met Maastricht Moet Je Horen! over zijn optredens afgelopen zomer, waaronder de succesvolle samenwerking met de stadsbeiaardier (carillonspeler) van Maastricht Frank Steijns en Ruben's optreden tijdens het Preuvenemint. Daarnaast vertelt Ruben over zijn nieuwe kast en zijn voorstelling rondom de chaos die regelmatig ontstaat als ouders met de auto hun kinderen van school komen halen. Neem even een kijkje in het leven van Ruben Komkommer!

662 - De bekende mosasaurus Bér op je T-shirt! (15 september 2009).
Vroeger zwom mosasaurus Bér op de plek waar nu onze prachtige stad Mestreech ligt en dit inspireerde de kunstenaar John van Kooten om kunst en Maastricht in elkaar te laten vloeien op een T-shirt. Het resultaat zie je hieronder en is slechts in beperkte oplage verkrijgbaar. Wees er dus snel bij om dit exclusieve T-shirt te bemachtigen! Dit T-shirt is betaalbare kunst, die je in het dagelijks leven kunt gebruiken, inclusief onze eigen mosasaurus Bér! Het oudste wat er van onze stad bekend is. Dit creatieve T-shirt loopt vooruit op het feit dat wij de Culturele Hoofdstad van Europa willen zijn in 2018. Heb je interesse in dit T-shirt? Neem dan even contact op met John van Kooten via artmosa@linuxmail.org.

663 - Een kijk in het verpleeghuis (3 september 2009).
Hoe ziet het dagelijks leven van mensen in een verpleeghuis er uit? Fotograaf Loek Genders schetst in zijn foto expositie in Centre Céramique een beeld van het leven in een verpleeghuis. Loek woont in Kerkrade en bezocht zes maanden een verpleeghuis en tevens revalidatie kliniek in Heerlen. Maastricht Moet Je Horen! praat met Loek over zijn expositie, inspiratie en andere interessante aspecten.

664 - Zangeres Marleen: Mit Hart en Zieël! (19 september 2009).
Marleen Mols presenteerde onlangs haar vijfde CD (Mit Hart en Zieël) met zeer gevoelige nummers en vrolijke meezingers! Marleen woont in Schinveld, houdt van het leven, zingt met veel passie en haar favoriete bloem is een witte roos. Beste luisteraar, in de schijnwerpers presenteren wij Marleen! In het dialect vertelt zij je graag meer.

665 - Wil jij in dialoog met mij? (16 oktober 2009).
Op vrijdag 6 november 2009 zal in onze stad weer de Dag van de Dialoog gehouden worden. Op deze dag gaan wij in dialoog met elkaar! Waarom eigenlijk? Wat gaat er precies gebeuren? Andre Rojer vertelt je graag meer. Andre is de voorzitter van de organisatie achter de Dag van de Dialoog in Maastricht. Door aan te schuiven aan een van de vele dialoogtafels in onze stad kun je verder groeien in je persoonlijke ontwikkeling.

666 - Culturele Hoofdstad van Europa in 2018! (22 september 2009).
Guido Wevers is de directeur van het Theater aan het Vrijthof en tevens benoemd tot artistiek leider met de opdracht om ervoor te zorgen dat onze stad de Europese Culturele Hoofdstad zal zijn in 2018. De bekende entertainment lady Amanda Sauerkraut interviewt Guido over o.a. waarom dit zo goed is voor onze stad!

667 - Maastricht is een echte studentenstad! (5 oktober 2009).
Franca Tonnaer van D66 Maastricht praat met ons over de stelling van de afgelopen stemtent: Maastricht is een echte studentenstad! Maar liefst 400 mensen deden mee aan de peiling op Plein 1992 en de Markt. Kun je in onze stad goed leven als student? Wat vinden de 'gewone mensen' van het studentenleven in Mestreech?

668 - Vastelaovend decibelleterreur! (17 oktober 2009).
Carnavalist en accordeonspeler Louis van den Bongaert vertelt ons over het burgerinitiatief dat hij onlangs heeft ingediend rondom de geluidsoverlast tijdens carnaval. Ongeveer 1000 mensen hebben hun handtekening gezet voor een propele Vastelaovend!

Stadsprins 2009 vaan Groet-Mestreech Patrick van de Weijer schrijft op de Propele Vastelaovend website o.a. de onderstaande tekst. In 't Mestreechs uiteraard.

’t Sjoene tijdens de Mestreechter Vastelaovend is tot ederein zelf kint bepaole boe ziene of häöre veurkäör nao oet geit. ’n Aander verhaol weurt ’t es de versjèllende meziekvörme mèt ein goon “concurere” um beveurbeeld te loere wee helder geit of wee leukere meziek drejt.

Want es ’t dao op aon kump verluis de levende meziek ’t op d’n doer toch en dat zouw wat miech persoenlek betröf d’n doedsteek zien veur de Mestreechter Vastelaovend.

669 - Vrolijk jagen op luchtballonnen! (16 september 2009).
Jolanda van der Zijden (foto), Natasja Druif en Shauny de Lange racen regelmatig met hun autootje door de Euregio op jacht naar luchtballonnen! Zien deze spotters een luchtballon, dan is de jacht geopend! Met de camera als wapen, schieten ze foto's van de voorbij zwevende ballon en proberen ze via welke weg dan ook achter de ballon aan te rijden om bij de landing te zijn. Ze komen er zelfs 's nachts voor hun bed uit. Met andere woorden, het jagen op luchtballonnen is een topsport!

770 - In de ban van de oehoe! (3 oktober 2009).
In september 2009 verscheen het boek De Uilenvlucht, een realistisch, vlot geschreven en superspannend kinderboek (10+) dat gaat over twee jonge mensen, Juul (11) en Emre (11), die allebei worden geconfronteerd met de gevolgen van milieuvervuiling en klimaatverandering en er iets aan willen doen. De Uilenvlucht speelt zich af in Maastricht en is geschreven door Roland Mans.

771 - Opnieuw balans vinden op de Roze Loper (23 september 2009).
Marijke van Meel schreef gedurende twee jaar columns in de Maaspost over kanker. Haar columns zijn gebundeld in het boek Je hebt kanker, maar je bent het niet. Marijke is directrice van het Delta Huis en zij geeft teken en schilderles bij o.a. het Toon Hermans Huis. In dit interview vertelt Marijke over het vreselijke nieuws dat zij te horen kreeg enkele jaren geleden. Na pas begonnen te zijn met het geven van teken en schilderles bij het Toon Hermans Huis werd Marijke zelf geconfronteerd met kanker. Marijke vertelt over hoe zij omgaat met kanker in haar leven en tevens leest zij een column voor.

Met De Roze Loper vragen Oncologiecentrum Maastricht UMC+, BorstkankerVereniging Maastricht-Heuvelland en Toon Hermans Huis Maastricht gezamenlijk aandacht voor het leven met en na borstkanker.

De Roze Loper is hét Limburgse Pink Ribbon evenement en heeft als doel om op culturele en inspirerende wijze borstkanker onder de aandacht te brengen.

772 - Genade als spirituele kracht! (21 oktober 2009).
Vrijheid is een van de meest wezenlijke kenmerken van ware spiritualiteit. Om deze vrijheid te kunnen ervaren, is de mens op zoek naar verlichting, verlossing, of: genade. Het begrip ‘genade’ heeft in de loop der eeuwen de bekrompen betekenis gekregen van: ‘niet de straf krijgen die je eigenlijk verdient’. Maar vanuit de geestelijke wereld is er een aandringen voelbaar waarin dit begrip opnieuw – aangepast aan de bewustwording van deze tijd – onder de aandacht wordt gebracht.

Onder andere aan de hand van dromen en andere geestelijke ervaringen die hij mocht ontvangen, zal Roelof Tichelaar proberen de oorspronkelijke, spirituele betekenis van ‘genade’ met u te delen.

Dan laat ‘genade’ zich zien als een spirituele kracht en een vrije staat van bewustzijn, verbonden met het universele licht van Jezus, een licht dat ons zal verlossen van onze spirituele prestatiedrang en perfectionisme. Ongeveer 100 mensen bezochten met veel interesse deze boeiende lezing.

773 - 150 miljoen jaar geschiedenis van Maastricht in slechts 10 minuten! (21 april 2009).
Vanuit onze stad laat kunstenaar Rod Summers al jarenlang de hele wereld luisteren naar zijn creatieve klanken (en experimentele gedichten). Rod maakt kunst op het gebied van geluiden en deze audio kunstwerken zijn regelmatig op ons audio podium Maastricht Moet Je Horen! te beluisteren.

Voor stichting Intro in situ is Rod Summers de geschiedenis van Maastricht ingedoken en heeft ontdekt dat Maastricht eigenlijk veel ouder is dan we denken, namelijk 150 miljoen jaar oud! Rod heeft deze lange geschiedenis kort en bondig samengevat in een hapklaar brokje van 10 minuten.

774 - Welkom bij 123 Zorgreizen! (april 2009).
Een interview met Mariëlle Meijers.

775 - Welkom bij Freelancers4u.nl! (17 juni 2009).
Als freelancer wil je goed vindbaar zijn voor potentiële opdrachtgevers in Limburg. Als opdrachtgever wil je snel een interimprofessional vinden en inzetten. Beiden blijken in de praktijk tijdrovend en kostbaar. Het virtuele platform Freelancers4u.nl zorgt voor een groter bereik voor zowel freelancers als opdrachtgevers. Bianca van Roshum vertelt je graag meer over Freelancers4u.nl!

776 - Creatieve Open Dag Bonnefantenmuseum! (15 november 2009).
Maastricht Moet Je Horen! bezoekt de Open Dag van het Bonnefantenmuseum Maastricht en praat met leerlingen van het Bonnefanten College over hun kunstwerken en vraagt aan de bezoekers wat zij van deze Open Dag vinden. Tevens kun je luisteren naar een rap die speciaal gemaakt is bij het schilderij Cimon en Pero van de beroemde Antwerpse kunstenaar Peter Paul Rubens. Een vrolijke, gezellige en creatieve dag!

777 - "Elkaars veren bewonderen!" (16 november 2009).
Jos Odekerken is de auteur en fotograaf van het in oktober 2009 gepubliceerde boek Limburgse Luuj, waarin je interviews kunt lezen met bekende en minder bekende inwoners van onze provincie. In dit prachtige boek reis je door het Limburgse jaar en maak je kennis met al die tradities en feesten die onze Limburgse kalender zo kleurrijk en levendig maken. Samen met de mooie foto's laat dit boek duidelijk zien in wat voor een mooie provincie wij leven. Jos woont in Scheulder (Margraten) en vertelt je graag meer!

778 - Winnaar World Press Photo! (17 november 2009).
Roger Cremers maakte een serie bijzondere foto's over toeristen / dagjesmensen die het Auschwitz-Birkenau herdenkingscentrum in Polen bezoeken. De focus van zijn interesse richt zich op het gedrag en kleding van de bezoekers. Met deze foto reportage heeft Roger de eerste prijs van de prestigieuze World Press Photo wedstrijd gewonnen. Roger woont in Amsterdam en hij vertelt je graag meer!

779 - WMO en Winterland! (21 november 2009).
Maastricht Moet Je Horen! praat met Alex Meij (VVD), Nelleke Barning (PvdA) en Otto Jan Verkerk (student geneeskunde) over de bezuinigingen rondom de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de entree heffing (en hekwerk) voor Winterland. Na dit gesprek is bekend geworden dat de organisatie van Winterland besloten heeft toch geen entree heffing in te voeren.

780 - Op ons audio podium: Jacques en Peter! (28 november 2009).
Maastricht Moet Je Horen! praat met wethouder Jacques Costongs (PvdA) en Peter Geelen (CDA) over de volgende interessante onderwerpen: Nee tegen Maastricht aan zee, teveel fietsendiefstallen onder het Vrijthof, bezuinigingen, Culturele Hoofdstad en de nieuwe slogan Maastricht, ster onder de steden!

781 - Audio podium: Roos-Marie, Peter en Jos! (5 december 2009).
Maastricht Moet Je Horen! praat met Roos-Marie Bal (GroenLinks), Peter Vrehen (belangenbehartiger gehandicapten) en Jos Gorren (CDA) over de volgende onderwerpen: bezuinigingen in de WMO, L1 verbiedt liefdesrelaties op de werkvloer, verkiezing van de Groetste Ezel vaan Mestreech door Zaate Herremenie Um Te Jenke en de nieuwe slogan Maastricht, ster onder de steden!

782 - Zimbabwe, een bijzondere passie! (5 november 2009).
In haar boek Zimbabwe, een bijzondere passie neemt Patrice Delchambre je graag mee naar dit Afrikaanse land, ongeveer 8200 kilometer verwijderd van ons oude vertrouwde Mestreech. Patrice pendelt al jarenlang regelmatig op en neer tussen ons stadje en Zimbabwe. Waarom emigreert iemand naar Afrika? Hoe ziet het leven er daar uit? Patrice vertelt je graag meer. Tevens ontdek je waarom wij massaal zouden moeten verhuizen naar Zimbabwe! Omarm deze bijzondere passie!

783 - Centre Céramique omarmt Oeroeg! (17 november 2009).
Marion Bruijnzeels vertelt je graag over het bekende boek Oeroeg van Hella Haasse. In het kader van de actie Nederland Leest ontvangen leden van bibliotheken gratis dit boek. De initiator van Nederland Leest is de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Het boek beschrijft de vriendschap tussen het zoontje van een Nederlandse administrateur en het Indonesische jongetje Oeroeg, die samen opgroeien op een theeplantage in het vooroorlogse Indië.

784 - Wie is de ex van Denise? (25 oktober 2009).
Denise Gerards was onlangs te gast in het populaire AVRO TV programma Wie is mijn ex? Door mee te doen kun je maar liefst 4000 euro verdienen! Het programma wordt gepresenteerd door Chantal Janzen en het panel bestaat uit Fiona Hering, Ad Visser en Ruben Nicolai. Maastricht Moet Je Horen! praat met Denise over hoe zij dit TV avontuur ervaren heeft!

785 - Teken jouw levensgrafiek! (12 november 2009).
Hans Hoornstra praat met ons over WiseLine, waarmee je alle leuke en minder leuke dingen die je hebt meegemaakt tot leven kunt laten komen via een kleurrijke geschiedenislijn. WiseLine heeft duizenden gebruikers over de hele wereld en is een puur Limburgs product. Hans woont namelijk in Maastricht en ook onze universiteit heeft haar eigen levensgrafiek!

786 - Mensen helpen in India, Nepal en Tibet! (22 november 2009).
Lambert Geurten van de stichting YAK (You Are Kind) vertelt je graag over de huidige activiteiten die deze stichting organiseert. Het doel van YAK is om de mede-mens in India, Nepal en Tibet te helpen zichzelf te helpen een menswaardiger bestaan op te bouwen. Lambert praat over de expositie van Don Binnendijk, het micro-krediet project in India en de benefietavond, de wake in Maastricht van de Tibet Support Groep en de bijeenkomst van COS Limburg. Via stichting YAK kan ook jij een zichtbare bijdrage leveren aan de levenskwaliteit van mensen in India, Nepal en Tibet!

787 - Oud-klasgenoten op Schoolpagina.nl! (12 november 2009).
Hans Hoornstra vertelt je graag over de door hem opgerichte Schoolpagina.nl! Hier vind je je oude klasgenoten terug. Wat doen je klasgenoten nu? Hoe zien ze eruit? Bekijk alle profielen en neem gratis contact op. Schoolpagina is helemaal gratis. En dat blijft ook zo. Met meer dan 100.000 oude schoolfoto’s en meer dan 400.000 klasgenoten is Schoolpagina de grootste reüniewebsite van Nederland, die gratis is.

788 - Verbeter de wereld met You Are Kind! (4 december 2009).
Stichting YAK (You Are Kind) bestaat uit een kleine groep enthousiaste wereldverbeteraars, die de inwoners van India, Nepal en Tibet willen helpen zichzelf te helpen met het verder opbouwen van een menswaardiger bestaan. In dit interview praten Herman de Jong en Lambert Geurten over de succesvolle expositie van Don Binnendijk, de te bouwen school, het houden van bijen, de zonne-oven, een foto collectie, nieuwe YAK vrijwilliger, het micro-krediet project in India, de benefietavond, het India festival in 2010 en de millenniumdoelen.

789 - Niet teveel praten over..., maar doen! (7 december 2009).
Marijke van Meel is directeur van het Delta-Huis, waar kinderen en tieners kunnen leren hoe ze beter met zichzelf en anderen kunnen omgaan. Via sociaal-emotionele vaardigheidstrainingen wordt er gewerkt aan diverse soorten probleemgedrag, zoals pesten en gepest worden, faalangst en niet voor zichzelf durven opkomen, agressief en grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast geeft Marijke trainingen op scholen in sociale vaardigheden. Zij vertelt je graag meer en tevens bespreken we enkele interessante aspecten rondom het opvoeden van kinderen in deze ratrace maatschappij.

790 - Een band voor het leven! (12 november 2009).
Hans Hoornstra vertelt je graag over het door hem opgerichte bedrijf Formedia. Dit bedrijf heeft de knowhow in huis om de relatie tussen een onderwijs instelling en haar oud-studenten (alumni) te professionaliseren. De Hogeschool Zuyd en het Arcuscollege behoren tot de huidige klanten van Formedia. Maar ook bedrijven en gemeenten kunnen sinds kort gebruik maken van Formedia om meningen van klanten en burgers op een slimme manier online boven water te krijgen!

791 - Op ons audio podium: Kitty en Tom! (12 december 2009).
Maastricht Moet Je Horen! praat met Kitty Nuyts (Liberale Partij Maastricht) en Tom Houwing (ondernemer in spraaktechnologie en musicus) over de onderstaande onderwerpen.

Agressie in het openbaar vervoer!
Staking Veolia buschauffeurs (11 december 2009) uit protest tegen de gewapende overvallen in Zuid-Limburg en de steeds verder toenemende agressie. Verder praten we over het voorstel van verkeersminister Camiel Eurlings om agressieve reizigers landelijk een OV-verbod op te leggen.

Wat is het wonder van Winterland?
Tijdens Winterland wordt het Vrijthof bezocht door 1,2 miljoen bezoekers, maar toch is niet iedereen even enthousiast over Winterland. Een echte kerstsfeer of een bier met bratwurst boerenkermis?

Vervaging authenticiteit van Mestreech!
Regelmatig komen er nieuwe gebouwen bij, maar passen deze wel in een historisch stadje als Mestreech?

Verhuftering van carnaval!
Carnaval is iets dat we zeker moeten blijven omarmen om ervan te blijven genieten, maar er gaan enkele dingen goed fout, zoals agressieve mensen met teveel alcohol en de veel te harde muziek. Hoe komt het dat steeds meer mensen teveel drinken tijdens carnaval en zich niet fatsoenlijk gedragen? Het antwoord ligt voor een groot deel bij de opvoeding.

792 - Op ons audio podium: Roos en Maria! (19 december 2009).
Maastricht Moet Je Horen! praat met Roos Nabben (freelancer in de kraamzorg en borstvoedingskundige) en Maria Essers (Argus buurtplatform Statenkwartier / Kunstkwartier en actief bij 6211 Kunstkwartier) over de onderstaande onderwerpen.

Borstvoeding of flesvoeding?
Roos werkt als freelancer in de kraamzorg en is tevens borstvoedingskundige. Zij geeft in haar eigen praktijk advies rondom babyvoeding. Roos vertelt dat het belangrijk is om goed te kijken naar de moeder en de specifieke situatie waarin zij leeft, om zodoende een verstandig besluit te nemen rondom het wel of niet geven van borstvoeding.

CDA: Sluit alle coffeeshops als beleid faalt!
Alle coffeeshops sluiten in Maastricht is een beetje dom. Maria woont in de binnenstad (Statenkwartier / Kunstkwartier) en ziet veel drugsoverlast in haar eigen wijk, maar de coffeeshops sluiten zal de overlast alleen maar sterk doen toenemen. Maria vertelt over de oplossing en Roos praat over haar zoon en hoe zij omging met zijn softdrugs gebruik.

Ontmoetingsplaats voor iedereen!
Maria praat over 6211 Kunstkwartier in de Grote Gracht. Een geweldig en succesvol initiatief om mensen dichter bij elkaar te brengen en ook nog eens te laten genieten van een breed aanbod van kunst en cultuur in onze stad.

793 - "Het is een gevaarlijk boek!" (17 december 2009).
Michael Berg emigreerde in 2004 van Limburg naar Frankrijk en in een prachtige natuurrijke omgeving begon hij met het schrijven van thrillers. Michael werd in Heerlen geboren en heeft gewerkt als programmaleider bij L1 radio in Maastricht. Vanuit Frankrijk vertelt Michael je graag over zijn tweede boek Blind Vertrouwen. Een ijzersterke thriller over een journaliste, werkzaam bij een Frans radiostation. Crimezone.nl schrijft: ‘Het boek is niet weg te leggen. Wees dus gewaarschuwd: Blind vertrouwen is verslavend.’

794 - Nieuw: Jongerenpunt Centre Céramique! (10 december 2009).
Jurn Glazenburg, informatie specialist en mediacoach bij Centre Céramique, vertelt je graag over het nieuwe initiatief Jongerenpunt, waarmee Centre Céramique meer jongeren tussen 12 en 18 jaar wil ontvangen. Tevens ontdek je het bruisende programma van het Jongerenevent komende zondag 13 december 2009 en praten we met Jurn over hoe jongeren omgaan met de huidige technologie en media.

795 - Benefietavond Microkredietproject India! (20 december 2009).
Zondag 20 december 2009 organiseerde de stichting YAK (You Are Kind) een boeiende avond vol met prachtige muziek en zang, maar ook een heerlijke oosterse maaltijd. Tussendoor werden er presentaties gehouden over het belangrijke werk van stichting YAK. Interviews met Bert Smeets (YAK vrijwilliger), Trudy Schambergen (zangeres), Lambert Geurten (YAK bestuurslid), Bess Franssen (harpiste en zangeres) en Herman de Jong (YAK bestuurslid). Prachtige harpmuziek en zang van Bess Franssen en het mooie lied 46 lights van Bert Smeets.

796 - Overleven op de K2! (2 december 2009).
In de zomer van 2008 beklommen de Nederlanders Cas van de Gevel en Wilco van Rooijen zonder extra zuurstof de 8611 meter hoge bergtop van de K2 in Pakistan. Tijdens de afdaling speelde zich een van de grootste klimdrama’s ooit af. Statistisch vindt iedere vierde ‘bedwinger’ de dood op deze ‘Killer Mountain’. In 2008 lieten maar liefst 11 klimmers het leven. De hele wereld hield de adem in; van CNN, Al-Jazeera, Sky News tot ons eigen Journaal. Wilco van Rooijen werd drie dagen lang vermist en door de buitenwereld zo goed als opgegeven beschouwd. Op zijn laatste krachten wist hij echter terug te keren uit de ‘Zone des Doods’. Toch moest ook de Nederlandse Norit K2 Expeditie 2008 een hoge prijs betalen. Wat speelde zich precies af? Hoe kon dit drama zich voltrekken? Voor Maastricht Moet Je Horen! vertelt Wilco over zijn avontuurlijke onderneming!

797 - Welkom bij de Liberale Partij Maastricht! (27 juli 2009).
Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht vertelt je graag over de standpunten van deze partij rondom belangrijke actuele onderwerpen in onze stad. In deel 2 van het interview worden de volgende zaken besproken: sluiting van de Sphinx, politiek voor de buurten, fruitbomen en zitbankjes, de gezellige sfeer van vroeger en de sluiting van de Festi-Village. Op 15 september 2009 organiseerde de Liberale Partij Maastricht in La Bonbonnière een debat over het historisch cultureel erfgoed van onze stad. Wat hebben we en wat doen we ermee? In deel 1 vertelt Kitty je graag meer over het debat en hoe wij omgaan met onze geschiedenis.

798 - Hans Stolp: de Aartsengel Michaël! (18 november 2009).
Wat Michaël voor jouw leven kan betekenen. De Aartsengel Michaël nam in 1879 de leiding (ook wel het regentschap genoemd) over de mensheid over van Gabriël. Vóór die tijd had hij in de geestelijke wereld een strijd gevoerd met de Ahrimanische Engelen over de vraag wie het beheer had over het karma van de mensen: wie stuurt en leidt dat karma? Michaël overwon en wierp de Ahrimanische Engelen op aarde. Sindsdien wandelen deze Engelen op aarde, tussen ons in, en leggen hun inspiraties in de harten van de mensen, waar ze maar kunnen. Michaël wordt altijd afgebeeld als degene die de draak beteugelt: zo leert hij ons de draken in ons eigen hart te beteugelen: onze angst, jaloezie, hebzucht en zelfzucht bijvoorbeeld. Michaël is ook degene die wij ’s nachts ontmoeten, als wij tenminste een Michaëlstrijder zijn: mensen die bewust willen meewerken aan de spirituele bewustwording van onze tijd. Daarbij inspireert hij ons zó, dat wij ons inzetten voor een verandering van de samenleving: op alle gebieden zal het materialistische denken vervangen worden door het geestelijke denken. Dat betekent bijvoorbeeld een andere landbouw, een ander onderwijs, een andere ouderenzorg en ga zo maar door. In deze lezing staan wij stil bij de vraag hoe wij een Michaëlstrijder kunnen worden en wat dat dan wel concreet inhoudt.

799 - Amerikaanse begraafplaats in Margraten (11 september 2009).
Dhr. Wiggins - nu 84 jaar - was een van de weinige Afro-Amerikaanse officieren in Europa tijdens de Tweede Wereld oorlog. Wiggins heeft twee maanden leiding gegeven tijdens het delven van graven in Margraten. In Centre Céramique vertelt dhr. Wiggins (in het Engels) over zijn indrukwekkende ervaringen.

800 - Opening De Bunker in Maastricht! (11 september 2009).
De Bunker is een project van Anno, het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis. Het is een multimediale tentoonstelling over dilemma’s in oorlogstijd die draait om de vraag: Wat zou jij doen? Op de dag van de opening van De Bunker (11 september 2009) worden er enkele korte toespraken gehouden in Centre Céramique. Aan het woord komen Eric Wetzels, directeur Centre Céramique. Jacques Giesen, directeur Regionaal Historisch Centrum Limburg. John Sijmonsbergen, Anno en De Bunker. Daarnaast interviewt onderzoekster Karin Kievit enkele scholieren van Porta Mosana (vmbo) en hun opa's en oma's over hun deelname aan het project.

801 - Je bent nu in Darwin's dierentuin! (23 oktober 2009).
Marcus Werner praat met ons over zijn boek Darwin's dierentuin. Marcus woont in Amsterdam en is bioloog en wetenschapsjournalist voor o.a. de Volkskrant. Hij deed ook de research voor de VPRO-televisieserie over Darwin's reis met de Beagle, het begin van de evolutietheorie. Darwin's dierentuin is een geestig, kleurrijk en anekdotisch boek en zal vanaf het voorjaar 2010 verkrijgbaar zijn.

802 - Gereserveerd voor:
Welkom bij de Oranje-Nassau Mijnen!

803 - Gereserveerd voor:
"Ik ben helemaal gek op deze stad!"

804 - Gereserveerd voor:
In en om de Geulhemmergroeve

805 - Gereserveerd voor:
Gids van Maastricht uit 1898

806 - Gereserveerd voor:
Vastelaovend in Mestreech: Sjevraoje!

807 - Gereserveerd voor:
Groet Mestreechs Dictee 2009!

807 - Laven Counseling & Consulting! (4 april 2009)
Welkom bij Laven Counseling & Consulting. Dit bedrijf zorgt ervoor dat organisaties en particulieren zichzelf steeds beter ontwikkelen. Persoonlijke groei en ontwikkeling vormen dan ook de core business. Linda Laven vertelt in onderstaand interview over de verschillende diensten die zij aanbiedt voor bedrijven, maar ook voor individuen. Luister dus naar dit interview en groei verder in het leven!

Archief Maastricht Moet Je Horen! (2009)SocialTwist Tell-a-Friend