Welkom in het archief van onze gezellige online studio Maastricht Moet Je Horen! De audio items hieronder zijn helaas niet meer te beluisteren.
Op dit moment kun je echter luisteren naar ons actueel aanbod van een groot aantal interessante interviews! Deze kun je vinden in het menu. Loop eens rond in onze gezellige online studio! Je bent van harte welkom!
De onderstaande audio content is opgenomen in 2006.
001 - The Maastricht International Poetry Nights (17 juni 2006)
Hans van de Waarsenburg / Programma van de Poetry Nights eerder dit jaar (2006).
002 - Grafische vormgeefster en schilderes (20 maart 2006)
Brigitte Schellens / Eigen bedrijf, opdrachten, motivatie, inspiratie, schilderen.
003 - Artwijs: Kunstdebat voor scholieren.
Stella Maris college uit Meerssen in debat met elkaar in het Bonnefanten museum. Moeten kunstenaars subsidie krijgen? Kan kunst de wereld veranderen?
004 - Ingelegilde Mestreech (6 maart 2006)
Met Paul Berben, Jean-Pierre Menten en Danny Essers, praten wij over het folkloristische en cultuurhistorische erfgoed van onze stad Maastricht.
005 - Natuur Historisch Museum (8 april 2006)
Zaterdag 8 april 2006 hebben wij een bezoekje gebracht aan het Natuur Historisch Museum van onze stad. Het was erg indrukwekkend en iedereen aan te raden!
006 - De voedselbank helpt (19 juni 2006)
Richard Tille van de stichting Voedselbank Limburg Zuid vertelt ons wat de voedselbank precies is. Telefonisch interview.
007 - Straks wil iedereen in Manjefiek Malberg wonen! (26 april 2006)
Woensdag 26 april 2006 hebben wij een audio interview gedaan met Camiel Kruchten en Minke Weijers. Zij vertelden ons over het grote Manjefiek Malberg project en de laatste ontwikkelingen. Het ziet ernaar uit dat straks daadwerkelijk iedereen in Malberg wil komen wonen.
008 - Els Ottenheym van het CDA (2 maart 2006)
Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen (2006) spraken we met Els over hoe het leven in Maastricht verbetert kan worden.
009 - John de Vogel en Ivo Kessels van Sociale Vernieuwing Maastricht (2 maart 2006)
Een nieuwe politieke partij in onze stad. Vlak voor de verkiezingen (2006) maakten wij kennis met hun standpunten en hun passie voor sociale vernieuwing.
010 - John Steijns van Stadsbelangen Mestreech (6 maart 2006)
Vlak voor de verkiezingen voor een nieuwe gemeente in 2006, spraken wij met John Steijns van Stadsbelangen Mestreech over hun partij.
011 - Leny Eijssen en Ivo Tillie van de SP (4 maart 2006)
Dit interview is gehouden vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen in onze stad. Veel onderwerpen komen hier aan bod.
012 - Lezing over waarheid en bewustzijn van professor Duintjer (13 juni 2006)
Dinsdag 13 juni 2006 werd er in de Sint Janskerk op 't Vrijthof een lezing gehouden door professor Duintjer. Deze lezing werd georganiseerd door Tafelstraat 13 en Bahá'i Maastricht. De lezing werd gehouden in een prachtige kerk, maar er was ook muziek. Een instrument dat op de grond hoort te liggen en erg lijkt op een accordeon, werd bespeelt door de zangeres. Mooi om te horen.
013 - Filosofische bespreking over bewustzijn (14 mei 2006)
Zondag 14 mei 2006, waren wij in het Filosofie cafe van onze stad (De Toren van Rossi/Cafe Ipanema, Bonnefantenmuseum) om een filosofische gedachtenwisseling bij te wonen over het onderwerp bewustzijn.
014 - Geheugenwebsite en telefoon van Universiteit Maastricht (6 april 2006)
Sinds kort kan iedereen die graag meer wil weten over het geheugen en over vergeetachtigheid gebruik maken van een website en telefoonnummer voor meer informatie hierover. Deze voorlichtingsvoorziening is ontwikkeld door het Instituut Hersenen & Gedrag van de Universiteit Maastricht, in samenwerking met het Alzheimer Centrum Limburg.
015 - Durf te leven bij Fun & Fear (11 april 2006)
Als je op zoek bent naar avontuur in combinatie met ontspanning, dan moet je bij Fun & Fear zijn, in de wijk St. Pieter. Met de eigenaar Rob van der Vliet praten wij over wat er hier allemaal te beleven valt.
016 - Math Moermans (3 april 2006)
Math woont in de wijk Belfort. Hij is geboren in 1936 en doet twee keer per week hardlopen. Met Math praten we over: atletiekvereniging, sporten is gezond, burgemeester Leers, de ENCI, Nordic walking, de politiek en meer.
017 - Miel Vanstreels (4 april 2006)
Miel woont in de wijk Sint Maartenspoort en hij heeft als hobby wielrennen. Hier is hij zelfs een website over begonnen. Wij praten met hem over wielrennen, tour de france, doping, provence, luchtkwaliteit en meer.
018 - Rommelmarkt voor kids op 't Vrijthof (29 april 2006)
Zaterdag 29 april 2006 was er op 't Vrijthof een grote rommelmarkt, speciaal voor kinderen. Een gezellige dag voor de kids met ook nog eens live muziek op 't Vrijthof van Mixed Harmony.
019 - Kunstmatige intelligentie van games (11 mei 2006)
Als je een spel op de PC aan het spelen bent en je hebt al wat game ervaring, dan is het vaak zo dat het niet erg moeilijk is om een poppetje in een spel te verslaan. Dit geeft natuurlijk een goed gevoel, het betekent uiteraard dat je de 'vijand' verslagen hebt, maar op een gegeven moment begint het saai te worden. De slimheid van het poppetje (kunstmatige intelligentie of artificial intelligence) heeft een grens die, vergeleken met de mens, al vrij snel bereikt wordt. Onderzoekers, zoals Pieter Spronck (Universiteit Maastricht), ontwikkelen nieuwe manieren om de 'vijand' slimmer te maken. Zelfs zo ver dat poppetjes in een computerspel op een gegeven moment ook zélf gaan leren om beter te worden in het spel. De nieuwe technieken die men toepast in de game wereld, kunnen ook gebruikt worden op andere gebieden binnen onze maatschappij.
Muziek in deze podcast:
1. Shagg - Buh ba ba ba.
2. Cjacks - Off your medication again?
3. Christopher Maute - Porn.
4. The Matthew show - Office suite part 1.
020 - Maastrichtse Studenten Raad (18 maart 2006)
Kennismaking met de Maastrichtse Studenten Raad. Wie zijn ze en wat doen ze precies voor de studenten van onze stad? Vincent Groenewoud (voorzitter) en Aleke Stöfen (penningmeester) vertellen ons er meer over.
021 - Publieksdebat 'ouder worden in Maastricht' (28 maart 2006)
Dinsdag 28 maart 2006 werd er in Centre Ceramique een publieksdebat gehouden met als thema 'ouder worden in Maastricht'.
022 - Richard Martina van Student Savings (23 maart 2006)
Sinds kort heeft onze stad weer een nieuw bedrijf erbij, namelijk Student Savings. We spraken met Richard Martina over zijn bedrijf en ambities.
023 - De Heerenhof: een groene oase vol verrassingen (16 mei 2006)
Jan van Opstal en Jo Willems wonen in de wijk Heer en hebben samen een prachtige tuin, die ze graag willen delen met andere tuinliefhebbers. Een tuin kun je dit stukje paradijs op aarde eigenlijk niet noemen, want 'de Heerenhof is meer een groene oase vol verassingen, ruim honderd meter diep, waarin een aantal heel verschillende tuinen harmonieus aan elkaar wordt geregen'. Terwijl we genieten van het groen om ons heen, vertelt Jan ons over dit mooi stukje natuur.
024 - Dave Aarts en restaurant D'ami (29 maart 2006)
Sinds november 2005 hebben wij een nieuw restaurant in onze stad, vlakbij de Markt. Wij spraken met de eigenaar en tevens chef kok Dave Aarts over zijn passie voor lekker eten.
025 - Harold Dello, Meditatie Groep Maastricht (27 maart 2006)
Over meditatie en wat voor een positief effect dit kan hebben op het dagelijks leven.
026 - Wereldrecord dansen op 't Vrijthof (14 april 2006)
Meer als 900 kinderen, tieners en jongeren hebben vanmiddag een waarschijnlijk succesvolle poging gedaan om in het Guiness book of Records te komen met de grootste dans klas ter wereld! Gewoon, op ons Vrijthof!
027 - Prijs voor onderzoek naar depressie (4 juli 2006)
Telefonisch interview met onderzoeker Marcus Huibers van Universiteit Maastricht.
028 - Bastiaan de Jong van GroenLinks (27 maart 2006)
Bastiaan woont in Wyck en is (inmiddels) fractievoorzitter van GroenLinks. Met hem praten we over diverse onderwerpen die leven bij de inwoners van onze stad.
029 - Rachida Es Sadki van de PvdA (22 april 2006)
Als gemeenteraadslid voor de PvdA, is Rachida veel bezig met de politiek. Met haar praten we over hoe ze de verkiezingen ervaren heeft en haar motivatie om actief te zijn in de politiek. Ook diverse actuele onderwerpen, betreffende het leven in onze stad, komen aan bod.
030 - Toon Hermans Huis (17 juni 2006)
Wat is het Toon Hermans Huis en wat doet deze organisatie precies? Telefonisch interview.
031 - Breek de Maastrichtse Da Vinci Code!
Onze stad heeft haar eigen Da Vinci code, namelijk de real-time adventure game City Code Maastricht. Dit spel prikkelt je hersenen en daagt je uit om het historisch geheim van Maastricht te ontdekken. De bedenker van dit spel is Frans Ottenhoff en hij vertelt ons meer over City Code Maastricht.
032 - Spreiding coffeeshops.
Onze gemeente heeft besloten zeven coffeeshops een nieuwe locatie te geven, voornamelijk aan de randen van Maastricht. Wij vroegen een inwoner van de binnenstad naar zijn mening over deze actie, genaamd Coffeecorner. Tevens vroegen wij Stadsbelangen Mestreech en GroenLinks naar hun standpunten hierover. Paul Berben, inwoner van de binnenstad. John Steijns, fractievoorzitter van Stadsbelangen Mestreech. Bastiaan de Jong, fractievoorzitter van GroenLinks. Telefonische interviews.
033 - Straatmuzikanten en lawaai.
Telefonisch interview met diverse mensen over instrumenten die teveel geluid produceren.
034 - Nieuwe geluiden over oude klanken.
Caroline van Kimmenade vertelt over het project Sound Souvenirs van Universiteit Maastricht.
035 - Boogschieten in Maastricht (18 april 2006)
Vanavond (dinsdag 18 april 2006) hebben we een kijkje genomen bij handboogschiet vereniging Eendracht St. Sebastiaan, aan de Brusselseweg. De Nationale Sportweek laat alle inwoners van Maastricht kennis maken met zo'n beetje alle sporten die beoefent kunnen worden binnen onze stad, en zo ook boogschieten.
036 - SBS6 Smaakpolitie op het Vrijthof (18 april 2006)
Vorige week werd ik gebeld door de redactie van het programma Smaakpolitie van SBS 6. Ze waren op zoek naar Maastrichtenaren die interesse hadden om mee te werken aan een smaak onderzoek. Midden op 't Vrijthof kregen Dave Aarts, Alfred Hoeberechts, Paul Berben en Cindy Signet vandaag (dinsdag 18 april 2006) friet met zuurvlees voorgeschoteld van vijf verschillende zaken. Alfred Hoeberechts is een redactielid van de redactie Malberg (buurtplein.nl), Dave Aarts is eigenaar en chef kok van restaurant D'ami en Paul Berben is lid van Ingelegilde Mestreech. Pasgeleden hebben wij een audio interview gedaan met Dave over zijn restaurant en Paul over de Ingelegilde. Deze drie heren leken mij uitermate geschikt als testpanel voor de Smaakpolitie. Hun opdracht: Proef de friet en zuurvlees van de vijf zaken en geef je mening. Wie in onze stad maakt de lekkerste friet met zuurvlees?
037 - Raps spitten door onze straten.
Sahli Goumri (TLPMH, The Lost Prophet Mercenary Hustler) en Roderique Sonnemans (Loco Skillz, South Side Locos) zijn 2 jongeren in onze stad waarbij het rappen en de HipHop cultuur gewoon door hun bloed stroomt. Ze ademen HipHop en niet zo'n klein beetje ook!
038 - De waarheid van de leugendetector.
Onderzoeker Ewout Meijer van de Universiteit van Maastricht vertelt ons de waarheid over de leugendetector.
039 - Buurtbemiddeling helpt bij conflicten.
De gemeente heeft samen met diverse partijen buurtbemiddeling opgestart in het westen van Maastricht. Wat is buurtbemiddeling en voor welke situaties is het handig om hulp in te roepen van het buurtbemiddelingsteam? Jan Segerink en vrijwilliger Alex vertellen er alles over.
040 - Open dag RIAGG, lezing over boek Pure Waanzin (14 juni 2006)
Het RIAGG Maastricht bestaat 50 jaar en daarom werd er afgelopen woensdag 14 juni 2006 een open huis gehouden, waarin bezoekers een kijkje in de keuken konden nemen van het RIAGG. De cliëntenraad van het RIAGG had voor deze gelegenheid Wouter Kusters (taalwetenschapper en filosoof) uitgenodigd om te praten over zijn boek Pure Waanzin. Wouter is, zoals dat zo mooi heet, ervaringsdeskundige, aangezien hij zelf een psychose heeft ervaren. In het boek beschrijft hij zijn psychose vanuit zijn eigen waarnemingen en gevoelens. Tijdens het open huis leest Wouter voor uit Pure Waanzin, en ook uit een nieuw boek waar hij op het moment mee bezig is.
041 - De muziekgieterij van onze stad
De Muziekgieterij bestaat uit een groep enthousiaste mensen die een duidelijke passie voor muziek hebben en dan vooral voor Maastrichtse bands.Op de foto: Janine Coenen. Ze werken dan ook hard aan het opzetten van een podium/studio voor de muzikale mensen onder ons, die onze stad voorzien van een portie gezonde muzikale ontspanning. Van de redelijk grote groep mensen achter de Muziekgieterij, vertellen Janine Coenen, Wim Smeets en Pieter Simhoffer over waar ze mee bezig zijn en wat ze willen bereiken.
042 - De Raad van Jonge Hiphoppers
Vanaf zaterdag 3 juni 2006 kan iedereen elke zaterdagmiddag naar het HipHop cafe van Maastricht! De locatie is cafe de Witte Ballons, Brusselsestraat 101. Dit is een initiatief van de Raad van Jonge HipHoppers. Lali Abramishvili (rapnaam: Scorpia) en Mauk Elmas vertellen enthousiast over de Raad van Jonge HipHoppers.
043 - Neem het leven niet te serieus en geniet ervan
Hij is geboren en getogen in Maastricht en na 30 jaar genieten van de Mestreechter Geis verhuisde hij naar Nuth. Het Bourgondisch gevoel ging natuurlijk mee. Nico Barski maakt graag mooie foto's van Maastricht, die iedereen op zijn website kan bekijken. Met Nico praten wij over fotografie, Formule 1 en het leven in Maastricht.
044 - Christelijke studentenvereniging Navigators
Ilse Uenk en Lisca de Ruijter vertellen ons wat deze studentenvereniging allemaal doet, maar ook over hun christelijk geloof en wat een positieve impact dit kan hebben op het leven.
045 - Je kunt zo genieten van de natuur
Aldus Tineke de Jong van het IVN in Maastricht. Zij vertelt ons over de leuke werkzaamheden die deze vrijwilligers organisatie dagelijks doet, om mens en natuur dichter bij elkaar te brengen. Met succes!
Muziek in dit interview:
1. Robin Stine - Shy boy.
2. Heather Sullivan - Love come down.
046 - Fractievoorzitter GroenLinks over stadsvisie 2030
De gemeente Maastricht heeft een toekomstbeeld geschetst voor wat betreft het leven in Maastricht. We hebben het hier in dit geval over het jaartal 2030. Hoe zal het leven er dan uitzien in onze stad? Slechter, beter of zal er niets veranderen?
Fractievoorzitter van GroenLinks Bastiaan de Jong vertelt over de stadsvisie.
047 - Gesprek met John Kerkhofs over fotografie en meer.
048 - Rugby club in Malberg (17 april 2006)
In het kader van de Nationale Sportweek kon iedereen vandaag (maandag 17 april) kennis maken met rugby. Deze spectaculaire sport was te zien op de sportvelden van Sportpark West in Malberg. Interview met John Kessels, de trainer van de Maastricht Maraboes Rugby Combinatie.
049 - Debat over het leven van ouderen in Maastricht
Samen met Buurtplein.nl hebben wij een debat georganiseerd over het thema 'het leven van ouderen in Maastricht'. Onze gasten waren Stan Verdult (ouderenkompas.nl), Gerry Roomans (betrokken bij ouderenbeleid) en Ed Sabel (gemeenteraadslid voor de Seniorenpartij).
050 - Kijkje in het leven van Ruben Cox
Met Ruben praten wij over zijn studie technische bedrijfskunde en over trompet spelen, Israel, succesvolle zakenmensen, boeken, Harry Potter, goede doelen en over een rookverbod in de horeca. Ruben geniet graag van het leven door samen met vrienden lekker te eten en een sigaartje te roken.
051 - Afbeeldingen v/d huid tussen jaar 1800 en 1900
Mieneke te Hennepe (onderzoekster bij Universiteit Maastricht) vertelt ons over haar onderzoek naar afbeeldingen van de huid, in de 19e eeuw. Erg interessant om te leren hoe vroegere generaties van de mens dachten over de huid en het maken van afbeeldingen en foto's.
052 - Kijkje in het leven van Casper de Vos
Casper de Vos is vanuit Helden-Panningen zeven jaar geleden naar Maastricht gekomen om hier te studeren. Hij studeert psychologie in de richting cognitieve ergonomie. Hij legt ons uit wat dit precies betekent en verder praten we over zijn hobby's fotografie, reizen, North Sea Jazz Festival en drummen in een bandje. Na zijn studie wil Casper graag in de reclame wereld aan de slag.
053 - Winnaar Groet Mestreechs Dictee 2006
Het Groet Mestreechs Dictee 2006 werd ook ditmaal gewonnen door de 22-jarige Roelf Welkenhuizen. Deze jonge inwoner van onze stad maakte slechts drie fouten. Roelf vertelt ons over zijn liefde voor diverse talen, inclusief Mestreechs.
054 - Lente Jurk feest in en rondom de berenkuil (5 juni 2006)
Maandag 5 juni 2006 werd de dame in de berenkuil voorzien van een nieuwe jurk. Dit feit werd gevierd met het Lente Jurk feest, met activiteiten voor de hele familie, live muziek en dans, maar ook met lekker weer!
Inhoud: Live muziek, zoemende snorrenbotten, kinderacademie van Kumulus, boze geesten, klanken van dieren, help de mus, pimp my bird, de Lente Jurk dans op beton met mos, onthulling van de nieuwe jurk, vlinders en kikkers, lieveheersbeestjes en naaktslakken, ontdek een andere wereld met een binoculair, hoor de vleermuis, Grondwal De Heeg, batdetectors en schattige knuffelberen die je in het echt liever niet tegenkomt. In 2002 is er een boek over de berenkuil verschenen. 'De halfautomatische troostmachine van Maastricht' door Serve Minis met een nawoord van Peter Pluymen. Gemeente Maastricht 2002. ISBN9073094
055 - Debat over kleine overlast en veiligheid in de buurten van Maastricht
Samen met Buurtplein.nl organiseerde Maastricht Moet Je Horen! weer een debat. Ditmaal was het thema: kleine overlast en veiligheid in de Maastrichtse buurten. Onze gasten waren Mart Mooren, Josje Godwin-Wehrens en Paul Berben. Hoe zorgen we ervoor dat het leven in de wijk waar je woont prettig en veilig is?
056 - Creatieve creaties van Caroline
Caroline van Kimmenade maakt kunst die je niet ziet. Althans, niet makkelijk. Kunst is vaak overal, maar je ziet het meestal niet. Wij spraken met Caroline over haar passie voor het maken van diverse verschillende soorten kunst.
Tussendoor kun je luisteren naar goeie muziek, waaronder enkele nummers gemaakt door een aantal muzikale inwoners van onze stad Maastricht. Caroline heeft een website waar al haar creaties te bezichtigen zijn.
Muziek tijdens dit interview:
1. Leila - Work.
2. Sharif - Simple Ways.
3. Stanley Lucas Revolution - Gods Don't Worry.
4. Vivelevink - Nao Links. (Maastrichtse band)
5. Adam Found An Apple - Times Are Changing. (Maastrichtse band)
6. Andy Mac - Sara With No H.
7. Preach Martin - It's Nothing.
057 - Gesprek met kinderboekenschrijver Tim Gladdines
Zoals zo vaak het geval: de tienerjaren zijn vaak depressief, verdrietig en verwarrende tijden. Toch bloeien er ook mooie dingen uit die jaren, zoals bijvoorbeeld een liefde voor het schrijven van gedichten en verhalen. Tim Gladdines is zo iemand die in zijn tienerjaren de pen oppakte en een liefde voor het schrijven ontdekte. Nu schrijft hij kinderboeken. Het schrijven maakt Tim gelukkig en dat voelt goed uiteraard!
058 - Kunstwerk om op te zitten
Bij het gouvernement in onze stad zal een kunstwerk geplaatst worden (2007), waarop je niet alleen kunt zitten, maar ook liggen. Dit kunstmeubel heet Relax & Meet en is ontworpen door Alexander Suma. Hij woont in Eijsden en studeert bouwkunde in Eindhoven. Voor dit meubel van beton, waarvan het eerste exemplaar geplaatst is bij de Technische Universiteit van Eindhoven, heeft Alexander een prijsvraag gewonnen.
059 - Debat over rookverbod in de horeca
Samen met Buurtplein.nl heeft Maastricht Moet Je Horen! een debat georganiseerd met als thema: roken in de horeca. Clean Air Nederland heeft met behulp van meer als 40.000 handtekeningen dit punt op de agenda gezet van de tweede kamer. Is een rookverbod in de horeca een goed idee of juist niet?
Richard Martina, Merijn Aussems, Saskia Hermens, Corry van Lith en Alfred Hoeberechts geven in dit debat hun mening over dit actueel onderwerp. Bezoekers van Buurtplein.nl konden via de Buurtplein.nl chat ruimte meedoen aan dit debat. Ook hebben mensen mailtjes gestuurd met hun mening.
Op de vraag 'moet roken in de horeca verboden worden?' hebben 78 bezoekers van Maastricht Moet Je Horen! gereageerd.
42% heeft gekozen voor de optie: 'Ja, natuurlijk.'
54% heeft gekozen voor de optie: 'Nee, niet doen.'
(de rest koos voor 'geen of andere mening')
Bedankt voor jullie reacties!
060 - Spotlight op de catwalk
Zaterdag 27 mei 2006 werd in Amsterdam de eerste Mister Gay Netherlands 2006 verkiezing gehouden. Rick Hollanders uit Maastricht was de enige Limburgse kandidaat die meedeed. Rick werd vierde van de negen finalisten. Toch een mooi resultaat en vooral een hele leuke dag! Rick vertelt ons over hoe hij deze verkiezing ervaren heeft. Ook praten we over coming out, hoe Rick dit heeft aangepakt en geeft hij coming out tips voor diegene die nog in de kast zitten, zoals dat zo mooi heet.
061 - Miss Limburg 2006
Kim Stijns is Miss Limburg 2006. Een mooie prestatie en een leuk interview.
062 - Een leven redden met een defibrillator
Sinds kort zijn er in diverse straten in onze stad defibrillatoren te vinden. In zuidelijk Zuid-Limburg sterven er jaarlijks 130 mensen, omdat er niet op tijd een defibrillator kan worden ingezet. Stichting Kloppend Hart Voor Limburg wil deze situatie verbeteren door het opleiden van vrijwilligers die bij een noodgeval weten hoe je een defibrillator (A.E.D.) moet gebruiken. Nico Goubet is zo'n vrijwilliger en via de telefoon praten wij met hem hierover.
063 - Strand expeditie naar een dieper inzicht
Het begon allemaal op een zomers dakterras in de wijk Scharn, met een biertje en een fototoestel. Vanaf dat moment, zou de wereld voor Diederick Janse en zijn vrienden nooit meer hetzelfde zijn! Een nieuwe wereld opende zich en er is geen weg terug.
064 - Nieuw in onze stad: Oude Ierse traditie!
In Ierland is het de normaalste zaak van de wereld: Gaelic voetbal. Het wordt met de paplepel ingegeven en is een combinatie tussen rugby en gewoon voetbal. Sinds kort ook in Maastricht te spelen. Wij praten met Patrick Stassen van de Maastricht Gaels over deze sport.
065 - Het Wereld Natuur Fonds in Maastricht
Wim Teernstra van het Wereld Natuur Fonds Limburg-Zuid is een enthousiaste vrijwilliger die veel waarde hecht aan de natuur en zich hier graag met volle passie voor inzet. Wij vragen Wim welke activiteiten het WNF organiseert in Maastricht. Verder praat hij over Friesland, de Sint Pietersberg en waarom onze consumptie maatschappij op redelijk korte termijn tot een einde zal komen.
066 - Een gevoel vangen met een camera
In dit interview praten wij met Ernst van Loon over zijn hobby / beroep fotografie. Hij maakt prachtige foto's over diverse onderwerpen. De foto's op deze pagina zijn ook door Ernst gemaakt en worden in dit interview besproken. Wat maakt het fotograferen zo aantrekkelijk? En door welke momenten en dingen wordt Ernst zo geraakt dat hij er foto's van maakt?
067 - Striptekenaar en Kuifje fan
Al heel vroeg in zijn leven begon Andres met het tekenen en sindsdien tekent hij regelmatig strips en geeft deze in eigen beheer uit. In dit interview praten we met Andres over zijn passie voor strips en Kuifje. Echter, de tekenfilm versie van Kuifje valt niet in goede aarde bij Andres. De musical van Kuifje is een regelrechte nachtmerrie. 'Kuifje hield helemaal niet van muziek'.
068 - Finale Jongerenraad Debatcompetitie 2006 (19 april 2006)
In de raadszaal van het stadhuis op de Markt werd op 19 april de finale gehouden van de Jongerenraad debatcompetitie 2006. Een prachtige locatie en pittige onderwerpen: identificatieplicht, softdrugs en kernenergie. Luister en leef mee met deze tieners en jongeren die ongeremd alle beschikbare munitie afvuren op elkaar. Met humor, dat spreekt voor zich. We want more! In de finale: Bernard Lievegoedschool tegenover Porta Mosana VWO. De jury bestond uit Jacques Costongs, Daan vd Gugten en Sander Spek.
069 - Debat 1 over stadsvisie 2030
De gemeente Maastricht heeft een toekomstbeeld geschetst voor wat betreft het leven in Maastricht. We hebben het hier in dit geval over het jaartal 2030. Hoe zal het leven er dan uitzien in onze stad? Slechter, beter of zal er niets veranderen? Wij vroegen het eerder al aan Bastiaan de Jong (fractievoorzitter van GroenLinks). Dit interview is ook te beluisteren. Het eerste debat gaat tussen CDA en D'66. Voor het CDA spreekt Josephine Dols en voor D'66 kunt u luisteren naar Franca Tonnaer.
070 - Debat 2 over stadsvisie 2030
De gemeente Maastricht heeft een toekomstbeeld geschetst voor wat betreft het leven in Maastricht. We hebben het hier in dit geval over het jaartal 2030. Hoe zal het leven er dan uitzien in onze stad? Slechter, beter of zal er niets veranderen? Leny Eijssen van de SP en Simona Maassen van de VVD in gesprek met elkaar over de stadsvisie.
071 - Belangenbehartiging van ouderen is mijn natuur
Voor oudere mensen in Maastricht is er één centrale plek, die gevuld is met ‘alles wat er voor ouderen is, op het punt van wonen, zorg, welzijn, activiteiten, noem maar op'. Aldus Stan Verdult, de kracht achter Ouderen Kompas. Zo heet deze bron van informatie, die te vinden is op het internet. De Ouderen Kompas is uit eigen initiatief ontstaan en wordt regelmatig voorzien van nieuwe informatie, zodat men altijd toegang heeft tot de meest actuele gegevens.
072 - Puur natuur bij Natuurtuinen Jekerdal
Terwijl de zon scheen en het lekker warm was kregen wij een rondleiding door Natuurtuinen Jekerdal. Een prachtig en groot gebied waar de natuur zich helemaal kan ontplooien. Cridi Frissen van deze natuurlijk gezonde plek in onze stad, vertelt ons er meer over.
073 - Tijdschrift Veer, exclusief voor de gewone burger
Remco Portier, Janine Coenen en Esther van de Beek zijn drie inwoners van onze stad, die samen met een aantal anderen gewoon een tijdschrift zijn begonnen. Nou ja, gewoon... Het kost veel tijd, geld en energie, maar initiatiefneemster Esther vertelt ons o.a. waarom Veer zo belangrijk is voor de samenleving in onze stad.
074 - Lezing: Denken & Evolutie (9 april 2006)
Op zondag 9 april 2006 gaf Bas Haring een lezing over filosofie in het Centre Ceramique.
075 - Zingend door het leven met Truus!
Truus Moenen houdt van zingen. Onlangs heeft ze haar eerste CD album presentatie gehouden en kan iedereen genieten van leuke nummers en natuurlijk een mooie stem! Truus is ook live te bewonderen bij optredens. Net als de wijk waarin ze woont, is Truus gewoon Manjefiek!
076 - Bestemming Buenos Aires
Met Lily Malherbe praten wij over haar boek Bestemming Buenos Aires. Als verpleegkundige heeft Lily vroeger jarenlang op diverse schepen een reeks van exotische havens en steden over de hele wereld mogen ontdekken. Haar belevenissen op deze avontuurlijke reizen dienen als basis voor haar boek Bestemming Buenos Aires. Lily vertelt ons over haar werkzaamheden op volle zee, op een schip dat een hevige storm probeert te trotseren, en over zwangere vrouwen die zij naar het bovendek moest halen om te voorkomen dat ze een miskraam kregen. Avontuurlijk, maar ook gevaarlijk, als in Nederlands Indië diverse pogingen gedaan worden om haar te vermoorden.
Geen fictie, maar de werkelijkheid. Een boeiend interview!
077 - Kindersportkamp in Malberg
Petra Smits en Nol Voorst vertellen over het kindersport kamp dat deze zomer heeft plaatsgevonden in de wijk Malberg. De kinderen hebben erg genoten van de diverse sportieve activiteiten. Net als vorig jaar, had het kinderkamp last van onweer op het moment dat het kampvuur op het programma stond. Toch een zeer geslaagd initiatief!
078 - Buurt, Onderwijs en Sport consulent (20 september 2006)
Frank Schoonbrood werkt als BOS consulent voor de gemeente Maastricht. Voor het Noord-Oostelijk deel van onze stad (o.a. Wyckerpoort) zet hij zich in om kinderen en tieners kennis te laten maken met diverse sporten. Frank vertelt ons over de werkzaamheden die een BOS consulent doet, zijn eigen motivatie en tevens vragen wij hem of de gemeente voldoende aandacht geeft aan het stimuleren van sport in onze stad.
Mocht u vragen of suggesties hebben, dan kunt u Frank bereiken via (043) 350 31 48. Per email kan ook: frank.schoonbrood@maastricht.nl
De gemeente Maastricht heeft een sportgids gemaakt waarin informatie staat over alle sporten binnen onze stad. U kunt deze aanvragen door te bellen naar Sportservice Maastricht: (043) 350 31 42.
Dit interview werd gehouden op 20 september 2006 in de Letterdoes in de wijk Wyckerpoort, tijdens de openings activiteiten van Wyckerpoort's Johan Cruyff Court.
079 - Mestreechter Geis gevoel van Jan Janssen
Voor onze kids komt Sinterklaas er al langzaam aan en ook dit jaar zal hij weer zijn intrede doen in onze stad Maastricht. Wij praten met de man achter de baard, Jan Janssen. Over zijn leven binnen Maastricht.
080 - Winkel de VerwonderinG
Dorothy Godding vertelt wat er in deze winkel te koop is.
081 - Kunstenares uit Itteren
Als kind raakte Maria Es al gepassioneerd door de indrukken die zij kreeg in de kerk in haar dorp Itteren. De glas in lood ramen, lichtval, kaarsen en meer maakten deel uit van de eerste kennismaking van Maria met kunst. Zij maakt schilderijen, keramiek en installaties en toont deze aan de wereld in haar eigen galerie. Wij namen een kijkje in haar galerie ONYVA en haar creatief leven.
082 - Terugkeer naar Lucreta
Marlène Hommes vertelt over haar nieuwste boek Terugkeer Naar Lucreta. In welke werelden duiken wij in als we dit boek openslaan? Is het verhaal gebaseerd op bepaalde gevoelens en gedachtes van de schrijfster? Over deze vragen en meer praten wij met Marlène, schrijfster van meerdere boeken en gedichtenbundels.
083 - Citymarketing is goed voor Maastricht en haar inwoners
Van de gemeente heeft Erik Rosier de opdracht gekregen om onze stad beter te promoten in de rest van Nederland en het buitenland. Wij mogen best trots zijn als burgers van Maastricht op onze (unieke) stad. En dit willen wij graag uitstralen naar iedereen die het horen wil. Het naar buiten brengen van de mooie kanten van een stad, dat is citymarketing. Allemaal heel leuk en aardig natuurlijk, maar wat heeft de gewone Maastrichtenaar hier eigenlijk aan? Dit en veel meer horen we van Erik Rosier.
084 - Wegwijs in het verkeer met Nigaio Wijnen (19 september 2006)
Het L1 programma Wegwijs.TV laat diverse aspecten zien van het verkeer in Limburg. Nigaio Wijnen presenteert dit programma en interviewt verschillende mensen die zich bezig houden met verkeer. Nigaio vertelt ons over dit luchtig, maar leerzaam programma en de plekken waar hij een kijkje mag nemen, zoals bijvoorbeeld de trauma helicopter, de 112 meldkamer en een boot van Rijkswaterstaat.
085 - Leraar, elke dag anders: Ron, leraar maatschappij leer en vaardigheden educatie (25 september 2006)
Ron Skomorowski geeft les aan zijn VWO leerlingen over onze maatschappij en leert deze jonge mensen onmisbare sociale vaardigheden. Wij vragen hem wat het betekent om leraar te zijn en tevens vertelt Ron ons over drie belangrijke speerpunten waarop het Porta Mosana College verschilt van andere scholen in onze stad. Dit interview werd gehouden op 25 september 2006 in de wijk Heer, op het Porta Mosana College, afdeling VWO.
086 - Sportief in New York City (29 september 2006)
Maurice Olivers vertelt over zijn sportieve ervaring in een wereldstad, waar hij vorig jaar een marathon gelopen heeft. Over bloed, zweet en tranen in een stad die nooit slaapt. Duur: 18 minuten.
087 - Lezing over de toekomst van Maastricht (21 september 2006)
Peter Otten en Joop de Vries geven drie scenario's voor de toekomst van onze stad, op economisch, sociaal en cultureel gebied. Peter Otten, bedrijfssocioloog, was van 1970 tot 2003 in vele landen werkzaam bij de Royal Dutch/Shell Group, vanaf 1999 als directeur personeel van Shell Nederland. Sinds zijn pensionering in 2003 werkt hij als External -/ Business Relations Officer bij de economische faculteit van de Universiteit Maastricht. Joop de Vries is chemicus en was eveneens jarenlang werkzaam bij Shell, bij uiteenlopende (buitenlandse) afdelingen variërend van onderzoek tot marketing en management. Vervolgens heeft hij bij sociaal-culturele onderzoeksinstituten gewerkt in diverse landen. Tegenwoordig is hij consultant van het Sociovision instituut in Heidelberg. Deze lezing werd georganiseerd door de Jonge Socialisten Maastricht in samenwerking met Centrum Den Eker. De lezing werd gehouden op 21 september 2006 in Centrum Den Eker, Maastricht. Tekst betreffende de achtergronden van Peter Otten en Joop de Vries zijn afkomstig van de website van de Jonge Socialisten Maastricht.
088 - Lezing over religie en spiritualiteit (19 september 2006)
De heer Roef is universitair docent strafrecht aan de Universiteit Maastricht. Hij is tevens werkzaam bij de Geünieerde Loge van Theosofen, een internationale school voor Theosofie. De naam Theosofie komt van het Griekse 'Theos' en 'Sophia' en betekent letterlijk Goddelijke Wijsheid. Andere benamingen zijn: Esoterische Filosofie, Gnosis, Brahma-Vidyâ. De Theosofie is zo oud als de mensheid kan denken. Het is de innerlijke bron van alle grote religies en filosofieën. Volgens de theosofie zijn alle religies geworteld in een gemeenschappelijke wijsheidsbron. Het voornaamste streven van de Theosofie is Universele Broederschap zonder onderscheid van ras, geloof, geslacht of andere persoonlijke omstandigheden. Zij tracht dit te bereiken door niet langer een scheiding te maken tussen het hoe (wetenschap), het waarom (filosofie), en het waartoe (religie) van het leven. Deze lezing werd gehouden in het Mondiaal Centrum in Maastricht op 19 september 2006, als onderdeel van de Tranquillity Zone van de Bahá'í gemeenschap van Maastricht. De begeleidende tekst is afkomstig van de website van de Bahá'í gemeenschap.
089 - 40 jaar ervaring als verloskundige (27 september 2006)
Vanaf haar veertiende wist ze al wat ze wou worden. Enkele jaren later was de opleiding afgerond en kon Annie Heuts het werk doen wat ze graag wilde, oftewel het werk van de verloskundige. Annie vertelt ons over haar 40 jaar ervaring en waarom bevallingen voor haar eigenlijk nooit eentonig worden. Ieder nieuw leven is eigenlijk een wonder. Dit interview werd gehouden op 27 september 2006 in zorgcentrum Scharwyerveld.
090 - Lezing over Japanse cultuur en tuinen
Deze lezing werd gehouden in Centre Ceramique door Marc Verachtert, van de Japanse tuinen in Hasselt. Hoe ziet de Japanse cultuur eruit? Hoe pas je Zen toe in je eigen tuin?
091 - Huub Adriaens, gewoon zoals hij is (21 september 2006)
Huub Adriaens is een bekende zanger in Maastricht en omgeving. De teksten die hij schrijft zijn puur natuur en recht vanuit het hart. Huub zingt in 't Mestreechs en geeft veel optredens, waar vooral feestnummers gezongen worden. Voor Huub is zingen op zich al een feest. Het begon onder de douche en nu zingt hij voor soms wel 5000 mensen. Dit interview werd gehouden op 21 september 2006 in zorgcentrum Scharwyerveld in de wijk Malberg.
092 - Forensische psychologie is hersenwerk
Wat is het en waarom is het interessant? Franca Tonnaer heeft op de Universiteit van Maastricht forensische psychologie gestudeerd en vertelt ons hier van alles over. Het heeft in ieder geval te maken met onze hersenen en de misdaad.
093 - Durf sociale angst te overwinnen
Onderzoekster Marisol Voncken van de Universiteit Maastricht doet onderzoek naar sociale angst. Wat is sociale angst eigenlijk en waardoor ontstaat het? Hoe raak je het kwijt? Marisol vertelt ons van alles over sociale angst en haar onderzoek.
094 - Christengemeente Nieuw Leven
Maarten de Lange vertelt ons over Nieuw Leven en hun activiteiten. Daarnaast praat hij over hoe het geloof een belangrijke invulling kan zijn voor het leven van ieder mens.
095 - Beeldelement, creatieve hulp die helpt
Verander het beeld van jezelf en voel jezelf weer in je element. Beeldend creatief therapeut Marian van de Pijl vertelt ons over haar creatief centrum Beeldelement en creatieve therapie.
096 - Literair concert van Elvis Peeters (22 oktober 2006)
"Literatuur met de kracht van een concert, Een concert met de subtiliteit van literatuur." Elvis Peeters leest voor uit zijn nieuwe boek De Ontelbaren, genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2006. Het gaat om de proloog waarin spanning, dreiging, tederheid, slapstick en zelfbehoud vechten om de bovenhand. De muzikanten Gerrit Valckenaers en Koen Van Roy maakten er een soundtrack bij, die ze zelf op de planken brengen als een krachtig en tegelijk ontroerend tweemansorkest. Nicole Van Bael bedacht een sober podiumbeeld en coachte de spelers naar een stevige, nu eens stuwende, dan weer verstilde voorstelling, die bijna met eb en vloed de adem van de zee op scène zet. Elvis Peeters schetst in een bedrieglijk eenvoudige taal het verhaal van Europa, miljoenen vreemdelingen overspoelen het rijke westen. Met rake beelden, af en toe een onstuitbare humor, schetst hij een hard en ontluisterend wereldbeeld. Over menselijke verlangens naar geluk en veiligheid in een wereld vol verschillen, onrust en onbegrip. Duur: 1 uur en 10 minuten. Dit literair concert werd gehouden op 22 oktober 2006 in Centre Ceramique. Met dank aan Music House Daan Smit.
097 - '...geen reden om te zeggen hef die partij maar op'
Gerard Bos staat als kandidaat op de lijst voor de Tweede Kamer, wat betreft de verkiezingen van 22 november. Hij vertelt ons over zijn partij D'66, waarom deze partij belangrijk is voor de samenleving, en meer interessante onderwerpen.
098 - Verkiezingsdebat door studentenvereniging Tragos
In samenwerking met Studium Generale heeft studentenvereniging Tragos dit politiek debat georganiseerd. Aan deze verbale strijd zullen de volgende Tweede Kamer vertegenwoordigers / kandidaten deelnemen:
- Tofik Dibi (GroenLinks)
- Sharon Gesthuizen (SP)
- Frans Timmermans (PvdA)
- Jos Hessels (CDA),
- Charlie Aptroot (VVD)
- Boris van der Ham (D66)
De onderwerpen zijn onderwijs, emancipatie en armoede. Duur: 95 minuten.
099 - Sportieve hulp voor sportieve studenten
Met Merel van Cruchten praten wij over de Sportraad MUSST (MUSST staat voor Maastrichtse Universitaire Studentensport STichting). Een overkoepelende orgaan van alle Studenten Sport Verenigingen in Maastricht en bestuurd door studenten. Sportraad MUSST behartigt de belangen van de sportende student, verstrekt subsidies aan Studenten Sport Verenigingen en haar leden en coördineert sportactiviteiten zoals de Sportweek en de Batavierenrace. Daarnaast kun je bij de Sportraad MUSST terecht voor informatie over sporten en de verschillende Studenten Sport Verenigingen in Maastricht.
100 - Mat Verberkt in gesprek met Susan Smit en Dimitri Verhulst
101 - Lezing over drugs en psychische aandoeningen (16 oktober 2006)
Hans Dupont en Inge Wetzels van de Mondriaan Zorggroep geven een presentatie over verdovende middelen en psychiatrie. Een selectie uit deze lezing kunt u hier beluisteren. Deze lezing werd gehouden in psycho-medisch streekcentrum Vijverdal op 16 oktober 2006.
102 - Geloof en bijgeloof. Waar ligt de grens? (lezing)
In het kader van de week v/d geschiedenis 2006 geeft Prof. Dr. Peter Nissen deze lezing over geloof en bijgeloof. Tevens kunt u luisteren naar de openingstoespraak van deze speciale week, gehouden door Mgr. Frans Wiertz, bisschop van Roermond. De gastheer van deze opening en lezing is Eric Wetzels. Hij zal per 1 november 2006 de nieuwe directeur zijn van Cente Ceramique en het Natuur Historisch Museum Maastricht. Ook kunt u luisteren naar Douwe de Graaf, directeur van het Regionaal Historisch Centrum Limburg. Last, but not least, kunt u luisteren naar wethouder Jean Jacobs van de gemeente Maastricht. Duur: 1 uur en 10 minuten.
103 - The sky is the limit
Maastrichtse studenten die studeren aan de Universiteit of Hogeschool Zuyd en het leuk vinden om bergen en rotsen te beklimmen, kunnen dit doen bij de Maastrichtse Studenten Alpen Club (de MaasSAC). Ook Laura Steinbusch beklimt graag bergen en rotsen. Zij vertelt ons over deze club en waarom klimmen een kick geeft.
104 - The battle against the Dutch mountains
Studenten die graag wielrennen en / of mountainbiken kunnen sportief en gezellig met deze sporten bezig zijn bij de studenten wielren en mountainbike vereniging Dutch Mountains. Aan Dianne van Zuylen vragen wij wat deze vereniging precies doet en wat precies haarzelf doet bewegen om razendsnel een heuvel of berg af te dalen, om vervolgens een andere heuvel of berg op te klimmen.
105 - Stress bij kinderen
Leerlingen van groep 7/8 van het basisonderwijs staan vlak voor de Cito-toets, de overgang naar de brugklas, en het begin van de puberteit. Allemaal spannende en stressvolle gebeurtenissen. Hoewel stress nodig is om goed te functioneren, kan teveel of onaangename stress schadelijk zijn. Het effect van stress wordt echter beïnvloed door de manier waarop je ermee omgaat. Gerda Kraag ontwikkelde het stressmanagement programma ‘Jong geleerd is oud gedaan’. De onderzoeksresultaten tonen aan dat het een waardevol lesprogramma is: kinderen leren hun eigen signalen van stress te herkennen, bovendien verbeteren vaardigheden om (stress)gevoelens te hanteren. Gerda Kraag vertelt ons van alles over haar onderzoek.
106 - Leraar, elke dag anders: Guido, wiskunde leraar
Guido Mertens is leraar wiskunde vmbo aan de Porta Mosana College en wij praten met hem over een wereld die dagelijks anders is. Het voor de klas staan en lesgeven is niet saai, alhoewel de leerlingen die de lessen moeten volgen hier misschien soms anders over denken. Aan Guido vragen wij waarom hij gekozen heeft voor leraar, als beroep? En waarom wiskunde? Onze nieuwsgierigheid gaat nog verder, zoals te beluisteren in dit interview.
107 - Virtuele popschool swingt de pan uit
Sander Sanders is docent aan de muziekschool en aan het conservatorium. Met hem praten wij over zijn website Popschool Maastricht en zijn liefde voor muziek.
108 - Cyberpesten
Frank Dreijling van de Kinderconsument geeft een lezing over cyberpesten, oftewel het pesten via chatten en MSN. Wat is het precies? Hoe kun je je kind beschermen? Luister naar deze interessante lezing met veel uitleg.
109 - 'Die ga ik effe door de mat knallen' (21 oktober 2006)
Toen hij vijf was begon Jeroen Maas met judo en nu op 16-jarige leeftijd is Jeroen nog steeds in de ban van de houdgrepen. Ondanks het feit dat hij regelmatig te maken heeft met blessures, zoals een gebroken arm, gebroken sleutelbeen en schouder uit de kom. Pijnlijk, maar het judo blijft leuk om te doen. 'Ik ga gewoon door', vertelt Jeroen ons. Dit interview werd gehouden door Arlo Wijnands en Franca Tonnaer op 21 oktober 2006 in zorgcentrum Scharwyerveld in de wijk Manjefiek Malberg.
110 - Maastrichtse Gehandicapten Sportvereniging (MGS)
Secretaris Ralph Vertommen en voorzitter Bert Jongen vertellen over deze gehandicapten sportvereniging. Volleybal, tafeltennis, zwemmen en badminton zijn de sporten waar iedereen (ook mensen zonder handicap) voor kunnen kiezen bij deze vereniging.
111 - Kinderen helpen bij het ontdekken van hun eigen talent
Marco Keulen en Marc Huijnen organiseren leuke activiteiten voor kinderen met psychische beperkingen. Hun zorgbureau Talent biedt kinderen met bijvoorbeeld een vorm van autisme of ADHD, een leuke vrijetijdsbesteding op zaterdagen. Uiteraard met professionele begeleiding.
112 - La plage de beauté
Helma Smeets.
113 - 'Maastricht is echt een samba stad' (28 oktober 2006)
Je zorgen vergeten en lekker swingen. Dat kun je bij slagwerkgroep Banda Brasileiros. Stef en Margo Bouvrie hebben deze Braziliaanse samba band opgericht en samen met zo'n 30 andere enthousiaste mensen, genieten ze van het leven op swingende Braziliaanse ritmes!
114 - Kijkje in het leven van Jonathan Martens (6 november 2006)
Jonathan is 26 jaar en vertelt ons over hoe hij zijn leven tot nu toe heeft ingericht. Hij studeerde natuurkunde, woonde in Enschede tijdens de vuurwerkramp en deed zijn afstudeerproject bij het Nederlands Forensisch Instituut. Vier jaar geleden kwam hij naar Maastricht waar Jonathan op dit moment werkt als Klinisch Fysisch Medewerker bij MAASTRO Clinic (Stichting voor radiotherapie). Daarnaast is hij trainer bij een jeugdteam van een korfbal vereniging.
115 - Emotioneel sjoorpepier voor de mens (14 november 2006)
Sjoorpepier (of schuurpapier in 't Nederlands) is de titel van een boek met een reeks verhalen (in 't Mestreechs), geschreven door Maria Scheres. Zij vertelt ons over hoe schuurpapier iets los kan maken, pijn doen, maar het kan ook iets mooi glad maken, zodat het weer blinkt en lekker zacht aanvoelt.
116 - Kris Cuppens wint Taalunie Toneelschrijfprijs 2006 (16 november 2006)
Kris Cuppens is de winnaar van de Taalunie Toneelschrijfprijs 2006. Maria van der Hoeven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en voorzitter van het Comité van Ministers van de Taalunie reikte vandaag (16 november 2006) de prijs uit tijdens de Toneelschrijfdagen in Maastricht. Cuppens schreef Lied voor Braakland/Zhebilding.
117 - Gezellige vrouwen vereniging Zij Actief, afdeling Amby (4 november 2006)
Voorzitter Marjos Stassen en penningmeester Jos Kunen vertellen over Zij Actief, samen met lid Hilde Offermans. Voor ontspanning en ontplooiing is deze vereniging the place to be.
118 - Terug naar de samenleving met een maatje (7 november 2006)
Stichting Horizon is een vriendendienst voor mensen die door hun psychiatrische ziekte beperkt zijn. Zij willen graag de draad van het leven weer oppakken en kunnen daar wel een steuntje in de rug bij gebruiken. Het hardnekkige stigma, de uitstoting uit de samenleving en het isolement waar psychiatrische cliënten zich in bevinden vormde in 1990 de aanleiding voor de oprichting van Horizon. Door een vrijwilliger - een maatje - te koppelen aan een (ex)-psychiatrische cliënt wordt getracht deze eenzaamheid en maatschappelijke isolatie te doorbreken. De bedoeling is om samen, in een één op één contact, allerlei ontspannende, alledaagse activiteiten te ondernemen. Marco Piëtte van deze stichting vertelt ons hier meer over.
119 - Kijkje in het leven van Christian Nix (11 november 2006)
Christian geeft ons een kijkje in zijn leven. Hij praat over zijn jeugd in België en Eijsden, zijn militaire dienst, over zijn zoon, samenleving in oorlog, zijn werk als monteur bij de NS, tokkelen met een bakkie, de schutterij, Irak, terreur aanslagen in New York en religie.
120 - Antroposofie, voel het van binnen (20 november 2006)
Met Rob van der Meijden praten we over antroposofie en hoe mensen zichzelf kunnen inspireren in hun persoonlijke groei.
121 - Filmtheater Lumière in the picture (4 oktober 2006)
Onlangs besloot hij een andere koers te varen en zich te richten op het maken van films. Jan Besselink is jarenlang directeur van Lumière geweest en heeft een grote liefde voor de film.
122 - Boekbespreking Dubbelspel (19 november 2006)
Als afsluiting van de landelijke actie 'Nederland leest' organiseerde Centre Céramique een openbare boekbespreking van het boek Dubbelspel van de schrijver Frank Martinus Arion in het leescafé. Onder leiding van de neerlandicus Leon Biessen werd het boek besproken.
123 - Over het literair werk van Rosalie Sprooten (29 november 2006)
Rosalie Sprooten vertelt over het vak schrijven en haar huidige bibliografie met literaire werken, aangaande zeer diverse thema's.
124 - Honden en de natuur, een perfecte combinatie (28 oktober 2006)
Eerder dit jaar, heeft het CNME en de vereniging Behendige Huishond Maastricht gezamenlijk een bijeenkomst georganiseerd, waarbij honden en hun baasjes van harte welkom waren. Aan de honden liefhebbers werd uitgebreide informatie gegeven over de functie die hun hond in het verleden had en welke werkzaamheden door welke rassen het best gedaan konden worden. Peter Hermans van de Behendige Huishond Maastricht en Pauline Wolters van het CNME vertellen ons over deze dag en hun samenwerking. Tevens willen wij weten welke leuke en leerzame activiteiten er in de toekomst aankomen en wat voor trainingen de Behendige Huishond vereniging onze honden kan aanbieden.
125 - Volg de vlinders (30 oktober 2006)
Guido Smeets weet alles van vlinders en vertelt hier graag over. Guido is voorzitter van de vlinder studie groep van het Natuurhistorisch Genootschap in Maastricht en is vrijwilliger bij de Vlinderstichting en bij Natuurmonumenten.
126 - Politiek debat over vrijwilligerswerk (4 november 2006)
Op zaterdag 4 november werd de MADD-dag (Make A Difference Day) georganiseerd. Een dag waarin vrijwilligerswerk centraal staat. Een onderdeel van deze dag was een politiek debat over het vrijwilligerswerk. Dit debat kunt u hier beluisteren.
De deelnemers aan het debat zijn:
- Jacques Costongs (namens gemeentebestuur)
- Wiel Nelissen, Seniorenpartij
- Jan Hoen, CDA
- Bastiaan de Jong, GroenLinks
- Paul Limpens, VVD
- Ans Bos (namens vrijwilligersorganisaties)
- Adje Syriër (namens vrijwilligersorganisaties)
Voordat het debat begint, hoort u eerst:
- Petra Maas, (Trajekt).
- Jos van Herpe, (Vrijwilligerscentrale).
- Annemie Derkse, (gemeente Maastricht).
127 - Voorstel nieuw parkeerbeleid: Reacties vanuit de wijk Heer (16 november 2006)
Naar aanleiding van het nieuwe parkeerbeleid dat wethouder Wim Hazeu voorstelt, zijn wij de straat op gegaan om eens te vragen aan de mede-bewoners van een willekeurige wijk van onze stad Maastricht wat zij eigenlijk vinden van dit voorstel. In de wijk Heer hebben wij onze peiling gehouden.
128 - Wethouder Wim Hazeu over het voorgestelde parkeerbeleid (17 november 2006)
In dit interview vragen wij (samen met het tijdschrift Veer) aan wethouder Wim Hazeu waarom zijn nieuwe parkeer plannen goed zijn voor onze stad en onszelf. De mensen die ons hun reactie hebben gestuurd op het parkeervoorstel, zijn niet blij met de nieuwe plannen. En dat is nog heel zacht uitgedrukt. Wij leggen de binnen gekomen reacties voor aan wethouder Wim Hazeu en zijn benieuwd of de voorgestelde plannen echt nodig zijn.
129 - Een Waardevolle Carrière (28 november 2006)
Lama Zeupa geeft een lezing over waarden in je carrièreplanning. Waar gaat het om in een carrière? Wat zijn je belangrijkste criteria bij het kiezen van je eerste baan? Ga je voor de financiële voorwaarden of kijk je ook naar zaken als mogelijkheden tot zelfexpressie, de sociale relaties, de zinvolheid van het werk? Het doel van de avond is om studenten (en belangstellenden) te laten nadenken over de factoren die een rol spelen bij beslissingen over wat je als een goede, succesvolle carrière ziet.
130 - 'positieve instelling' in India (1 december 2006)
Bastiaan de Jong vertelt over zijn avontuurlijke reis door India. Luister en reis mee door een prachtig land!
131 - Neem een duik in het water met duikclub 't Piepke (7 oktober 2006)
De planeet waarop wij leven bestaat 70% uit water. Deze onderwater wereld is adembenemend en dat bedoelen wij dan in positieve zin uiteraard. Duiken is een geweldige hobby en iedereen kan het leren bij duikclub 't Piepke. Eerst in een zwembad, maar dan in het echte water. Bijvoorbeeld vlakbij Luik. Wij maken kennis met secretaris David Teunisse en trainer Hennie Elshof. Wat is duiken precies en wat is nou eigenlijk de kick van het duiken?
132 - Thai kick box school Akbaba Gym (8 november 2006)
In sporthal Belfort kan iedereen die interesse heeft kennismaken met Thai kick boxen. Wij bezoeken deze school en praten met Paul, Stefan en Tiffany. Zij trainen bij Akbaba Gym en vertellen over waarom zij kiezen voor het Thai boxen. Verder vertellen de trainers Richard Weijenberg, Frans Geestman en Ali Akbaba over het trainen en de sport.
133 - 'Sportief en spontaan' (17 november 2006)
Esther Crombag vertelt over haar passie voor het wielrennen op een race tandem en de voorbereidingen richting de Paralympics in Peking, China in 2008. Esther werd in drie dagen blind, toen ze 11 jaar was. Ze heeft rechten gestudeerd en doceert nu staats en bestuursrecht aan de Universiteit Maastricht. Daarnaast adviseert zij mensen over RSI.
134 - Bloed, zweet en tranen en dan de adrenaline kick (25 november 2006)
Jean Biermans is topsporter in het mountainbiken en in het wielrennen. Hij staat in de top 10 van Nederland en is van plan nog veel hardere klappen uit te gaan delen. De concurrentie is dus gewaarschuwd! Jean Biermans is pure kracht en niet te stoppen!
135 - Afscheidscollege van Prof. Dr. J. de Haan (27 oktober 2006)
Prof.dr. J. de Haan werd in 1978 benoemd tot hoofd en opleider van de afdeling Obstetrie en Gynaecologie van het toenmalige ziekenhuis St. Annadal, het latere academisch ziekenhuis Maastricht. Hij was de eerste hoogleraar Obstetrie en Gynaecologie in Maastricht en vervulde deze functie tot hij in 1999 werd benoemd tot hoogleraar Onderzoek van Groei en Ontwikkeling en wetenschappelijk directeur van het Onderzoeksinstituut Groei en Ontwikkeling (GROW). Tegelijkertijd was hij gedurende de periode 1984-1997 medisch directeur van de Vroedvrouwenschool te Heerlen (later Kerkrade). Uit handen van burgemeester Gerd Leers heeft prof. dr. J. de Haan op 27 oktober een koninklijke onderscheiding in ontvangst genomen bij zijn afscheid als hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. De Haan werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Wegens zijn verdienste voor de uitbouw van het verloskundig en gynaecologisch vak op het gebied van onderwijs, onderzoek èn patiëntenzorg, hebben de UM, het azM, de Vroedvrouwenschool en de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) hem gezamenlijk voor deze koninklijke onderscheiding voorgedragen.
136 - 'Accordeon spelen is leuk' (22 november 2006)
Hij speelt pas een jaar accordeon en toch vist hij steeds grotere bekers uit de (internationale) muzikale vijver. Mensen die helemaal in de accordeon wereld zitten luisteren met enige verbazing naar zijn talent. Zijn naam? Joël Helmer, 11 jaar.
137 - Alles is Drama (3 december 2006)
Dionne Steenvoorden en Nienke Bakker vertellen ons over de studenten toneelvereniging Alles is Drama.
138 - Iech en die vaan miech (4 december 2006)
Philippe Dumoulin en Ghislaine Hollman zijn de twee hoofdrolspelers van de lachmusical Iech en die vaan miech. Zij vertellen ons over deze Maastrichtse versie van de bekende musical Me and my girl en hoe zij dit avontuur ervaren. Iech en die vaan miech wordt geproduceerd door 't Mestreechs Volleks Tejater.
139 - Gooi de bal in de korf bij de Hippo's (4 december 2006)
Met Linda Beijens praten wij over de studenten korfbalvereniging de Hippo's. Korfbal is eigenlijk precies hetzelfde als basketbal, maar dan heel anders. Luister naar dit sportief interview en voel je hip met de Hippo's!
140 - Reiki & Massagepraktijk Maastricht (27 november 2006)
Paul Roijen vertelt ons over zijn Reiki & Massagepraktijk.
141 - Remix Rewinded (10 november 2006)
Lezing van Erwin Roebroeks. Welke rol speelt hergebruik van muzikaal materiaal in de muziek? En wat verandert er als er bij dat hergebruik opnameapparatuur wordt ingezet? Erwin Roebroeks zal in vogelvlucht een overzicht geven van ‘recompositie doorheen de muziekgeschiedenis, van de vroege Romeinse cento-technieken en het ‘gregoriaanse contrafactumprincipe tot aan hedendaagse remixen en data bending.
142 - Uit je dak met Duo Trac (13 december 2006)
Dave Vreuls en Remco Troquete vertellen over hun band Duo Trac en de trompet en accordeon waarmee zij het publiek uit hun dak laten gaan. We want more!!! En meer krijgen we, want Dave en Remco gaan ook nog eens live voor ons optreden! Te horen in dit interview.
143 - 'Vioolbouwen is hout, klank en mensen' (18 december 2006)
Martin Rijsemus is vioolbouwer en vertelt over hoe mooi dit ambachtelijk beroep is.
144 - 'Een soort televisie in mijn eigen hoofd' (20 december 2006)
Kinderboekenschrijver Jacques Vriens vertelt over zijn boeken en het schrijven voor kinderen.
145 - 'Kunst maakt het leven een stuk vrolijker' (16 december 2006)
Sandra Hanckmann, Janna Navis en Tanja Ritterbex zijn pas afgestudeerd aan de Kunstacademie in Maastricht. In de voormalige Lagere Meisjesschool van de Zusters Ursulinen in de Capucijnenstraat werd onlangs een expositie georganiseerd met werk van o.a. deze enthousiaste creatievelingen. Voor Sandra, Janna en Tanja is kunst een natuurlijk verschijnsel. Iets dat gewoon hoort bij wie ze zijn. Zij vertellen ons over hun werk en hun leven. Deze expositie is een initiatief van Stichting Kunsthuis Theo Hübens. Lia Plaisier van deze stichting vertelt hier meer over.
146 - Homeopathie in Nepal (11 december 2006)
Ieder jaar werkt zij een maand als vrijwilligster voor Stichting Homeopathie Nepal. Homeopatisch huisarts Resie Moonen vertelt over haar ervaringen in Nepal.
147 - Onze ware natuur? (15 november 2006)
Lezing van Yasmin Verschure.
148 - Filosofie Café Maastricht in zorgcentrum Scharwyerveld (15 december 2006)
Hier kunt u luisteren naar een speciale bijeenkomst van het Filosofie Café Maastricht, in zorgcentrum Scharwyerveld. Onder begeleiding van Wim Fiévez (Filosofie Café Maastricht) zal worden gesproken over het thema muziek.
De deelnemers zijn:
- Jan Kila.
- Rob de Vries.
- Saskia Hermens.
- Dymph Verham.
- Mark Govens.
- Annette Diederen.
- Joop Schuema.
- Franca Tonnaer.
149 - Exploring new worlds (21 december 2006)
Op 22-jarige leeftijd had Alfred Hoeberechts wel genoeg gezien van Maastricht en vertrok om eens te bekijken wat de rest van de wereld te bieden had. Hij ging naar Aruba om daar te werken in een hotel. Daarna naar Bermuda, om vervolgens diverse steden in Amerika te ontdekken. Alfred werkte zich verder omhoog in het hotelwezen en daardoor kon hij beroemde mensen persoonlijk de hand schudden, zoals bijvoorbeeld Pavarotti en diverse Amerikaanse presidenten. Alfred vertelt over zijn avontuurlijk leven en via dit interview reizen wij met hem mee.
150 - Lezing: Menselijke geheugen en herinneringen aan geluid (10 november 2006)
Gehouden door Douwe Draaisma.
151 - Onderzoek naar verdere verbetering onderwijs (21 december 2006)
Jan Nijhuis vertelt over zijn proefschrift 'Learning strategies, students' characteristics and their perceptions of the learning environment'.
152 - Vocal Group Odeon, een muziektempel vol klanken (27 december 2006)
Dirigente Jacqueline Nelissen en secretaris Geoffrey Gadellaa praten over dit creatieve koor. Vol in beweging op het podium!
153 - Hiv & aids benefiet CD: The Rose
154 - Ontluikende varens, gebedsgetijden en plantaarnpalen (23 december 2006)
Beeldend kunstenaar Désirée Tonnaer vertelt over de hekwerken die zij gemaakt heeft voor het winkelcentrum Entre Deux aan de Spilstraat / Dominicanerplein.
155 - 2 Maastrichtenaren over 22 november (23 november 2006)
Aan twee inwoners van onze stad vragen wij hoe zij de verkiezingen van 22 november ervaren hebben. Onze gasten zijn Geert Klein Goldewijk (Secretaris van de Katholieke Bond van Ouderen) en Gert-Jan Krabbendam (bestuurslid voor GroenLinks Maastricht-Heuvelland).
156 - De counsellor / coach: een eye-opener voor lichaam en geest (22 december 2006)
Binnenkort studeert Monique Lancee af als counsellor / coach en in dit interview vertelt zij wat dit precies betekent en voor welke problemen men bij haar terecht kan voor hulp. Tot februari 2007 kunnen mensen zich aanmelden voor een therapie, die geheel gratis wordt aangeboden.
157 - Vraag en aanbod in de gezondheidszorg (14 december 2006)
Tineke Schoot heeft onderzoek gedaan naar de vraag en aanbod binnen de gezondheidszorg en vertelt hierover. De brochure 'Cliëntgecentreerde zorg: leren balanceren', gebaseerd op het proefschrift van Tineke Schoot, is aan te vragen via 045 - 4006361.
158 - Een betere toekomst begint bij het kind (3 november 2006)
Ronald van der Beek (oprichter van de Partij voor de Jongeren) praat over zijn partij en waarom het broodnodig is om deze partij een stem te geven. Een interview met pittige uitspraken.
159 - Interview met Wigo, oftewel Wim Gorren.
160 - Interview met een winkel.
161 - Brasserie Aanders nog get. Harry en Heidi Coolen.
162 - Villa Wouw. Wim van Wouw.
163 - Nordic Walking Limburg.
164 - Uitgeverij TIC.
165 - Ik wil alleen maar aardig zijn, lezing. (11 december 2006)
Over het stellen van grenzen. Lezing van Roelof Tichelaar.
166 - Franklin D. Lafour.
Franklin Lafour vertelt over zijn natuur geneeskundige praktijk in Rijckholt. Medicijnen zijn heel vaak nabootsingen van stoffen uit de natuur, maar een pop is toch geen baby. Dat betekent dat de mens is aangewezen op de natuur en niet op de namaak van de natuur. Van de mensen die Franklin's praktijk bezoeken ervaren 75% tot 90% een verbetering of genezing.
167 - NewNrgy. Michiel Woldendorp vertelt over zijn praktijk (december 2006).
168 - (gereserveerd voor Groet Mestreechs Dictee 2006).
169 - (gereserveerd voor Jaap van Term).
170 - (gereserveerd voor grafmonumenten Sint Pieter).
171 - (gereserveerd voor eendjes voeren in het stadspark).
172 - (gereserveerd voor lezing Citoyenne).
173 - (gereserveerd voor geschiedenis Wyck en stadspark).
174 - (gereserveerd voor lezing industrialisatie Maastricht).
175 - (gereserveerd voor fort sint pieter).
Einde archief 2006.
vrijdag 28 december 2007
Archief Maastricht Moet Je Horen! (2006)
Labels: Archief 2006