maandag 22 januari 2007

Archief Maastricht Moet Je Horen! (2010)

Welkom in het archief van onze gezellige online studio Maastricht Moet Je Horen! De audio items hieronder zijn helaas niet meer te beluisteren.

Op dit moment kun je echter luisteren naar ons actueel aanbod van een groot aantal interessante interviews! Deze kun je vinden in het menu. Loop eens rond in onze gezellige online studio! Je bent van harte welkom!

De onderstaande audio content is opgenomen in 2010.

808 - Steun burgemeester Gerd Leers! (10 januari 2010).
Cindy Royen maakt deel uit van een groep van tien vrouwen uit onze stad die onlangs een actie zijn begonnen om Gerd Leers te steunen rondom de Bulgaarse villa-affaire. Cindy vertelt je graag meer over deze actie. In het kort: wil je Gerd Leers steunen? Stuur dan een mailtje naar steunleers@gmail.com

809 - Energetisch Paspoort tot Succes! (12 januari 2010).
Caroline Werkhoven vertelt je graag over de Internationale School voor Persoonlijke Structurele Ontwikkeling in België, opgericht door Regina Ivanoff.

810 - You Are Kind in Tibet, Nepal en India! (7 januari 2010).
Het was voor hun de eerste keer dat zij een mens met een blanke huid zagen... Herman de Jong van stichting YAK (You Are Kind) praat over zijn kennismaking met de inwoners van een dorpje, die nog nooit eerder in contact waren gekomen met een westerling. Deze enthousiaste wereldverbeteraars op kleine schaal timmeren hard aan de weg om o.a. de inwoners van kleine dorpen te voorzien van hele simpele levensbehoeften, zoals water en elektriciteit. Ontdek in dit interview het belangrijke werk van stichting YAK in Tibet, Nepal en India en hoe je zelf een steentje kunt bijdragen!

811 - We gaan het gewoon doen! (11 januari 2010).
Joke van der Steen bezocht in december 2009 de Klimaattop in Kopenhagen (Denemarken) op uitnodiging van ICCO (Interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking) en Kerk in Actie. Joke woont in Einighausen en zij vertelt je graag over haar ervaringen.

812 - Mediascapers: kweekvijver mediatalenten! (12 januari 2010)
1001 Sterren is een website waar Maastrichtenaren van Turkse en Marokkaanse afkomst de diverse aspecten van hun leven beschrijven door gebruik te maken van verschillende media toepassingen. De 1001 Sterren website is een project van Mediascapers, oftewel een groep enthousiaste multi-media mensen, die in Zuid-Limburg de moderne ontwikkelingen op media gebied inzetten om samen met de inwoners van onze regio hele mooie sociale activiteiten op te bouwen. Huup Peters van Mediascapers vertelt je hier graag meer over!

813 - Mannen versus vrouwen! (13 februari 2010).
Maastricht Moet Je Horen! praat met André Rojer en Tim Gladdines over diverse interessante aspecten rondom mannen en vrouwen in hun leven. Tevens: hoe zal de wereld eruit zien als alleen vrouwen aan de top zouden staan? André heeft bewust gekozen voor de rol als huisvrouw en Tim leeft samen met zijn vriend Rob. Mannen versus vrouwen... Al een eeuwenlange strijd! En altijd interessant om over te praten!

814 - Gezellige open deur dag! (24 januari 2010).
Onlangs werd de Dominikanerkerk voorzien van een nieuwe deur en hiermee is de verbouwing van fietsenstalling tot 'de mooiste boekhandel ter wereld' (volgens The Guardian) voltooid. Dit moest natuurlijk gevierd worden! Op zondag 24 januari 2010 werd er dan ook een gezellige open deur dag georganiseerd met een uitgebreid programma vol literatuur, voordracht en muziek. Aangeboden door selexyz dominicanen en Coffeelovers in samenwerking met stichting LiLiLi. De presentatie werd verzorgd door Paul Weelen. Winkelmanager Ton Harmes van selexyz dominicanen vertelt je graag meer over deze bijzondere deur! Daarna kun je luisteren naar een fragment van het geweldige optreden van de bigband De Vitzkids.

815 - Hoeveel letters kan ik verdragen? (6 februari 2010).
In Centre Céramique kun je momenteel een foto expositie bekijken van George Meijers, waarin hij zijn haat-liefde verhouding met boeken in beelden laat zien. Een voorloper op de 75ste Boekenweek die van 10 t/m 20 maart 2010 wordt gevierd. De serie zelfportretten verrassen, verrukken, verblijden en verbazen! George woont in Stein en vertelt je graag meer.

816 - Julius Caesar en de paraplu! (2 maart 2010).
Julius Caesar is trök in Mestreech! Een enthousiaste groep Maastrichtenaren brengt deze grote Romeinse keizer ten tonele. Een lachwekkend spektakel in 't Mestreechs! Overigens met Nederlandse boventiteling. Marc van den Eertwegh speelt Julius Caesar en hij vertelt je graag meer!

817 - Op ons audio podium: Ben! (2 januari 2010).
Maastricht Moet Je Horen! praat met Ben Peters van de politieke partij Trots op Nederland, lijst Rita Verdonk. Deze partij heeft een Maastrichtse afdeling en doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010. Het eerste onderwerp gaat over Veolia. In het kort: agressie in Veolia bussen, collega's met knuppels, OV verbod voor agressieve reizigers, Veolia wil baan aanbieden aan joyrider van Veolia bus, oorzaak en oplossing Veolia veiligheid. Andere onderwerpen: meer steun aan buurtcentra en sportmogelijkheden, bezuinigingen WMO, sluiting politiebureau bij station, drugsrunners en overlast, bereikbaarheid binnenstad, speerpunten van partij, ontmoetingen met Rita Verdonk, leden afdeling Maastricht, campagne voeren.

818 - Audio podium: Gerdo, Simon en Lambert! (9 januari 2010).
Maastricht Moet Je Horen! praat met Gerdo van Grootheest (GroenLinks Maastricht), Simon Vels (ChristenUnie Maastricht) en Lambert Geurten (stichting YAK) over bezuinigingen in de WMO, mogelijke bouw van een crematorium in Daalhof en het idee om consumentenvuurwerk te verbieden.

819 - Audio podium: Jos, Roxanne en Simona! (16 januari 2010).
Maastricht Moet Je Horen! praat met Jos Huisman (GroenLinks), Roxanne van Wunnik (CDA) en Simona Maassen (VVD) over de onderstaande onderwerpen. Wonen in Maastricht! Toekomstige vraag naar woningen in Maastricht en hoe de gemeente de woningbouw kan sturen. Wonen wij in de toekomst direct naast onze ouders of kinderen? Autootje pesten! Dagjesmensen die niet in onze stad komen winkelen, vanwege de doseerlichten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wat moet er gedaan worden om eenvoudig met de auto onze stad binnen te komen en te parkeren? Liefst in de winkel zelf natuurlijk.Innen van belasting bij studenten! De oudste student in een studentenhuis moet gemeentebelasting betalen voor alle studenten in het huis. Vervolgens begint Mission Impossible voor de oudste student: de overige studenten laten betalen voor hun deel. Kan dat beter? Klimaatverandering, ook in Maastricht! Onlangs heeft de gemeente Maastricht afspraken gemaakt om te werken aan een verbetering van ons klimaat. Wat kunnen we zelf al doen?

820 - Op ons audio podium: Frank en Kees! (23 januari 2010).
Maastricht Moet Je Horen! praat met Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren, Limburgs Parlement) en Kees Schröer (GroenLinks, Limburgs Parlement) over de volgende onderwerpen. Meldpunt voor jachtincidenten in Limburg! Mensen kunnen sinds kort melding maken van illegale praktijken rondom jagers in natuurgebieden in onze provincie. Hoe kun je deze praktijken melden en om welke praktijken gaat het? Wat voor type mensen zijn jagers eigenlijk? Geeft jagen niet een enorme adrenaline kick? Wat doen Frank en Kees als ze zelf jagers tegenkomen? Verder ook aandacht voor een proefproject rondom katten in het Heuvelland. Maar eerst vragen wij aan Frank: zijn dieren nu belangrijker dan mensen? Klimaatneutraal leven! Is de uitkomst van de klimaattop in Kopenhagen een teleurstelling? Wat moet er gedaan worden om het klimaat te verbeteren? Wat kunnen wij zelf doen? Wist je dat het eten van vlees heel slecht is voor ons milieu? Een vegetariër in een Hummer is namelijk milieuvriendelijker dan een vleeseter op de fiets!

821 - Op ons audio podium: Mimi en John! (20 februari 2010).
Maastricht Moet Je Horen! praat met Mimi Hilven (opbouwwerker bij Trajekt) en John Gunther (SP) over de stelling: burger moet taken welzijnswerker overnemen. De gemeente Maastricht vraagt namelijk van ons meer zelfredzaamheid op het gebied van welzijn. Verder praten wij over hoe belangrijk buurtfeesten en buurtkermissen zijn voor de sociale samenhang tussen de buurtbewoners. Het aantal kermissen in onze stad daalt echter.

822 - Kinderen zijn dagbedervers! (7 januari 2010).
Wilma Verweij praat over haar boek Moeders..., je bent slimmer dan je denkt, waarin haar twee kinderen (zij noemt ze dagbedervers) een grote rol spelen. Het boek is met humor en een knipoog geschreven. Soms met een serieuze noot, maar altijd herkenbaar voor iedereen. Wilma is geboren in Kerkrade, opgegroeid in Brabant, heeft drie jaar van Curaçao genoten en woont momenteel in Almere.

823 - Mores Pecunia! (8 januari 2010).
Jan Vermeer vertelt over zijn debuutroman Mores Pecunia, waarin het dorpscafé het middelpunt vormt voor de diverse personages. De inhoud van het boek is een mix van liefde, macht, drama en verdriet. Deze thema's, de toegankelijke schrijfstijl en de beelden die worden opgeroepen bij de lezer maken van dit roman een prachtig schilderij... Een echte Vermeer!

824 - Als de ongrijpbare lucht! (21 januari 2010).
Mine Stemkens presenteerde in november 2009 haar zesde dichtbundel 'als de ongrijpbare lucht', waarin je heldere gedichten kunt ervaren over schepping, mens en natuur. Vanuit pure verwondering ervaart Mine het dagelijks leven op aarde en deelt deze verwondering graag met jou! Ook zo nieuwsgierig naar alles wat leeft om ons heen?

825 - Amanda Sauerkraut blikt terug op 2009! (2 februari 2010).
Met enige trots presenteert Maastricht Moet Je Horen! de altijd charmante showbizz lady Amanda Sauerkraut! Samen met de eveneens charmante architect Erol Öztan (bekend gezicht op L1 en TV Limburg) blikt zij terug op het jaar 2009. We moeten natuurlijk eerst beginnen met Gerd Leers. Een luchtig, vrolijk, gezellig en vooral niet te serieus gesprek! Luister je even mee? In deel 2 praten wij over de Culturele Hoofdstad en of dit een verstandig idee is. Daarnaast bekijken we hoe het ENCI gebied het beste kan worden ingericht. Iets luchtiger: hoe zou Erol een huis voor Amanda ontwerpen. Nog iets luchtiger: zou Amanda in de Playboy willen staan? Dezelfde vraag stellen wij natuurlijk ook aan Erol, betreffende de Playgirl! In deel 3 praten wij over MVV, haar supporters en het vertrek van de trainer Fuat Capa. Amanda voelt niets voor voetbal. Het mag er zijn, zolang ze zelf maar niet mee hoeft te doen! Daarnaast praten we over Geert Wilders, maar ook Michael Jackson verschijnt op ons podium. En we praten over de gezellige studio van TV Limburg. In dit laatste deel bubbelen we lekker in de champagne en blikken we nog eens terug naar 2009. Bubbel je weer even mee?

826 - Welkom bij Top Treatment! (16 februari 2010).
Ineke Schriek vertelt je graag over haar praktijk Top Treatment en de succesvolle mogelijkheden die zij kan bieden op het gebied van gezondheidszorg. Zeer moderne apparatuur helpt mensen bij hun herstel, maar werkt ook om lichamelijk en geestelijk gezond te blijven! Ontdek het zelf via dit interview met Ineke!

827 - Leuke website azM voor kinderen! (11 maart 2010).
Nanda Barten werkt op de kinderafdeling van ons ziekenhuis en vertelt je graag over een speciale website van het azM voor kinderen. Thuis kunnen de kinderen alvast ontdekken hoe de kinderafdeling van het azM eruit ziet, wie de mensen zijn die hun zullen helpen en wat er precies gaat gebeuren. Ze hoeven dus minder bang te zijn. De stoere meid Dizzy helpt de kinderen bij het bladeren door de site. Een geweldig initiatief, zoals je kunt horen in dit interview!

828 - Welkom bij Townhouse Hotel Maastricht! (22 januari 2010).
Townhouse Hotel Maastricht is het eerste Twitter hotel van Nederland! Wat is Twitter eigenlijk? Hoe wordt deze moderne vorm van communicatie ingezet? Wat is de toegevoegde waarde? Maxine Hofman vertelt je hier graag meer over en uiteraard ontdek je ook de andere aantrekkelijke aspecten van Townhouse Hotel Maastricht.

829 - Zwemmen met zeeschildpadden! (15 maart 2010).
Duizenden kilometers van onze stad ligt een klein onbewoond eilandje in Indonesië, waar zeeschildpadden regelmatig eieren leggen. Natuurbeschermer Maggie Muurmans heeft een enthousiaste passie voor de zeeschildpad en de lokale bevolking. Samen met een gemotiveerd team, werkt zij hard aan het behoud van de zeeschildpadden en het verbeteren van de levensomstandigheden van de lokale bewoners. Het eilandje is een waar paradijs! Wel eens gezwommen met een zeekoe? Toch is Maggie's werk soms gevaarlijk. Maastricht Moet Je Horen! praat met Maggie vanuit Australië over haar leven met de zeeschildpad!

830 - 't Getuug, hilarische kemedie op meziek! (24 maart 2010).
Maastricht Moet Je Horen! brengt een bezoekje aan de Mestreechter Operètte Vereiniging om te praten over hun nieuwe productie 't Getuug. Deze lachwekkende show speelt zich af rondom de bokkenrijders, die in het Savelsbos wonen. Persoene zien allemaol type: vrouwe zien dus mötse of fluite, kerels zien macho’s of eier. ’t Verhaol is vaan ’t bèste soap-niveau: ’t geit bekans nörgens euver. Toch valt er genoeg te zeggen over deze enthousiaste groep Maastrichtenaren. Loe Devens van de Mestreechter Operètte Vereiniging vertelt je graag meer!

831 - Sjiek is miech dat! (23 maart 2010).
De grote Mestreechse ster Fabrizio brengt een bezoekje aan onze gezellige online studio! Deze bekende zanger leeft nog steeds in de jaren 80 en dat is duidelijk te zien en te horen tijdens de vele optredens die hij geeft. Fabrizio is een creatie van Kevin Cramer en inmiddels enorm populair. Zijn bekendheid schoot omhoog met de video clip van het nummer Sjiek is miech dat. Uitgeroepen tot de carnavalshit van 2010 door Giel Beelen van 3FM! Maastricht Moet Je Horen! praat met Kevin, de creatieve energie achter Fabrizio! Luister je even mee?

832 - Zoek het avontuur en durf te leven! (22 maart 2010).
Hans Dupont vertelt je graag over zijn verhalenbundel Hamrahi, oftewel de liefde voor het leven. In zijn debuut als schrijver lees je over de jeugdherinneringen van Hans in Heerlen en over de avontuurlijke reizen die hij maakt door o.a. India en Afrika. Het avontuur opzoeken kan soms levensgevaarlijk zijn, zoals Hans zelf ervaart in de Himalaya! Vergeleken met veel andere landen in de wereld is Nederland een klein paradijsje. Waarom dan toch alle luxe en comfort achter je laten en bewust kiezen voor primitieve en soms gevaarlijke omstandigheden? Maastricht Moet Je Horen! duikt in het avontuurlijke leven van Hans Dupont. Reis je even mee?

833 - Be the man women want! (19 maart 2010).
Real Man Conference organiseert bijeenkomsten voor mannen die meer succes met vrouwen willen. RMC staat voor vrouwen versieren met respect, eerlijk en integer. Als jij jouw droomvrouw wil versieren moet je zorgen dat jij haar droomman bent. De internationale top dating coaches op de RMC laten zien wat hiervoor nodig is. Vanuit Rotterdam vertelt David Kipping van de Real Men Conference je graag meer!

834 - Beleef het rode pad door het Heuvelland! (26 april 2010).
In juli en augustus 2010 kun je in het Heuvelland genieten van een 30 kilometer lang pad van prachtige rode klaprozen! De eerste keer dat dit spektakel van puur natuur tot bloei komt in onze provincie. Het rode pad loopt langs een reeks hotels en is een initiatief van Studio Baan in Venlo en de Heuvelland Hotels. Sandra Baan vertelt je graag meer! Loop je even mee langs dit prachtige pad?

835 - Religie in de gezondheidszorg! (26 maart 2010).
In het kader van zijn bekleding van de bijzondere leerstoel Reformatorische Wijsbegeerte aan de Universiteit Maastricht, hield prof. dr. Maarten Verkerk onlangs een oratie met de titel 'Herordening van het sacrale. Religie, ethiek en zorginnovatie'. In dit interview bespreekt Maarten diverse interessante aspecten rondom religie in onze samenleving en vooral op het gebied van de gezondheidszorg.

836 - Ontspannen en bezinnen op het water! (1 augustus 2010).
The Dream legt de loopplank uit voor iedereen die op zoek is naar ontspanning met een vleugje bezinning. Al varend neem je deel aan workshops waar je iets van opsteekt. Het gaat om geïnspireerd raken, de balans voelen en in gezonde beweging komen. We bieden arrangementen voor verschillende doelgroepen. Kies maar, wil je je vooral richten op onthaasten of op het voeden van je geest? Met een bezoek aan the Dream ben je een dag in een andere wereld en je neemt altijd iets mee naar huis. The Dream is een initiatief van Resy Claessens en zij vertelt je graag meer!

837 - Naar een groene en veerkrachtige stad! (2 april 2010).
Een enthousiaste groep Maastrichtenaren timmert hard aan de weg om de samenleving in onze stad te verbeteren. Olie en gas raken redelijk snel op, waardoor wij onze leefwereld anders moeten inrichten. Onlangs is onze stad een Transition Town geworden, oftewel een platform voor mensen die zelf initiatieven ontplooien om minder afhankelijk te worden van deze grondstoffen en een leefwijze op te bouwen, waarin Maastrichtenaren op een veerkrachtige en duurzame manier samen leven. Bart Dekker van Transition Town Maastricht en Jurn Glazenburg van Centre Céramique vertellen je graag meer!

838 - Estafetteloop Den Helder – Maastricht! (30 april 2010).
Een enthousiaste groep sportievelingen uit Noord-Limburg hebben in maart 2010 meegedaan aan een estafetteloop van Den Helder naar Maastricht. Een afstand van maar liefst 420 kilometer. Deze atleten (Team Hol-land) bereikten de finish op het Onze Lieve Vrouwenplein in zo'n 30 uur. Lichtelijk vermoeid, maar best tevreden over deze prestatie, want er werd tevens geld ingezameld voor een goed doel, namelijk Mappa Mondo. Maastricht Moet Je Horen! praat met Ge en Judith Peterink over deze avontuurlijke onderneming!

839 - Nieuws van stichting YAK, You Are Kind! (2 mei 2010).
Lambert Geurten en Estelle Eestermans van stichting YAK praten over nieuwe ontwikkelingen binnen deze enthousiaste stichting, die op kleine schaal toch veel doet voor de inwoners van Tibet, Nepal en India. In deel 1 vertelt Lambert over een bijzondere verrassing in zijn leven. Hij werd namelijk benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Maastricht Moet Je Horen! feliciteert Lambert dan ook graag met deze Koninklijke Onderscheiding!

840 - Gezellig weekend in Bonnefantenmuseum! (11 april 2010).
Ook het Bonnefantenmuseum stelde tijdens het Nationaal Museumweekend iedereen graag in de gelegenheid om gratis haar kunstwerken te bewonderen. Er werden rondleidingen gehouden door masterstudenten van Universiteit Maastricht, zoals Jet Broertjes. Maastricht Moet Je Horen! praat met Jet en vier bezoekers. Loop je even mee door het Bonnefantenmuseum?

841 - De Meister van het Limburgse Leed! (24 april 2010).
De zangtalent van Meister Martijn uit Koningsbosch is ook in Maastricht regelmatig te bewonderen. Zijn platenmaatschappij (ontdekker van Frans Duijts) bracht zijn EP in heel Nederland uit en dat is nog nooit eerder gebeurd bij een debuterende Limburgse artiest! Ook zo nieuwsgierig naar Meister Martijn?

842 - Ontmoet transgenders in sprookjes! (3 mei 2010).
De nieuwe kleren van de keizer is een theater voorstelling vol onderdrukte fantasieën in feestelijk hormonale agressie en betoverende egocentrische kitsch! De voorstelling is gebaseerd op de persoonlijke verhalen van transgenders en de sprookjes van Hans Christian Andersen. Transgenders zijn mensen die zich niet thuis voelen in het lichaam waarmee ze geboren zijn. Kiki Jaski, Hélène Kisjes en David van Leeuwen vertellen je graag meer! Kiki is de regisseuse en Hélène en David staan op het toneel. Ontdek een wondere wereld waar sprookjes en realiteit in elkaar overlopen!

843 - 'Je kunt veel betekenen voor de stad!' (9 mei 2010).
Camiel Eurlings zou de nieuwe burgemeester moeten worden, aldus Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht (LPM). In ieder geval iemand van het CDA en zeker geen nieuwe Houben of Job Cohen, die je alleen kunt aanstellen als burgemeester in een stad waar alles heel rustig is. We praten over de eigenschappen die de nieuwe burgemeester zou moeten hebben en de input die de burger kan geven. Volgens Kitty moet het bestuur van MVV opstappen om zodoende onze populaire club te redden. Waar moet het geld vandaan komen om MVV te steunen? Kitty is kritisch, maar wil eerst alle informatie rondom de reddingsplannen en dan pas beslissen. We moeten fors bezuinigen, maar geven veel geld uit aan de Culturele Hoofdstad. Kitty is duidelijk geen fan van geld over de balk smijten, maar staat toch achter de Culturele Hoofdstad. Ook bij de brandweer moeten de kosten omlaag, maar is dit wel zo verstandig als het gaat om het belangrijke werk dat deze mensen doen? Kitty is erg betrokken en praat graag over deze en andere onderwerpen in dit interview!

844 - 'Mijn voorkeur: vrouw als burgemeester!' (9 mei 2010).
Rachida Es Sadki is raadslid voor de PvdA in Maastricht, woont in Malpertuis en bespreekt graag de volgende onderwerpen met je. We beginnen met het nieuwe college (CDA, PvdA, D66 en de Seniorenpartij) en het debuut van Trots op Nederland in de raad. Er zal een nieuwe burgemeester komen, maar welke kwaliteiten moet deze persoon bezitten? De opgemaakte profielschets geeft duidelijkheid. Willen we eigenlijk een man of een vrouw als burgemeester? Een vrouw zal er waarschijnlijk voor zorgen dat onze stad nog gezelliger wordt! Als op een dag de burgemeester gekozen kan worden, krijgen wij dan een Arnold Schwarzenegger, zoals in Californië? Eerst vragen we Rachida's mening over de toevoeging van Trots op Nederland aan de raad.

845 - MVV sinds 1902 in us Mestreech! (15 mei 2010).
Fractievoorzitter Esmiralda Thieme van Trots op Nederland (afdeling Maastricht) en fractievoorzitter Bert Jongen van D66 (Maastricht) praten over de toekomst van MVV. De Club van Elf (enthousiaste liefhebbers, onder leiding van Q-Park topman Ward Vleugels) heeft een reddingsplan opgesteld en aangeboden aan de gemeente. Op het moment van dit gesprek heeft het college het plan nog niet gepresenteerd aan de raad. Enkele aspecten zijn echter bekend. Hoe denken Trots op Nederland (afdeling Maastricht) en D66 over steun aan MVV?

846 - Heerlijke recepten voor mijnwerkers! (22 april 2010).
Tijdens haar jeugd in Groningen werd haar interesse gewekt in het leven van de mijnwerkers in Limburg. In 2009 combineerde Elly Smit deze interesse met haar passie voor koken en het resultaat is een bijzonder boekje! In 'Koken en de Mijn - Quer durch den Garten' staan verhalen en heerlijke recepten uit de periode van de mijnindustrie. Na een lange dag zwaar lichamelijk arbeid verricht te hebben was je als mijnwerker wel toe aan een stevige maaltijd en werd de vrouw beloond voor de heerlijke gerechten! Elly woont in Brunssum en vertelt je graag meer over deze bijzondere periode in onze geschiedenis. Reis je even mee terug in de tijd?

847 - Tien broden en een pot stroop! (20 april 2010).
Jeannette Munsters heeft een boek geschreven over het leven van haar familie, waarin zij de periode beschrijft van 1869 tot 1962. Het speelt zich voor een deel af in Geleen, maar ook lezers uit andere dorpen in Limburg zullen hun eigen verleden duidelijk herkennen. De titel is 'Tien broden en een pot stroop' en Jeannette vertelt je graag meer!

848 - Waar kan ik in mijn omgeving sporten? (13 april 2010).
Het antwoord kun je vinden in de Sportdatabank Limburg! Een website die is gemaakt vanuit een behoefte om vraag en aanbod bij elkaar te brengen, voor iedereen die een specifieke wens op het gebied van sport heeft. Waar je ook woont in Limburg, in de Sportdatabank kun je leuke sporten vinden in je eigen omgeving. De databank bevat momenteel meer dan 5000 organisaties en blijft verder groeien. Een geweldig initiatief van Provincie Limburg. Jorg Eijssen, beleidsadviseur bij het Huis voor de Sport, vertelt je graag meer!

849 - Welkom in Café Rosé 40-plus! (15 april 2010).
Iedere maand wordt er in Café Rosé van het COC Limburg een gezellige middag georganiseerd voor mensen boven de 40. Tijdens het Reuzen festival Gigantius op 30 mei 2010 zal in Café Rosé heerlijk eten uit de middeleeuwen geserveerd worden. Mildred Friedrichs is vrijwilligster bij het COC in de Bogaardenstraat en zij vertelt je graag meer! Je bent van harte welkom in Café Rosé!

850 - Zorg goed voor jezelf: de wonderlijke werking van familieopstellingen! (27 maart 2010).
Mia Macke vertelt je graag over haar praktijk Constellations at work, oftewel familieopstellingen aan het werk. Op haar website schrijft Mia: Opstellen werkt, dat heb ik zelf ervaren. Mensen zeggen na een opstelling vaak dat ze zich innerlijk rustiger en meer in harmonie voelen. Familieopstellingen is een manier van werken voor mensen als jij en ik, die in het dagelijkse leven merken dat ze niet alles uit het leven kunnen halen, dat ze zich niet ten volle kunnen geven in relaties of in werk. In een opstelling wordt zichtbaar wat er werkelijk aan de hand is (geweest). Dit kan vaak opgelost worden op die diepe, onbewuste laag waar familieopstellingen werkzaam zijn. Ik voel me dankbaar dat ik dit mag doen, voor het vertrouwen dat ik krijg van de mensen met wie ik werk. Ontdek in dit interview de wonderlijke werking van familieopstellingen! Wat zijn familieopstellingen precies? Mia vertelt je graag meer!

851 - Welkom bij de Chauvinis! (21 september 2010).
De Chauvinis is een Mestreech speciaolzaak in het hartje van onze stad (Achter het Vleeshuis 42), waar je zeer diverse Maastrichtse producten kunt kopen. De bekende Maastrichtse artiesten Ursula en Bert Garnier hebben een enorme liefde voor Mestreech en droomden over een eigen bourgondische winkel. Ze rolden de mouwen op en gingen aan de slag! In november 2009 werd de lang gekoesterde droom werkelijkheid. Chapeau! Bert Garnier vertelt je graag meer over het liefdevolle karakter van de Chauvinis!

852 - Ontdek 60 oerhollandse uitvindingen! (8 juni 2010).
De Patent Parade in Centre Céramique is een unieke tentoonstelling voor jong & oud over 100 jaar uitvinden en octrooibescherming in Nederland. Ervaar op een inter-actieve manier welke oplossingen uitvinders hebben bedacht voor alledaagse problematiek en voel zelf hoe een klapschaats en Senseo werken. Jurn Glazenburg van Centre Céramique en René Janssen van het NL Octrooicentrum vertellen je graag meer!

853 - Ontmoet de manager van het centrum! (12 mei 2010).
Paul ten Haaf is sinds maart 2010 de centrummanager van Maastricht en dit is goed nieuws, want hij gaat ervoor zorgen dat de kwaliteit van het leven in het centrum (binnen de singels) verder zal verbeteren. Een mooie titel, maar wat doet een centrummanager nu precies voor onze stad en voor jou? Maak in onze online studio kennis met de manager van het centrum!

854 - 'De rijkdom van eenvoudig leven!' (18 mei 2010).
Annemiek van Deursen is de initiatiefneemster van het consuminderhuis Ons Genoeg in Landgraaf. Zij vertelt je graag meer over consuminderen. Annemiek: "Bij consuminderen koppel je geluk los van geld. Eenvoudig leven, zoveel mogelijk zelf voorzienend zijn en genieten van simpele dingen. Je hebt niet veel geld nodig om gelukkig te zijn."

855 - Beau en Sem organiseren en presenteren streetsoccertournooi Oonder de buimkes! (6 juni 2010).
Ze zijn pas 10 jaar en organiseren op zo'n jonge leeftijd al een gigantisch manjefiek streetsoccertournooi in het Boschstraat Kwartier Oost. Dit grote spektakel zal plaatsvinden op 10 juli 2010 en alle kinderen zijn welkom! Veel voetbal natuurlijk, maar ook friet en Fabrizio! En er is nog meer! Dit mag je gewoon niet missen! Beau Berghmans (rechts op de foto) en Sem Penders vertellen je graag meer! Ook praten deze stoere mennekes over MVV en het WK!

856 - Creatievelingen over Culturele Hoofdstad! (20 mei 2010).
Drie enthousiaste kunstenaars praten vanuit de Timmerfabriek over de weg naar de Culturele Hoofdstad. Leonid Babiichouk, Ilona van den Brekel en Babke Moelee geven hun mening over o.a. hoe een Culturele Hoofdstad eruit zou moeten zien en de binding die zij hebben met het proces richting de Culturele Hoofdstad. Onze samenleving staat voor een grote uitdaging, namelijk draconische bezuinigingen. Kunnen we ons de luxe van een Culturele Hoofdstad wel permitteren? Wat heeft onze samenleving eigenlijk aan kunst? Hoe saai zou de wereld om ons heen eruit zien zonder de creatieve creaties van kunstenaars?

857 - Ervaar amateurkunst op het Vrijthof! (19 mei 2010).
Amateurkunst op het Vrijthof op zondag 6 juni 2010 is een feestelijke, informele en theatrale dag waarbij actieve kunstbeoefening in Maastricht en omstreken centraal staat. Een frisse kijk op professionalisering van de amateurkunsten: artistiek en organisatorisch. Ook biedt deze dag een terugblik op de pareltjes van het afgelopen culturele seizoen. Daarnaast zal er een kunst- en cultuurmarkt plaatsvinden waar diverse amateurkunstbeoefenaars zich (inter)actief presenteren. En ook: Wie weet alles van geschiedenis van het Maastrichtse verenigingsleven en wordt de eerste 'Manjefieke Mestreechteneer'? Jaap van Royen werkt als intendant bij Bureau Amateurkunsten Maastricht en vertelt je graag meer!

858 - Bouw een huis van piepschuim! (16 mei 2010).
Dat kan en is bovendien een slim idee! In Oirlo (vlakbij Venray) bouwt John van Gestel zijn eigen huis van piepschuim in combinatie met beton. Piepschuimhuizen bestaan er nauwelijks in ons land, maar daar gaat verandering in komen. John vertelt je graag meer!

859 - De Aspergekoningin van Nederland! (22 mei 2010).
Maastricht Moet Je Horen! ontvangt in haar online studio de Aspergekoningin van Nederland. Diana Derikx mag gedurende 2010 deze prachtige functie bekleden. Het visitekaartje van het witte goud is een initiatief van de stichting Dubbel A. Diana woont in Asselt (bij Roermond) en heeft onlangs een gezellig gesprekje over asperges gehad met Jan Peter Balkenende. Met enige trots presenteren wij je graag de Aspergekoningin van Nederland: Diana!

860 - Welkom bij Spiritueel Café Delfeno! (20 mei 2010).
Remco-Jan Klein Overmeen opent deze maand (mei 2010) in Slenaken het eerste spiritueel café van het Heuvelland, waar je regelmatig interessante lezingen en workshops kunt bijwonen. De eerste lezing zal gaan over recepten voor een gelukkiger leven en wordt gehouden door Mariska van der Werf. Remco-Jan en Mariska vertellen je graag meer! We leven in een paradijs van luxe, maar hoe kunnen we daadwerkelijk gelukkiger worden?

861 - In het zonnetje met een schouderklopje! (26 juni 2010).
Elk jaar geeft de stichting Kompas Nederland een schouderklopje aan een inwoner van onze stad. Via dit schouderklopje in de vorm van een beeldje wil deze stichting mensen in het zonnetje zetten, die zich elke dag belangeloos inzetten voor mensen met een beperking en/of chronisch zieken. Het schouderklopje 2010 werd onlangs uitgereikt aan Harrie Alken door de wethouder André Willems. Harrie is coördinator bij de stichting de Knoevel. De kunstenaar Leo Horbach heeft het beeldje gemaakt. Peter Vrehen en Mia Dircke van de stichting Kompas Nederland vertellen je graag meer over Kompas en het schouderklopje. Weer een positief initiatief in onze stad!

862 - Dakloos, maar stadsgids van Maastricht! (20 juli 2010).
In onze online studio praat Paul Jonas over een bijzonder project, namelijk een dakloze inwoner van onze stad die rondleidingen geeft om mensen kennis te laten maken met het dagelijks leven van dakloze inwoners. Dit positief initiatief is afkomstig van Gerd Leers en werd opgezet in samenwerking met het Leger des Heils en VVV Maastricht. De dakloze Maarten Goemans is erg enthousiast over zijn nieuwe rol in de Maastrichtse samenleving. Paul werkt bij VVV Maastricht als stadsgids en hij vertelt je graag meer over Maarten en deze speciale rondleidingen!

863 - Transition Town in Limburg en Kenia! (1 augustus 2010).
Estelle Eestermans en Lambert Geurten van de stichting YAK (You Are Kind) vertellen je graag over het Transition Town concept en de implementatie hiervan in Kenia en onze eigen provincie. Stichting YAK helpt op kleine schaal de inwoners van dorpjes in Tibet, Nepal, India en Kenia met het verder verbeteren van de omstandigheden waarin zij leven. Het Transition Town concept is een manier van duurzaam leven met liefde voor de natuur, waarbij geen gebruik meer wordt gemaakt van olie. In dit interview laat ook de populaire Apple iPad van zich horen. De arbeidsomstandigheden in de Chinese fabriek waar dit product gemaakt wordt zijn zo slecht, dat een deel van de arbeiders een dramatische beslissing neemt. Wil jij een iPad?

864 - Europa in jouw dagelijks leven! (17 augustus 2010).
Jurn Glazenburg van Centre Céramique praat in onze online studio over Europe Direct en de komende lezingen in Centre Céramique rondom diverse Europese thema's. Europe Direct is het informatiepunt van de EU en kun je vinden op de tweede etage in Centre Céramique. De lezingen worden gehouden door sprekers van het T.M.C. Asser Instituut in Den Haag. Welk nut heeft Europe Direct voor jou? Waar gaan de lezingen over? Voelt Jurn zich een Europeaan? En hoe komt het dat filmliefhebbers de stem van Jurn zullen herkennen?

865 - M2LIVE party in het Bonnefantenmuseum! (18 juni 2010).
Het Bonnefantenmuseum heeft onlangs een feestje gegeven om te vieren dat M2LIVE wordt vernieuwd en uitgebreid in 2011. M2LIVE is een geweldig evenement, waar jongeren hun talenten kunnen tonen aan de 4500 mensen die ieder jaar M2LIVE bezoeken. Maastricht Moet Je Horen! praat tijdens het creatieve feest met de volgende enthousiaste mensen: Joël Helmer (accordeon), Marcia Savelkoul, Estelle Stijkel en Joost van Haaren (The Jacks), Chantal Thomassen (museum), Dorien en Johanna Rediers (buikdans), Nienke Deutz (video performance), Robin Coops (singer-songwriter), Bram Kniest en Cas Hieltjes (Go back to the zoo).

866 - Overspoel jezelf met geluidsgolven! (8 juli 2010).
In het Klankenbos in Neerpelt kun je in de prachtige natuur luisteren naar geluidskunst, oftewel kijken met je oren. Een unieke ervaring om deze kunstvorm te proeven. Het Klankenbos is een initiatief van Musica, impulscentrum voor muziek. In de straten van Neerpelt staan ook creatieve geluidsbronnen opgesteld, die je oren prikkelen. Eveline Heylen vertelt je graag meer!

867 - Welkom bij de Partij voor Mens en Spirit! (19 april 2010).
De Partij voor Mens en Spirit is in 2008 opgericht door drie vrouwen, waaronder Lea Manders en zal meedoen aan de landelijke verkiezingen op 9 juni 2010. In aanloop naar de verkiezingen zal de Partij voor Mens en Spirit regelmatig onze gezellige online studio Maastricht Moet Je Horen! bezoeken om te praten over hun partij, de standpunten en belangrijke actuele onderwerpen die spelen in ons land. In dit eerste interview vertelt Lea je graag over de volgende onderwerpen: ontstaan van de partij, hoe we de samenleving kunnen verbeteren, gelukkig worden, spiritualiteit, duurzame energie, woongemeenschappen, de crisis, bezuinigingen, hypotheekrente, nieuwe vorm van uitkeringen en het labelen van kinderen met bijvoorbeeld ADHD.

868 - Partij voor Mens en Spirit! (gesprek 2) (4 mei 2010).
Tijdens het tweede bezoek van de Partij voor Mens en Spirit aan onze online studio maak je kennis met econoom Hans van Steenbergen, nummer twee op de kandidatenlijst. Samen met Lea Manders praat hij over Griekenland en of wij dit land moeten steunen, een nieuw economisch systeem en dat het dieptepunt van de crisis nog komt. Overige onderwerpen: keihard straffen van criminelen, schijndemocratie bij het oprichten van een partij en het labelen van kinderen met bijvoorbeeld ADHD.

869 - Partij voor Mens en Spirit! (gesprek 3) (18 mei 2010).
Hoe denkt de Partij voor Mens en Spirit over de huidige situatie in de zorg? Bezuinigingen, te hoge werkdruk, te veel administratie, te lage en te hoge inkomens. Mensen krijgen steeds meer vaccins ingespoten en dit is een gevaarlijk verschijnsel. Er is een alternatief. Wat doet deze partij voor studenten, die ook te maken krijgen met bezuinigingen? De samenleving investeert in banen, zoals in de zorg (8 euro per uur) en als advocaat (450 euro per uur). Te extreem, volgens Lea Manders van de Partij voor Mens en Spirit. Zij vertelt je graag meer over deze interessante onderwerpen!

870 - Partij voor Mens en Spirit! (gesprek 4) (31 mei 2010).
Hoe gaat het momenteel met de campagne? Wat is nou het grootste misverstand over deze partij? Zijn er partijen waarmee MenS niet in de regering wil zitten? Consumenten hebben 14 miljard euro milieukosten aan bedrijven betaald, maar deze bedrijven hebben dit geld niet gebruikt voor het verbeteren van het milieu. Andere onderwerpen: invloed van Brussel, congres camartsen (complementaire en alternatieve geneeskunde) in Maastricht, MenS TV spotje, mensen die niet stemmen, debatteren, motivatie, chemtrails, complotten en privacy. Genoeg interessante onderwerpen om over te praten met Lea Manders van de Partij voor Mens en Spirit!

871 - 'Ik voel me heel erg thuis bij GroenLinks!' (1 juni 2010).
Miriam El Fassih is het jongste raadslid van onze stad en al sinds haar vijftiende actief in de politiek. In onze online studio praat Miriam o.a. over haar motivatie, mensen die niet stemmen en de nieuwe Nederlandse jongerenpartij (een initiatief van BNN). Tevens vertelt Miriam over een vervelende situatie eerder dit jaar. De toegang tot een Maastrichtse sportlocatie werd Miriam geweigerd, vanwege haar hoofddoek en het veiligheidsbeleid van deze sportlocatie. Zij is gemotiveerd, enthousiast en vertelt je graag over haar leven in onze stad. Maak kennis met Miriam!

872 - Culturele Hoofdstad en de Timmerfabriek! (24 juli 2010).
Raadslid Alex Meij (VVD) is niet te spreken over de miljoenen euro's belastinggeld die het gemeentebestuur wil uitgeven aan de Timmerfabriek. In een tijd van draconische bezuinigingen is het volgens de VVD niet verantwoord om zoveel geld te verspillen aan de culturele herinrichting van de Timmerfabriek. Naast deze cultuurfabriek zal de Lambertuskerk ook een culturele functie krijgen. Hoe zit de situatie in elkaar en hoe gaat de gemeente om met ons belastinggeld? Alex vertelt je graag meer!

873 - De Heeg: groenste wijk van onze stad! (13 augustus 2010).
Maastricht Moet Je Horen! brengt een bezoekje aan de prachtige wijk De Heeg met ruim 6000 inwoners en veel groen. Rob Noordhoek (links op de foto) en Franz Bartel van buurtplatform De Heeg praten over diverse actuele onderwerpen rondom het leven in deze wijk. Belangrijke zaken zijn: bezuinigingen op buurtplatform budget, overlast milieupark, overlast jongeren, drugs, groenonderhoud en de woonwagens. Rob en Franz vertellen je graag meer!

874 - Wat doet het CDA momenteel voor ons? (25 augustus 2010).
Fractievoorzitter Peter Geelen van CDA Maastricht praat in onze online studio over diverse actuele onderwerpen die belangrijk zijn voor onze stad. Deze onderwerpen zijn: grote bezuinigingen en keuzes, drugs en coffeeshops, burgemeester Jan Mans en zijn werk, de oorlog tussen Sjiek en Sjoen en het oprukkende onkruid en vuilnishopen in milieuparken. Hoe wil het CDA deze belangrijke zaken aanpakken?

875 - 'Zo verschrikkelijk spannend!' (8 juni 2010).
De boeken van de Zweedse auteur Stieg Larsson staan maandenlang op de bestsellerslijsten, zijn succesvol verfilmd en kunnen met recht een hype worden genoemd. Centre Céramique organiseert in de Maand van het Spannende boek (juni 2010) een lezing over de mateloos populaire Millennium-trilogie van Stieg Larsson. Deze lezing zal gehouden worden door Tineke Jorissen-Wedzinga. Zij is de vertaalster van de boeken en vertelt je graag meer! De luisterboeken zijn ingesproken door Ron Brandsteder.

876 - Het leven van Pierre Kemp! (8 juli 2010).
Wiel Kusters en Paula van den Bosch praten over de onlangs uitgekomen biografie 'Pierre Kemp. Een leven' en de tentoonstelling 'Pierre Kemp. Nobel oud kind!' in het Bonnefantenmuseum. Wiel is dichter, hoogleraar algemene letterkunde aan de Universiteit van Maastricht en de auteur van deze biografie. Paula is conservator hedendaagse kunst van het Bonnefantenmuseum. 'Het is goed dat Wiel Kusters nu een fraai en evenwichtig literair monument voor deze gestoorde levensgenieter heeft opgetrokken.' (Cyrille Offermans, De groene Amsterdammer) Pierre was een bijzondere inwoner van onze stad!

877 - Zin en onzin over roken en sex! (13 juli 2010).
Marian Janssen praat in onze online studio over haar boekje rondom roken en sex met de duidelijke titel 'Zin en onzin over peuken en neuken'. In deze verhalenbundel beschrijft Marian op een grappige manier herkenbare situaties die zij voor een deel zelf heeft meegemaakt. Gewoon leuk om te lezen! Marian schrijft openhartig over twee onderwerpen die een grote rol spelen in onze samenleving. Ze woont in Brunssum en vertelt je graag meer!

878 - Laten wij luisteren naar hun gezang! (16 mei en 9 juni 2010).
Op 4 mei 2010 droeg Luc Stefelmanns een prachtig gedicht voor op de Dam in Amsterdam, tijdens de Nationale Herdenking. Luc is 16 jaar en zit op het Sint-Maartenscollege in Maastricht. Onze stad Mestreech staat weer positief in het nieuws, doordat deze tiener de dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei (Nationaal Comité 4 en 5 mei) gewonnen heeft en zijn zelf geschreven gedicht mocht voordragen aan de koningin en miljoenen Nederlanders. Luc vertelt je graag over deze bijzondere ervaring! De druppel glijdt van de koude grijze steen in een holte die niet gevuld kan worden, verdriet is niet genoeg. Waar ooit de bommen vielen zal nu de stilte spreken, de jaren voorbij, naar boven halen. Vandaag zullen de doden leven, laten wij luisteren naar hun gezang, laat de leegte galmen.

879 - De Plus Personality van 2010 is Cissy! (16 juli 2010).
Plus Magazine organiseerde onlangs weer haar Plus Personality modellenwedstrijd voor senioren in Noordwijk aan Zee. Er waren veel deelnemers, waaronder Cissy Schouren uit Blerick (bij Venlo) en haar performance op de catwalk maakte een geweldige indruk op de jury. Ze heeft een scene gespeeld in Flikken Maastricht en is tevens bekend van o.a. enkele commercials. Maastricht Moet Je Horen! in gesprek met Cissy, onze Limburgse schoonheid!

880 - 'Geniet van talen en culturen in Euregio!' (1 juli 2010).
Hellmuth van Berlo heeft een grote passie voor de verschillende talen en culturen in onze Euregio. Hij woont vlakbij Margraten, reist voor zijn job iedere dag met de trein naar Brussel en heeft een sterke voorkeur voor het Duits. Als directeur van het Taaluniecentrum NVT heeft Hellmuth 'een van de meest fantastische banen ter wereld'. Maastricht Moet Je Horen! praat met Hellmuth over o.a. het Taaluniecentrum, cultuurverschillen binnen België / Euregio en de noodzaak voor meer talen in het onderwijs. 'Alles heeft met communicatie te maken', zoals je kunt horen in dit interview.

881 - Potje stratego met Pim en Tim! (22 augustus 2010).
Onlangs werd in onze stad het wereldkampioenschap stratego gehouden met zo'n 50 deelnemers uit diverse landen. Een mooie dag voor Pim Niemeijer (links op de foto) uit Rotterdam, want hij mag zichzelf de beste stratego speler ter wereld noemen! Tim Slagboom uit Zevenbergen heeft de tweede plek bereikt. Pim en Tim vertellen je graag wat stratego zo interessant maakt, de wedstrijden tijdens het kampioenschap en de spraakwaterval tactiek die Pim regelmatig toepast op Tim. Een gezellig praatje over een gezellig bordspel!

882 - BV Limburg: Dit is mijn dierbaar oord! (22 mei 2010).
Dierbaar Oord is een initiatief van BV Limburg, waarvan de eerste prijs door André Rieu wordt uitgereikt aan Monique Crutzen. BV Limburg is een gezamenlijke onderneming van de overheid, het bedrijfsleven, culturele instellingen, investeerders, maar ook burgers! De bijdrage van Monique aan het memorabele project Dierbaar Oord gaat over het gehucht De Piepert, aan de rand van het dorpje Eys. Vanaf het dakterras van haar huis en in het zonnetje, vertelt Monique je graag meer!

883 - Voel de natuur met je blote voeten! (7 juli 2010).
Wil Bekker is de initiatiefnemer van het Blote voeten-en zintuigenpark in Brunssum, waar je de prachtige natuur van onze provincie opnieuw kunt ontdekken door direct in contact te komen met de natuur. Het is gezond, uitdagend en leuk! Over een traject van 4 kilometer wandel je over verschillende ondergronden van mos, bosgrond, kiezel, steenkool, zand, houtknuppels, boomschors, kleikorrels, water en modder. Laat je voeten masseren door de natuur! Wil vertelt je graag meer over deze bijzondere en gezonde ervaring!

884 - Geen gewoon huis, maar een ecohut! (29 juli 2010).
In het gehucht Rott (Vijlen) wordt momenteel een ecohut gebouwd. Zo noemt initiatiefnemer Andy van de Poel zijn nieuwe woning, want het wordt gemaakt van duurzame materialen op basis van het cradle to cradle principe. Oftewel, de toekomst van de woningbouw. De ecohut bevat de volgende ingrediënten: leem uit Zuid-Limburg, hout uit Finland, groen dak uit Duitsland, kachel uit Zuid Tirol en nog veel meer gezonde materialen en uitvindingen. Andy vertelt je graag meer!

885 - Cowgirl over paarden die koeien vangen! (24 augustus 2010).
Saskia Moeskops uit Berg en Terblijt vertelt je graag over de spannende Amerikaanse paardensport Team Penning, waarbij drie koeien zo snel mogelijk uit een kudde gehaald moeten worden om ze in een hok apart te zetten. Saskia beoefent deze sport als lid van de Dutch Eagles in Zuid-Limburg en deed onlangs samen met haar team mee aan het wereldkampioenschap Team Penning in Italië. De Dutch Eagles zijn al Nederlands en Europees kampioen. Ontdek het wilde westen van Zuid-Limburg en misschien wil je zelf ook wel een cowboy of cowgirl worden! Yeehaa! Hier komt Saskia!

886 - Leef om te zijn wie je werkelijk bent! (30 juni 2010).
Petra Versteegh vertelt je graag over een succesvolle therapievorm voor volwassenen en kinderen, genaamd The Journey (de Helende Reis). The Journey is ontwikkeld door Brandon Bays en wordt momenteel toegepast in 28 landen over de hele wereld. Onder begeleiding van een opgeleide therapeut kan iedereen met succes een Helende Reis maken. De levensenergie kan dan weer vrij stromen om te zijn wie je werkelijk bent! Nieuwsgierig? Start dan hier jouw Helende Reis naar wie jij werkelijk bent!

887 - Veer zien MVV! (11 september 2010).
Tom Janssen, Niels Peeters en Guido Mertens praten in onze gezellige online studio over de spannende turbulente tijden rondom MVV. Tom heeft een eigen communicatiebureau, Niels is stagiair bij Trots op Nederland (afdeling Maastricht) en Guido is raadslid voor D66 in onze stad. Hoe denken deze Maastrichtenaren over MVV? Luister even mee!

888 - Onno Hoes is welkom in Maastricht! (18 september 2010).
Jan Hoen en Peter Vrehen praten in onze gezellige online studio over onze nieuwe burgemeester Onno Hoes. Jan is de fractievoorzitter van de CVP (Christelijke Volks Partij) en Peter is burgerraadslid van deze partij. Hoe denken Jan en Peter over Onno?

889 - Dapper zeilmeisje Laura Dekker! (11 september 2010).
Tom Janssen, Niels Peeters en Guido Mertens praten in onze gezellige online studio over het dapper zeilmeisje Laura Dekker en haar avontuurlijke reis rond de wereld! Tom heeft een eigen communicatiebureau, Niels is stagiair bij Trots op Nederland (afdeling Maastricht) en Guido is raadslid voor D66 in onze stad. Laura is 14 jaar en haar droom is om als jongste zeilster de wereld rond te zeilen. Momenteel zorgt deze moedige meid ervoor dat haar droom werkelijkheid wordt en zeilt zij en haar boot Guppy de wereld rond. Hoe denken Tom, Niels en Guido over Laura?

890 - Kunst, Culturele Hoofdstad en blad Zuid! (18 september 2010).
Samen met Jan Hoen en Peter Vrehen bezoeken wij de Maastrichtse kunstscene en denken we na over de Culturele Hoofdstad. De CVP wil jaarlijks buurten uitroepen tot culturele buurt van het jaar. Tevens geven Jan en Peter hun opinie over het nieuwe opinieblad Zuid. Jan is de fractievoorzitter van de CVP (Christelijke Volks Partij) en Peter is burgerraadslid van deze partij.

891 - PowNews, moskee, burgemeester, auto's! (11 september 2010).
Tom Janssen, Niels Peeters en Guido Mertens praten in onze gezellige online studio over het nieuwe TV programma PowNews, een moskee bij Ground Zero in New York, de burgervader van Mestreech en het parkeerbeleid in onze stad. Tom heeft een eigen communicatiebureau, Niels is stagiair bij Trots op Nederland (afdeling Maastricht) en Guido is raadslid voor D66 in onze stad. Hoe denken Tom, Niels en Guido over deze topics?

892 - Kerst in Magisch Maastricht! (18 september 2010).
Winterland wordt dit jaar vervangen door Magisch Maastricht. Is dit een verbetering of moeten we met zijn allen naar een andere stad voor de kerstsfeer die we gewend zijn? Jan Hoen en Peter Vrehen praten hierover en tevens kijken we kort naar de televisie. Jan is de fractie voorzitter van de CVP (Christelijke Volks Partij) en Peter is burgerraadslid van deze partij. Luister je even mee?

893 - Welkom bij Touristram! (10 juni 2010).
Suzanne Stohr praat over de Pallieter en de Trolley.

894 - Interactief, intelligent en inspirerend! (14 september 2010).
Het lijkt op speelgoed, maar het is veel meer! Met de i-blocks kunnen kinderen op een leuke, interactieve en zelfstandige manier taal leren. Op honderden scholen in ons land worden de i-blocks momenteel gebruikt, maar dit leerzame speelgoed is ook voor particulieren verkrijgbaar. Het Maastrichtse bedrijf Biggle Toys heeft dit geweldig instrument voor het onderwijs ontwikkeld. De i-blocks zorgen voor een kleine revolutie, want nergens ter wereld bestaat er een soortgelijk product. Jeroen de Weerd vertelt je graag meer!

895 - Leven zonder moderne technologie! (27 september 2010).
In de huidige wereld met haar technologische ontwikkelingen bestaan er nog steeds geïsoleerd levende inheemse volksstammen met een unieke eigen cultuur en manier van leven. In Centre Céramique kun je foto's bekijken van deze stammen met een uitleg over de situatie en de dramatische botsingen tussen de moderne wereld en de verborgen levens in de verleden tijd. Deze expositie met de titel Uncontacted wordt gehouden door de mensenrechtenorganisatie Survival International en Jurn Glazenburg van Centre Céramique vertelt je graag meer!

896 - Spannende film speelt zich af in Heerlen! (7 september 2010).
Patrick Haagmans is de regisseur en schrijver van de film Omega, waarvan onlangs de opnamen zijn gestart. Het gaat hier om een spannende thriller met horror passages, waarbij gekozen is voor Heerlen als filmlocatie. Omega is een professionele speelfilm van Limax Film Productions uit Echt en zal in 2012 in de bioscoop te zien zijn. Er zullen ook opnamen gemaakt worden in diverse mijnen. Patrick woont in Heerlen en vertelt je graag meer over deze spannende film, die je zeker moet zien! Het verhaal gaat over de familie Bartels. Vader John (Peter Huizing), moeder Elisa (Jolijn van Dulken), dochters Rene Bartels (Kees-Anne van Melis, linksboven) en Sanne Bartels (Maaike Kierkels).

897 - Dit moet je zien: Walking the Dog! (10 september 2010).
Marc Baadjou is commercieel directeur van Strijckers & Baadjou, Concept, Film & Creation en hij vertelt je graag over de serie Walking the Dog. Walking the Dog speelt zich af in San Francisco, maar ook in Limburg! Deze Amerikaanse serie is een in het engels gesproken productie van Strijckers & Baadjou. Walking the Dog is humor, romantiek en spanning! Coming soon: een nieuwe hype op internet! Dit moet je dus zien! Nieuwsgierig?

898 - Waarom Culturele Hoofdstad? (2 oktober 2010).
In 2018 wil onze stad (samen met de omliggende steden) de Culturele Hoofdstad van Europa zijn. Dat klinkt mooi, maar waarom zouden we dit moeten willen? Roos-Marie Bal en Joop de Vries geven hun mening over dit interessante onderwerp! Roos-Marie is raadslid voor GroenLinks en Joop is een expert op het gebied van scenario planning. We kijken naar de huidige Culturele Hoofdstad Essen, de grote vraag waarom en er is tevens kritiek op de stand van zaken.

899 - Welkom in Europa! (2 oktober 2010).
Joop de Vries praat samen met Roos-Marie Bal over zijn boek 'Wiens Europa wint?' en diverse interessante aspecten rondom Europa. Roos-Marie is raadslid voor GroenLinks en Joop is een expert op het gebied van scenario planning. Enkele quotes: "Mensen hebben gek genoeg meer vertrouwen in het Europees Parlement dan in hun nationaal parlement", "De Griekse crisis heeft de rol van Europa versterkt", "Europa roept tegenstrijdige gevoelens op", "Jonge mensen hebben de minste moeite met nationale grenzen".

900 - Gezocht met spoed: meer mensen! (2 oktober 2010).
Het aantal inwoners van onze stad en omgeving daalt momenteel en daarmee staat onze samenleving voor een interessante uitdaging. Hoe zorgen wij ervoor dat er weer meer mensen in Maastricht en Zuid-Limburg gaan wonen en er meer toeristen onze regio bezoeken? Een goeie vraag! Roos-Marie Bal en Joop de Vries geven hun visie op de huidige krimp en hoe we deze kunnen overwinnen. Roos-Marie is raadslid voor GroenLinks en Joop is een expert op het gebied van scenario planning.

901 - Rijke cultuur vaan Mestreech! (9 oktober 2010).
Ze zijn beiden geboren en getogen in Maastricht en praten in onze gezellige online studio over de unieke taal en cultuur van onze stad. Van harte welkom zijn Saskia Hermens en Iwan Bruijnzeels! Saskia is raadslid voor GroenLinks, milieukundig ingenieur en momenteel zwanger van haar tweede kindje. Iwan werkt als ICT expert bij DSM en is secretaris bij Veldeke Krink Mestreech, vrijwilliger bij TV Mestreech en mede-oprichter van de website Kengkee. Hoe denken Saskia en Iwan over de rijke cultuur vaan Mestreech?

902 - Politiek is spectaculair! (16 oktober 2010).
Tegenwoordig kan niemand meer zeggen dat politiek saai is. Genoeg actie te beleven in de politieke arena van Den Haag, maar ook in onze eigen stad! Bijvoorbeeld de val van de Maastrichtse coalitie. Alex Meij en Ben Peters geven hun visie op een minder rooskleurige periode in de geschiedenis van onze politieke vertegenwoordigers. Alex (links op de foto) is raadslid voor de VVD en Ben is burger-niet-raadslid voor Trots op Nederland, afdeling Maastricht. We beginnen eerst met het burgervragen systeem, dat onlangs werd opgezet door Trots op Nederland, afdeling Maastricht.

903 - De Mosasaurus en een gehaktbal! (8 oktober 2010).
'Sep en de Mosasaurus' is een prenten- en voorleesboek voor kinderen vanaf vier jaar. Geschreven door de bekende jeugdboeken schrijver Roland Mans met tekeningen van Linda Revier. Het verhaal speelt zich af in Maastricht en gaat over Roland's zoontje Sep en een Mosasaurus. De teksten zijn in het Nederlands en Mestreechs. Roland en Linda brengen gezellig een bezoekje aan onze online studio om te praten over het spannende avontuur 'Sep en de Mosasaurus'.

904 - Reis terug in de tijd! (26 september 2010).
Pie Beckers vertelt je graag over zijn boek Herinneringe, waarin hij je in het Mestreechs laat zien hoe de eerste 25 jaar van zijn leven eruit zag. Pie begon op een authentieke typemachine, maar met hulp van stichting Kompas Nederland werd deze vervangen door een laptop. Het resultaat van vele uren hard werken is een waardevol tijdsdocument! Maar ook gewoon leuk om te lezen en uiteraard in het Mestreechs. Vrijwilliger Pierre Thijs van Kompas heeft Pie geholpen met de moderne typemachine en samen met de ICT projectleider Bas Kok van Kompas vertellen zij je graag meer over deze succesvolle samenwerking!

905 - Vreemde taal schept nieuwe kansen! (24 september 2010).
Monique Smeets en Ellen Krijnen praten in onze gezellige online studio over het Talencentrum van de Universiteit Maastricht en interessante aspecten rondom taal. Monique is relatiemanager en Ellen is manager van het Talencentrum. Naast studenten en staf kunnen ook particulieren vreemde talen leren bij onze universiteit. Professionals uit het bedrijfsleven, van (semi-)overheid en non-profitinstellingen kunnen er terecht voor maatwerktrajecten in vreemde talen. Je bent van harte welkom in het Talencentrum, waar je binnenkort ook een introworkshop Mestreechs kunt volgen in samenwerking met Veldeke Krink Mestreech!

906 - Sexy flirten met Amanda Sauerkraut! (Deel 1 t/m 4) (9 september 2010).
Bovenop de Pottenberg woont de charmante showbizz lady Amanda Sauerkraut en speciaal voor Maastricht Moet Je Horen! komt deze super tolle Frau van haar berg af om onze gezellige online studio te bezoeken. Amanda geeft je graag advies rondom hoe je het beste je toekomstige partner kan verleiden. Wat is de beste tactiek? Mannen die teveel flirten met Amanda en blijven doordrammen mogen kennis maken met de gewelddadige zijde van deze charmante dame. Wil je zelf ook sexy kunnen flirten? Luister dan naar Amanda Sauerkraut!

907 - De wereld draait door media! (22 november 2010).
Hyves, Facebook, LinkedIn, Google, YouTube, MSN, Twitter, iPhone, augmented reality, eReaders, iPads en... Welkom in de moderne wereld! Nu inclusief gratis mediacoach! In Nederland zijn er maar liefst 500 mediacoaches, gespecialiseerd in het uitleg geven aan mensen over de onbegrensde mogelijkheden van de diverse media, hoe geweldig media kan zijn in je leven en welke valkuilen je moet vermijden. Mediacoach Jurn Glazenburg van Centre Céramique vertelt je hier graag meer over!

908 - Ontmoet Anna! (1 december 2010).
Ontmoet Anna is een euregionaal knooppunt. Een inspirerende, multifunctionele locatie waar je op een ander spoor wordt gezet. Waar je ontmoet, samenwerkt, leert, ontspant en je inspant. Voor kortere of voor langere tijd. Een netwerk van ondernemende professionals. Anna waardeert eenvoud en voert je terug naar de essentie van leven. Een basis om tot jezelf te komen. Toekomstgericht en duurzaam werkt het netwerk aan een gevarieerd aanbod van diensten en producten en is bestemd voor organisaties, zzp-ers, studenten en consumenten. Naar wens en op maat. En met aandacht en zorg. Ontmoet Anna is gevestigd in het monumentale stationsgebouw van Meerssen. Nog steeds een actieve halteplaats op het spoortraject tussen Maastricht en Kerkrade. Miranda Kester is de eigenaresse en gastvrouw van Ontmoet Anna en zij vertelt je graag meer! Ontmoet Anna en laat je inspireren!

909 - Francis Alÿs equals high quality! (7 november 2010).
De enige belangrijke prijs voor internationale beeldende kunst in Nederland (de BACA) werd onlangs uitgereikt aan de Belgische kunstenaar Francis Alÿs. Francis verdient deze prijs vanwege de uitzonderlijk hoge beeldende kwaliteiten die in het werk tot uitdrukking worden gebracht, waarbij opvalt hoe zeer dat kan leiden tot ronduit poëtische acties en interventies. Hij woont al geruime tijd in Mexico City en bracht onlangs een bezoek aan het Bonnefantenmuseum Maastricht, waar je een tentoonstelling met zijn creaties kunt ervaren. Alexander van Grevenstein is de directeur van dit prachtige museum en hij interviewt Francis (in het Engels) over zijn leven en werk.

910 - Milieubewust leven! (9 oktober 2010).
Een vegetariër in een Hummer is milieuvriendelijker dan een vleeseter op de fiets! Saskia Hermens en Iwan Bruijnzeels wisselen van gedachten over hun eigen milieubewuste levens en een duurzame samenleving. Saskia is raadslid voor GroenLinks, milieukundig ingenieur en momenteel zwanger van haar tweede kindje. Iwan werkt als ICT expert bij DSM en is secretaris bij Veldeke Krink Mestreech, vrijwilliger bij TV Mestreech en mede-oprichter van de website Kengkee. Hoe denken Saskia en Iwan over milieubewust leven?

911 - Minder geld voor cultuur! (16 oktober 2010).
Tegenwoordig kan niemand meer zeggen dat politiek saai is. Genoeg actie te beleven in de politieke arena van Den Haag, maar ook in onze eigen stad! Bijvoorbeeld de draconische bezuinigingen in ons land, waardoor ook het culturele leven in Maastricht minder geld zal ontvangen. Alex Meij en Ben Peters praten over een emotioneel onderwerp! Alex is raadslid voor de VVD en Ben is burger-niet-raadslid voor Trots op Nederland, afdeling Maastricht.

912 - Opvoeding van je kinderen! (9 oktober 2010).
Hoe kun je het beste je kinderen opvoeden? De opvoeding heeft natuurlijk een grote impact op het volwassen leven van je kind. In onze gezellige online studio praten Saskia Hermens en Iwan Bruijnzeels over hoe zij hun kids opvoeden.

913 - Spannende romantiek in Zuid-Limburg! (3 december 2010).
Yolande Schyns praat in onze gezellige online studio over haar boek Opening night. Dit spannend liefdesverhaal is haar debuut en onze prachtige omgeving is het decor! Yolande heeft mooie herinneringen aan haar jeugd in Zuid-Limburg en hierdoor was de keuze voor de omgeving in het boek vrij eenvoudig. Momenteel woont Yolande in Eemnes, vlakbij Hilversum, maar indien zij alles en iedereen in haar leven kon meenemen zou ze direct naar Maastricht verhuizen! Yolande vertelt je graag meer over haar boek!

914 - "Maastricht, I love it!" (11 oktober 2010).
That's how Ellen Bartels describes our town and ofcourse we totally agree with her! Ellen lives in Sydney (Australia) and is a fashion designer. She also creates her own jewelry and runs her own company. As part of her work as a fashion designer, she recently visited Paris for an important fashionshow. Maastricht was next, because Ellen's father was born and raised here. At the age of six his family emigrated to Australia. We're quite curious about Ellen's life as a fashion designer, life on the other side of the planet and her first time experience in Maastricht. Listen to this interesting interview, if you're curious too!

915 - Vastelaovendsvierder 2010: Harrie! (24 november 2010).
Harrie Beckers werd onlangs door de Tempeleers uitgeroepen tot de Vastelaovendsvierder van 2010 en dat was natuurlijk een leuke verrassing! Harrie groeide op in Wyck, woont momenteel in Heugem en is voorzitter van har­monie St. Michael. Als je tijdens carnaval Napoleon tegenkomt met de zaate hermenie Allebonheur, dan is het Harrie. Hoe voelt het om vrolijk gebombardeerd te worden tot Vastelaovendsvierder van 2010? Harrie praat in het Mestreechs over een emotioneel carnavalesk moment in zijn leven!

916 - Chateau serveert saffraan uit Margraten! (23 november 2010).
Hij voelt zich helemaal thuis midden in de natuur met haar prachtige bloemen en plantjes. Frank Radder en zijn vrouw Monique runnen met liefdevolle passie hun eigen plantenkwekerij in Margraten. Onlangs kwam de smaakvolle keuken van Chateau Sint Gerlach op bezoek bij de plantenkwekerij. Met als resultaat: saffraan uit Margraten in de heerlijke gerechten van Chateau Sint Gerlach! Herborist Frank vertelt je graag over deze succesvolle samenwerking en de plantenkwekerij. Gezonde voeding met kruiden maken je ijzersterk!

917 - Komisch kijken naar natuur! (1 december 2010).
Samen met haar 12-jarige dochter Jip Meijers, schrijft Yvonne Hensgens humoristische columns over hun eigen ervaringen en levenslessen rondom tuinen, dieren en de natuur.
In het L1 radio programma Limburgs Land (gepresenteerd door Ger Houben) lezen zij regelmatig de columns voor. De komische teksten zijn gebundeld in het boekje Mest is meestal poep. Yvonne en Jip wonen in Urmond en Yvonne praat in onze online studio over hun columns en hun debuut op de radio voor zo'n 80.000 luisteraars!

918 - Liefdevolle energie van dolfijnen! (6 november 2010).
Zijn praktijk heeft de prachtige naam Delfeno en hij helpt mensen op het gebied van persoonlijke coaching en polyenergetische therapie. Onze gast is Remco-Jan Klein Overmeen. Remco-Jan is tevens de initiatiefnemer van Spiritueel Café Delfeno in het Heuvelland. Hij vertelt je graag over de komende lezing van Gideon Stijns en een bijzondere kerstmeditatie! Zijn praktijk werkt samen met Coloncare van Katinka Gerrits, zoals je ook kunt horen in dit interview.

919 - Ontmoetingen met een engel! (27 oktober 2010).
Edzer Tuik ervaart dagelijks hoe wonderlijk het leven is en schreef er zelfs een boek over. Een bijzonder en waardevol levensverhaal over contacten met een overleden geliefde. Edzer ontvangt namelijk heldere boodschappen van zijn overleden vrouw Koos, zoals je kunt lezen in zijn boek Ontmoetingen met een engel. Zonder enige twijfel is hij ervan overtuigd dat contact met overledenen niet bestaat en pure onzin is, totdat...

920 - "Eer om wethouder te zijn!" (20 december 2010).
Mieke Damsma is sinds april 2010 wethouder van onze stad en zij praat in onze gezellige online studio over hoe haar dagelijks leven eruit ziet als wethouder. In haar vorige functie binnen de Maastrichtse politiek was Mieke fractievoorzitter van D66. Wat verandert er in je leven zodra je als wethouder aan het werk gaat?

921 - Huub Adriaens over zijn nieuwe CD! (17 december 2010).
Kiek...is de titel van het vierde album van de populaire Maastrichtse zanger Huub Adriaens en ook deze CD moet je horen! Ook al is hij een bekende Maastrichtenaar, Huub is en blijft vooral gewoon zichzelf! En dat is simpelweg voldoende om succesvol in het leven te staan. Een mooi voorbeeld voor iedereen die zijn of haar ambities wil bereiken! Zijn motto: Angst om te falen is de grootste blokkade om je (levens)doel te behalen. Huub vertelt in onze gezellige online studio over zijn nieuwe CD en zijn leven als artiest! Luister je even mee?

922 - Kunst geeft het leven schwung! (21 december 2010).
Vanuit haar atelier in Heugem maakt beeldend kunstenaar Jacqueline van der Most prachtige beelden en objecten van mozaïek. Ze zijn kleurrijk en bruisen van het leven! Enkele jaren geleden besloot Jacqueline om haar creatieve passie op professionele wijze verder op te bouwen via het starten van een eigen bedrijf en dat bevalt haar erg goed. Jacqueline geeft ook cursussen en workshops en vertelt je graag meer over haar kleurrijk leven vol mozaïek!

923 - Festival Cement! (24 december 2010).
Wil je genieten van een flinke portie theater en dans? Bezoek dan zeker festival Cement! Jonge makers uit het zuiden van ons land presenteren tijdens dit festival hun creativiteit. Leonie Clement is artistiek coördinator van het festival en nodigt je graag uit om jezelf te laten verrassen én vermaken door de regisseurs, choreografen en toneelschrijvers van de toekomst. Leonie woont in Den Bosch en vertelt je graag meer over het uitgebreide programma. Festival Cement is een ideale gelegenheid om een creatief cadeautje te geven aan jezelf!

924 - Fan van voetbal! (22 december 2010).
Hij is de jongste voetbalfan van ons land met zijn eigen boek, waarin hij de schoonheid en de schaduwzijde van zijn grote passie voetbal beschrijft. Hij is een wandelende encyclopedie en weet zo'n beetje alles over voetbal. Interessant detail: hij voetbalt zelf niet! Erwin Meeks is 18 jaar en in De baan van de bal geeft hij met humor en in dagboekvorm zijn mening over wat er allemaal speelt in de voetbalwereld.
Tevens kun je lezen over zijn ervaringen in Zuid-Afrika tijdens het WK. Het boek is te koop bij de boekhandel en via Boekscout. Erwin woont in Neerbeek.

925 - Mentale fitness via Zen meditatie! (5 december 2010).
Wil je meer energie en creativiteit, maar minder stress? Oftewel, wil je meer genieten van het leven? Overweeg dan eens Zen meditatie! Marees Hurkxkens heeft het zelf mogen ervaren en vertelt je graag meer! Vanuit Zen.nl geeft zij sinds enkele maanden cursussen in Zen meditatie. Zen.nl is een samenwerkings verband van een aantal Zencentra in Nederland en staat onder leiding van Zenpioneer Rients Ritskes. Zen.nl Maastricht biedt cursussen voor zowel beginners als gevorderden.

926 - Van klacht naar kracht! (2 december 2010).
Hij was 25 toen zijn leven werd overvallen door een bijna-doodervaring. Na deze dramatische gebeurtenis voelt Arno Kerbusch pure liefde en wordt zijn bewustzijn gevuld met begrip en kennis. De bijna-doodervaring brengt Arno naar een veel hoger niveau van leven, waarin hij het Licht ontmoet en spirituele instrumenten ontvangt, waarmee hij momenteel andere mensen helpt. Arno kan zien wat er zich werkelijk afspeelt in onze ziel (lichamelijk en psychisch) en kan hierdoor de problemen van binnenuit oplossen. Arno vertelt je over zijn leven en helpt ook jou in je persoonlijke groei!

927 - Vlieg mee met de oehoe! (16 december 2010).
In de ENCI groeve en het Heuvelland leeft de grootste uilensoort ter wereld, namelijk de oehoe. De naam van deze gigantische vogel (spanwijdte: 155 tot 190 cm) komt van zijn roepgeluid. De oehoe is een toppredator, maar ook een bedreigde diersoort, waarbij analyse heeft uitgewezen dat deze vogels een veel te hoog gehalte aan PCB in zich hebben. Daarom doet René Janssen momenteel onderzoek naar het eetgedrag van de oehoe. René woont in Vaals, is werkzaam als freelance onderzoeker bij de provincie Limburg en vertelt je graag meer! Vlieg je even mee met de oehoe?

928 - Zicht op Maastricht en BV Limburg! (16 april 2010).
Er komt een culturele tsunami aan! De cultuur om ons heen krijgt een energy boost, waar we allemaal van gaan genieten. De bron van deze duurzame energie heet BV Limburg, waarover prof.dr. Gerard Rooijakkers je graag meer vertelt. De culturele biografie Zicht op Maastricht zal voortaan een onderdeel zijn van de BV Limburg. Ontdek een uniek initiatief en hoe je zelf een stukje van de BV Limburg kunt bezitten!

929 - Gereserveerd voor: De historische canon van Limburg! (7 juli 2010).

930 - Gereserveerd voor: Limburg House of Wonders! (22 september 2010).

931 - Gereserveerd voor: Klankatlas van Limburg! (28 december 2010).

932 - Gereserveerd voor: Mestreechs, 't Verhaol vaan eus Taol! (11 januari 2010).

933 - Gereserveerd voor: De vestingwerken van onze stad! (31 januari 2010).

934 - Gereserveerd voor: Proef de Dorst van Maastricht! (5 februari 2010).

935 - Gereserveerd voor: Geheimen van het Vrijthof! (15 februari 2010).

936 - Gereserveerd voor: In de voetsporen van de Bokkenrijders! (28 februari 2010).

937 - Gereserveerd voor: De vloerbedekking van Maastricht! (11 juni 2010).

938 - Gereserveerd voor: Vereeuwig jezelf in een vloertegel! (23 juni 2010).

939 - Gereserveerd voor: Onder onze voeten! (19 december 2010).

940 - Gereserveerd voor: Zorg in een veilige huiselijke omgeving! (5 maart 2010).

941 - Gereserveerd voor: Welkom bij Boekenplan en LilyArt! (11 november 2010)

Archief Maastricht Moet Je Horen! (2010)SocialTwist Tell-a-Friend